Sari direct la conținut

În timp ce războiul face ravagii în Gaza, coloniștii israelieni acaparează în ritm rapid noi terenuri în Cisiordania

HotNews.ro
În timp ce războiul face ravagii în Gaza, coloniștii israelieni acaparează în ritm rapid noi terenuri în Cisiordania
Rămășițele casei și restaurantului familiei Kisiya, din Cisiordania. FOTO: MOSAB SHAWER / AFP / Profimedia

Avanposturile construite de coloniști israelienii pot acapara suprafețe mari de teren mai rapid decât coloniile, iar instituirea lor are legătură directă cu violența și hărțuirea comunităților palestiniene, scriu BBC și France 24.

Numărul avanposturilor ilegale instituite de coloniștii israelieni în Cisiordania a crescut rapid în ultimii ani. În prezent există cel puțin 196 în Cisiordania, iar 29 au fost înființate doar anul trecut – mai multe decât în orice an precedent, arată o analiză BBC.

Avanposturile – care pot fi ferme, grupuri de case sau chiar de rulote – nu au granițe definite și sunt ilegale atât conform legislației israeliene, cât și celei internaționale.

BBC a consultat documente care arată că organizații cu legături strânse cu guvernul israelian au furnizat bani și terenuri folosite pentru înființarea de noi astfel de avanposturi ilegale.

Postul britanic a analizat, de asemenea, informații din surse deschise pentru a examina extinderea acestor avanposturi.

Experții spun că avanposturile pot acapara suprafețe mari de teren mai rapid decât coloniile.

Zeci de noi avanposturi construite în ultimii ani

Nu există cifre oficiale privind numărul de avanposturi. Dar BBC a analizat listele cu acestea și adresele lor, colectate de organizațiile israeliene de monitorizare a colonizării Peace Now și Kerem Navot – precum și de Autoritatea Palestiniană, care administrează o parte din Cisiordania ocupată.

BBC a consultat de asemenea sute de imagini din satelit, postări de pe rețelele sociale, publicații guvernamentale israeliene și surse de știri pentru a corobora aceste informații și pentru a arăta că avanposturile sunt încă funcționale.

Analiza a concluzionat că aproape jumătate (89) din cele 196 de avanposturi verificate au fost construite începând cu 2019.

Unele dintre acestea au apărut pe fondul creșterii violenței împotriva comunităților palestiniene din Cisiordania.

La începutul acestui an, guvernul britanic a sancționat opt coloniști extremiști pentru incitarea sau comiterea de violențe împotriva palestinienilor. Cel puțin șase au înființat sau locuiesc în avanposturi.

Avanposturile nu au nicio aprobare oficială de planificare israeliană – spre deosebire de colonii, care sunt enclave evreiești mai mari, de obicei urbane, construite în Cisiordania, legale în temeiul legislației israeliene.

Ambele sunt considerate ilegale în conformitate cu dreptul internațional, care interzice mutarea unei populații civile pe un teritoriu ocupat. Dar mulți coloniști care locuiesc în Cisiordania susțin că, în calitate de evrei, au o legătură religioasă și istorică cu acest teritoriu.

În iulie, instanța supremă a ONU a decis că Israelul ar trebui să oprească toate noile activități de colonizare și să evacueze toți coloniștii din teritoriul palestinian ocupat. Israelul a respins avizul ca fiind „fundamental greșit” și unilateral.

Sprijinul organizațiilor care au legături cu statul israelian

În ciuda faptului că avanposturile nu au statut juridic, există puține dovezi că guvernul israelian a încercat să împiedice creșterea rapidă a numărului acestora. BBC scrie că două organizații cu legături strânse cu statul israelian au furnizat bani și terenuri folosite pentru înființarea de noi avanposturi în Cisiordania.

Una dintre organizații este Organizația Sionistă Mondială (WZO), un organism internațional înființat în urmă cu mai bine de un secol și care a jucat un rol esențial în crearea statului Israel.

Organizația are o divizie de colonizare – responsabilă de gestionarea unor mari suprafețe de teren ocupate de Israel din 1967. Divizia este finanțată în întregime din fonduri publice israeliene și se descrie ca o „ramură a statului israelian”.

Contractele obținute de Peace Now și analizate de BBC arată că divizia de colonizare a alocat în mod repetat terenuri pe care au fost construite avanposturi. În contracte, WZO interzice construirea oricăror structuri și afirmă că terenul ar trebui să fie folosit doar pentru pășunat sau agricultură – însă imaginile din satelit arată că, în cel puțin patru cazuri, pe el au fost construite avanposturi ilegale.

Unul dintre aceste contracte a fost semnat de Zvi Bar Yosef în 2018. Acesta – ca și Moshe Sharvit – a fost sancționat de Regatul Unit și de SUA la începutul acestui an pentru violență și intimidare împotriva palestinienilor.

BBC a descoperit, de asemenea, două documente care dezvăluie că o altă organizație-cheie a coloniștilor – Amana – a împrumutat sute de mii de șekeli pentru a ajuta la înființarea de avanposturi.

Amana a fost înființată în 1978 și, de atunci, a colaborat îndeaproape cu guvernul israelian pentru a construi colonii în Cisiordania. Însă, în ultimii ani, au apărut tot mai multe dovezi că Amana sprijină, de asemenea, avanposturile.

În acest an, guvernul canadian a inclus Amana într-o serie de sancțiuni împotriva persoanelor și organizațiilor responsabile de „acțiuni violente și destabilizatoare împotriva civililor palestinieni și a proprietăților acestora în Cisiordania”. Sancțiunile nu au menționat avanposturile.

