În spatele ușilor închise, elita din domeniul tech poartă discuții despre înlocuirea întregii munci umane cu AI. Ce loc au oamenii în acest aranjament

Înlocuirea întregii munci umane cu inteligența artificială pare a fi un subiect desprins din domeniul științifico-fantastic, dar acesta este obiectivul explicit al unui număr tot mai mare de oameni din elita tehnologiei, spune Ed Newton-Rex, fondatorul unei organizații non-profit care certifică companiile de AI generativă și cercetător la Universitatea Standford, într-o opinie publicată de The Guardian.
„AI gândește, roboții fac”. Ce loc au oamenii în acest aranjament – și le pasă CEO-urilor din domeniul tehnologiei?
În spatele ușilor închise, în lumea tech se poartă discuții despre înlocuirea întregii munci umane cu inteligența artificială (AI), scrie Ed Newton-Rex, care relatează, în editorialul său publicat luni de ziarul britanic, o discuție la care a asistat recent.
La o cină organizată recent de o firmă cu capital de risc într-un restaurant din San Francisco, un veteran al tehnologiei care și-a vândut compania de inteligență artificială pentru sute de milioane de dolari și a trecut în prezent la investiții, a avut un mesaj simplu pentru fondatorii de startup-uri adunați:
„Banii pe care îi puteți face cu inteligența artificială nu sunt limitați la dimensiunile meschine ale pieței din valurile tehnologice anterioare. Puteți să înlocuiți toți muncitorii din lume – ceea ce înseamnă că le puteți lua salariile. Toate salariile”.
Potrivit lui Ed Newton-Rex, fondatorul Fairly Trained, dacă cei din elita tehnologiei, oameni cărora nu le lipsește nici motivația, nici resursele financiare, spun că vor să automatizeze toată munca, „ar trebui să îi credem pe cuvânt”.
Cercetătorul spune că un astfel de obiectiv nu este admis public pentru că ar stârni revoltă, însă, luna trecută, o companie numită Mechanize și-a afimat cu voce tare viziunea: „automatizarea completă a economiei”. Iar unele dintre cele mai mari nume din Silicon Valley au reacționat și o finanțează, inclusiv cercetătorul șef al Google, Jeff Dean.
„Este posibilă automatizarea tuturor locurilor de muncă?
Elon Musk crede că da. Ed Newton-Rex îl citează pe șeful Tesla și SpaceX care a afirmat, anul trecut că inteligența artificială va face, probabil, „ca niciunul dintre noi să nu mai aibă un loc de muncă”.
Și Bill Gates crede că, în curând, oamenii nu vor mai fi necesari pentru „majoritatea lucrurilor”. Înlocuirea masivă a forței de muncă a fost prezisă și de nașul AI, Geoffrey Hinton, și de investitorul miliardar Vinod Khosla.
„Tehnologia de astăzi nu poate înlocui toată munca umană. Inteligența artificială face greșeli. Dar tehnologia de ultimă oră poate face deja multe lucruri. Și există motive întemeiate să credem că va continua să se îmbunătățească rapid”, mai crede Ed Newton-Rex.
El mai spune că unele cariere, cum ar fi cea de artist, de sportiv, de politician sau cea de preot nu sunt în pericol, dar există deja unele domenii în care AI câștigă teren. GPT-4, unul dintre modelele lingvistice de mari dimensiuni ale OpenAI, obținea deja în 2023 un punctaj de 10% la examenul de barou. Modelele lor mai recente sunt mai bune la programare decât propriul lor cercetător șef.
Locurile de muncă pentru scriitori independenți s-au prăbușit odată cu lansarea ChatGPT; același lucru s-a întâmplat și cu locurile de muncă pentru design grafic odată cu apariția generatoarelor de imagini AI. Mașinile fără șofer sunt peste tot în San Francisco.
În timp ce inteligența artificială ocupă majoritatea titlurilor, roboții avansează și ei rapid, potrivit cercetătorului care povestește că un tip de robot umanoid este deja testat în fabricile BMW, iar un altul a reușit să stăpânească mai mult de 100 de sarcini care, de obicei, ar fi efectuate de lucrătorii umani din magazine.
„AI gândește, roboții fac”
„Anul acesta, companiile intenționează să înceapă testarea roboților la domiciliu. Viziunea Silicon Valley pentru piața muncii este extrem de simplă: AI gândește, roboții fac. Ce loc au oamenii în acest aranjament?”, se întreabă Ed Newton-Rex.
Până nu demult, cercetătorii din domeniul inteligenței artificiale considerau că inteligența generală artificială (AGI) – adică inteligența artificială care poate îndeplini, în esență, toate sarcinile cognitive la nivel uman – este încă departe. Însă, potrivit lui Demis Hassabis, șeful Google DeepMind, AGI „va fi gata foarte curând”, în cinci, zece ani.
Ed Newton-Rex spune că aceste previziuni pot fi greșite și că poate că ne îndreptăm spre o altă iarnă a inteligenței artificiale, dar „problema rămâne”. „Întrebarea este de ce încearcă să realizeze acest lucru și cum ne simțim noi, ceilalți, în legătură cu asta”, scrie fondatorul Fairly Trained.
„Răspunsul optimist este că directorii executivi din domeniul tehnologie cred cu adevărat că o economie post-laborală (n.r. eliberarea potențialului uman de obligația de a lucra) va însemna o creștere economică uriașă și standarde de viață mult îmbunătățite la nivel global. Un răspuns mai puțin optimist este că e vorba despre bani”, mai scrie Ed Newton-Rex .