Sari direct la conținut

În septembrie au fost depășite în zona Moldovei și recorduri de ploaie mai vechi de 100 de ani

HotNews.ro
În septembrie au fost depășite în zona Moldovei și recorduri de ploaie mai vechi de 100 de ani
Cantitatea de precipitatii cazuta in Romania in septembrie 2024 (sursa ANM)

Luna septembrie a fost în România mult mai caldă decât de obicei, dar și mult mai ploioasă, în special în zona Moldovei. La Vaslui a plouat de peste cinci ori mai mult față de o lună septembrie normală, iar la Bacău a fost depășit un record de la 1912, arată datele din caracterizarea climatologică publicată de ANM.

În luna septembrie 2024 a fost depășită cantitatea lunară de precipitații, maximă absolută, la 7 stații meteorologice și cantitatea maximă absolută de precipitații căzută în 24 de ore, la 4 stații meteo.

Astfel, la Vaslui a fost depășit recordul de precipitații din septembrie 1904, iar totalul de 200 mm înseamnă că a plouat de peste cinci ori mai mult decât într-un septembrie obișnuit.

Cel mai mult din țară a plouat la Bacău, unde a fost doborât recordul ce data din septembrie 1912. Aproape jumătate din ploaia din toată luna la Bacău a căzut într-o singură zi, arată datele ANM.

Foarte mult a plouat și la radarul Bârnova aflat nu departe de Iași unde recordul anterior pentru luna a noua era de 85 mm, iar noul record este de 200 mm.

Au fost în Oltenia și stații meteo unde a plouat mult mai puțin decât media ultimelor decenii.

Ce spune ANM despre ploile din septembrie 2024

Cantitatea totală de precipitații din luna septembrie 2024 a avut valori peste 50 mm în cea mai mare parte a țării. În centrul Moldovei, izolat, s-au înregistrat peste 200 mm. Cea mai mare valoare, respectiv 215,2 mm, s-a înregistrat la stația meteo Bacău. Cea mai mare valoare a cantității maxime de precipitații înregistrată în 24 de ore a fost de 88,3 mm și s-a înregistrat tot la stația meteo Bacău, în ziua de 14 septembrie.

La 24 de stații din aceste regiuni s-au înregistrat abateri de peste 200%. Cea mai mare valoare a abaterii pozitive a fost 447%, la stația meteo Vaslui. Abateri negative s-au înregistrat la 26 de stații meteorologice, majoritatea localizate în Oltenia, Muntenia, Transilvania și în zona montană. Cea mai mare valoare a abaterii negative a fost 70,2%, la Obârșia Lotrului (jud. Vâlcea).

O lună septembrie foarte caldă

Temperatura medie lunară a aerului pe țară din septembrie 2024 a avut valoarea de 18,8 °C. Astfel, septembrie 2024 a fost a 5-a cea mai caldă lună septembrie înregistrată în România din 1901 până în prezent, media pe țară fiind cu 2,4 °C mai mare față de mediana intervalului de referință standard (1991 – 2020). Spre comparație, cea mai rece lună septembrie a fost acum peste opt decenii, cu o medie în jurul a 13 C.

Temperatura maximă lunară din septembrie 2024, înregistrată la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, a fost de 37,2 °C, la Moldova Veche (jud. Caraș-Severin), în ziua de 3 septembrie.

Temperatura minimă lunară, -5,4 °C, s-a înregistrat la stația meteorologică Vf. Omu, în ziua de 30 septembrie.

INTERVIURILE HotNews.ro