O bază pentru comiterea violențelor

Unul dintre coloniștii extremiști sancționați de Marea Britanie a fost Moshe Sharvit. O femeie palestiniană vârstnică a declarat pentrru BBC că acesta a amenințat-o cu arma și i-a cerut să-și părăsească casa.

Sharvit și avanpostul pe care acesta l-a înființat la mai puțin de 800 de metri de locuința lui Ayesha au fost sancționați și de guvernul SUA în martie. Avanpostul său a fost descris drept o „bază de unde sunt comise violențe împotriva palestinienilor”.

Ayesha a fost mai directă. „Ne-a făcut viața un iad”, a spus femeia, care trebuie să locuiască acum cu fiul ei într-un oraș din apropiere de Nablus.

În februarie, Sharvit a găzduit o zi a porților deschise la avanpostul său, surprinsă de o echipă de filmare locală. Vorbind cu sinceritate, el a prezentat cât de eficiente pot fi avanposturile pentru capturarea terenurilor.

„Cel mai mare regret atunci când noi (coloniștii) am construit așezări a fost că am rămas blocați în interiorul gardurilor și nu ne-am putut extinde”, a spus el mulțimii.

„Ferma este foarte importantă, dar cel mai important lucru pentru noi este zona înconjurătoare”, a spus el.

Sharvit a afirmat că acum controlează aproximativ 7 km pătrați de teren – o suprafață mai mare decât cea a multor așezări urbane din Cisiordania.

Restaurantul familiei Kisiya

Un caz care a devenit mai cunoscut este cel al unei familii franco-palestiniene din Valea Makhrour, Cisiordania, care militează de ani de zile împotriva exproprierii terenurilor lor. Coloniștii israelieni au preluat cu forța terenul la sfârșitul lunii iulie, în contextul accelerării drastice a colonizării teritoriului palestinian de la începutul războiului din Gaza, scrie France 24.

Familia Kisiya deținea unul dintre restaurantele cunoscute din apropierea orașului Beit Jala din Cisiordania, care a fost acum demolat.

Coloniștii israelieni susținuți de armată au pus stăpânire pe parcela de 5.000 de metri pătrați pe 31 iulie și au evacuat familia franco-palestiniană pe motiv că terenul nu îi aparține.

„Suntem vizați pentru că respingem politica sionistă a guvernului”, a declarat Michelle Kisiya, o femeie franco-israeliană în vârstă de 54 de ani, pentru France 24.

Soțul palestinian al lui Kisiya, Ramzi, este cel care a moștenit terenul. În 2001, el a deschis acolo un restaurant împreună cu soția sa și cei patru copii. La început nu a existat electricitate, dar panourile solare au rezolvat problema.

Ani de zile, sute de turiști care treceau prin Betleem s-au oprit acolo înainte de a-și continua excursia în zonă. Localul a avut atât de mult succes încât familia a decis să adauge o casă în 2012, care a fost folosită drept capelă pentru festivalurile religioase.

De la începutul ocupației israeliene a Cisiordaniei, în 1967, aproape 500.000 de israelieni s-au stabilit în mijlocul celor 3 milioane de palestinieni care trăiesc pe teritoriu.

Pentru o lungă perioadă de timp, valea Makhrour a fost neatinsă de așezările ilegale, dar problemele au început în 2012, când acolo a fost construit un avanpost israelian. Familia Kisiya nu avea o autorizație de construcție valabilă pentru casă, iar restaurantul a fost distrus pentru prima dată.

Un purtător de cuvânt al consiliului regional din Gush Etzion, un grup de așezări evreiești la sud de Betleem, a declarat pentru France 24 că terenul în litigiu aparține unei filiale a Fondului Național Evreiesc din 1969. „Acum 20 de ani, familia Kasiya l-a invadat ilegal”, a spus el.

Familia Kisiya, care insistă că deține terenul, și-a reconstruit restaurantul înainte ca acesta să fie demolat din nou în 2013 și apoi din nou în 2015. În 2019, familia a decis să trimită cazul în instanță pentru a-și face auzite drepturile. Dar în 2023, o instanță civilă din Ierusalim a validat exproprierea.

Familia este departe de a fi singura: din motive istorice, majoritatea terenurilor private din Cisiordania nu sunt înregistrate oficial, ceea ce facilitează confiscarea acestora de către Israel. În iunie, Israelul a confiscat mai mult de 1.200 de hectare de teren în teritoriu, un record al ultimelor trei decenii.

În încercarea de a împiedica reconstruirea restaurantului familiei, armata israeliană a declarat locul drept „zonă militară închisă”. Coloniștii, care sunt sprijiniți de armată, nu sunt îngrijorați. Ei știu că guvernul israelian va considera în curând că avanposturile construite în vecinătate sunt legale, chiar dacă dreptul internațional nu le recunoaște, scrie France 24.

„Legalizarea” retroactivă a avanposturilor

Există, într-adevăr, o tendință a guvernului israelian de a legaliza retroactiv avanposturile – transformându-le efectiv în colonii.

Anul trecut, de exemplu, guvernul a început procesul de legalizare a cel puțin 10 avanposturi și a acordat cel puțin altor șase statut juridic deplin, scrie BBC.

Obținerea controlului asupra unor suprafețe mari, adesea în detrimentul comunităților palestiniene, este un obiectiv-cheie pentru unii coloniști care înființează și locuiesc în avanposturi, a explicat Hagit Ofran de la Peace Now.

„Coloniștii care locuiesc pe vârful dealurilor (în avanposturi) se văd pe ei înșiși ca „protejând pământurile”, iar munca lor zilnică este să dea afară palestinienii din zonă”, a spus ea.

INTERVIURILE HotNews.ro