Inca o revolutie
Nu corporatia face legislatia. Cu acest slogan si cu steagul tricolor tot mai des arborat la Protest, Romania tocmai isi proclama independenta de marile corporatii fasciste. Aceste tumori ale capitalismului, pe langa ca ne fura resursele stramosesti, mai si corup, exploateaza pana la epuizare mana de lucru ieftina romaneasca si, in general, pustiesc locul lasand in urma lor munti de gunoaie. Alternativa la exploatarea aurului sau gazelor de sist, solutia la raul facut de occident si democratie o reprezinta binecunoscutele povesti de succes romanesti: baltirea in paradisul nostru verde, contemplarea mioritica, serviciile unui stat foarte competent la pachet cu ai sai clienti cinstiti din politica sau niste baietii destepti locali.
Ne inchidem in carapace in mare viteza in fata cotropitorilor capitalisti, decretam falimentul democratiei, noi, mari artisti in fentarea tuturor regulilor occidentale si ne bucuram ca, in sfarsit, am inviat din morti. Este si acesta un mod de a-ti afirma identitatea, numai ca resuscitarea unei societati intrate intr-o profunda moarte clinica pe tot parcursul marelui jaf cu protagonisti authtoni ne trimite direct la groapa istoriei. Singura veste buna ar fi ca peste ea va creste un camp verde stralucitor, semn ca Romania tocmai a devenit templul global al ecologismului de unde a disparut toata durerea si suspinul capitalist.
Nu mai traiesc azi marii nihilisti romani ai veacului trecut sa vada cum Romania s-a schimbat in sfarsit la fata. Pacat. Romania a iesit din stadiul vegetal, s-a trezit din somnul ei istoric adanc pentru a explica lumii intregi cine este si ce vrea! Si ce este Romania azi? Este o harmalaie de toamna putin diferita de primavara araba sau vara turceasca in sensul ca, spre deosebire de ceilalti, noi nu vream nimic. Adica suntem exact asa cum sunt ne stim de veacuri: contra, ca sa nu fim luati de prosti ca suntem pentru. Planul nostru de viitor se cheama revenirea la trecutul de aur, la tricolor si la geniul romanesc.
De cate ori am pus planul in aplicare a iesit cam nasol pe termen lung. Nu ne vindem tara a fost mereu sloganul perfect pentru a tine la distanta tot ce ne ameninta ecosistemul. Povestea a inceput demult, a rabufnit in 90 si continua, intr-un fel, si astazi. Toti politicienii sau papusarii lor stiu ca exista un filon nesecat de aur curat, o comoara ingropata adanc in inima oricarui popor. Totul e sa ajungi cumva la ea, sa o scoti la lumina pentru a orbi poporul cu stralucirea ei. Numai ca filonul nationalismului politic sau economic, odata dezgropat, lasa in urma halde de steril, lacuri de otrava in care nu mai creste nimic.
„Eu sunt foarte preocupat de modul in care se va transmite in strainatate mesajul legat de acest proiect si vreau totusi sa prezint Romania ca o tara deschisa investitiilor straine. Nu vreau sa fim o tara care goneste pe toata lumea pentru simplul motiv ca nu exista in Romania resursele financiare pentru a ne dezvolta singuri”, a declarat marti seara premierul Victor Ponta, in cea de-a zecea zi de prosteste. Mult prea tarziu.
Banii multi nu vin intr-o tara condusa de un premier care anunta anuleaza seara ce a votat la pranz in guvern, intr-o tara pretins europeana unde se mai organizeaza inca lovituri de stat, unde mari cercetati penal vand infrastructura feroviara unor dubiosi locali intr-un simulacru de licitatie si unde pentru toate astea nu iese totusi nimeni in strada pentru a se apara de otrava coruptiei. A ne fura intre noi e voie, a munci pentru altii se numeste genocid, vanzare de tara, exploatare, fascism.
Banii fug ca dracu de tamaie de o tara unde toata lumea se bucura in taina ca, in sfarsit, noua generatie s-a prins si ea ca nu-i o afacere buna sa te incurci cu strainii. Si da, banii nu vin acolo unde nu pot influenta putin legislatia in favoarea lor, altfel merg in alta parte si au de unde alege. Chiar mai rau: banii vor cauta sa traga maxim de avantaje dintr-o tara cu susul in jos, cu lideri slabi, incompetenti si corupti. Banii nu vin in general de pomana, gratis, pentru a indrepta lumea sau pentru a o curata de rele.
Si in general, banii au oroare de prosti. Se pot insoti cu ticalosi, cu parveniti, cu oameni cinsiti sau cu aventurieri, dar cu prosti niciodata. Sa zicem ca esti corporatist feroce, vanator de business-uri, ai avea totusi tupeul sa investesti un leu intr-o tara condusa de Ponta si Antonescu dupa tot ce-ai vazut la televizor in aceste zile? Ai mai vazut undeva atata lipsa de responsabilitate, atata incoerenta, atata disponibilitate de a incalca reguli elementare, atata prostie pana la urma? Ai mai cunoscut lideri mai schizofreni decat astia care una voteaza ca premier, alta ca deputat?
Dar noi avem o sansa istorica sa fim iarasi ce-am fost, vorba nationalistilor de rit vechi, si ma tem ca nu o vom rata nici pe asta. Vom proclama curand victoria impotriva capitalismului, in schelalait de maidanezi fugariti cu lasoul. Si pe astia i-am lasat sa evolueze, sa creasca mai rau ca sistemul capitalist, sa se intinda mai urat ca raia occidentala, asa ca trebuie degraba omorati inainte sa ne omoare ei pe noi.
Pe soclul golit nu avem sa punem nimic, neavand nici bani, nici idei, dar cel putin ne vom bucura in sfarsit liniste si ne vom odihni iarasi cateva decenii bune multumiti totusi ca avem ce lasa mostenire copiiilor nostri.