Sari direct la conținut

Încă o linie roșie trecută: UE a transferat Ucrainei 1,5 miliarde de euro din profiturile activelor rusești puse sub sechestru / Reacția Rusiei

HotNews.ro
Volodimir Zelenski si Ursula von der Leyen, Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia
Volodimir Zelenski si Ursula von der Leyen, Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Uniunea Europeană a anunțat vineri deblocarea unui ajutor de 1,5 miliarde de euro în favoarea Ucrainei, corespunzător primei tranșe din profiturile generate de activele rusești înghețate ca urmare a războiului izbucnit în 2022, potrivit AFP și Reuters.

În urma invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, au fost înghețate în UE active rusești în valoare de aproximativ 200 de miliarde EUR, dintre care aproximativ 90% se află în Belgia, unde se află depozitarul internațional de fonduri Euroclear.

UE-27 a ajuns la un acord în luna mai pentru a utiliza dobânzile generate de aceste active înghețate ale băncii centrale ruse.

Se așteaptă ca acestea să genereze între 2,5 și 3 miliarde EUR pe an pentru a ajuta la înarmarea Ucrainei și la finanțarea reconstrucției sale postbelice.

„UE este alături de Ucraina. Astăzi, transferăm 1,5 miliarde EUR din activele rusești înghețate către apărarea și reconstrucția Ucrainei”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Nu există un simbol sau o utilizare mai bună pentru banii Kremlinului decât să îi folosim pentru a face din Ucraina și din întreaga Europă un loc mai sigur în care să trăim”, a adăugat oficialul german.

90% din banii proveniți din dobânzile generate de aceste fonduri înghețate (care rămân și ele înghețate) vor merge la Facilitatea europeană pentru pace (FEP), un instrument al UE pentru gestionarea intervențiilor sale în conflicte, inclusiv furnizarea de arme.

Restul de 10% vor merge către o „facilitate” separată a UE pentru Ucraina, creată pentru a sprijini nevoile de reconstrucție ale țării.

Rusia a calificat decizia drept „ilegală”

Prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal a mulțumit UE pentru sprijinul său.

„Mulțumesc domnei von der Leyen și UE pentru sprijinul dvs. neclintit și pentru această contribuție semnificativă la apărarea și reconstrucția Ucrainei”, a declarat el pe rețelele sociale.

„Suntem recunoscători UE pentru că a făcut acest pas vital. Acest transfer ne va ajuta să ne consolidăm capacitățile de apărare”, a declarat Ministerul ucrainean al Apărării.

Rusia, la rândul său, a calificat decizia drept „ilegală”.

„Acesta este, desigur, un motiv pentru a acționa cu atenție ca răspuns la astfel de decizii ilegale ale Uniunii Europene”, a declarat jurnaliștilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin.

INTERVIURILE HotNews.ro