Incendiu de proporții în Delta Neajlovului. Intervenția este îngreunată de terenul mlăștinos
Un incendiu de vegetaţie uscată şi stuf a izbucnit duminică după-amiaza în Delta Neajlovului, pe raza localităţii Budeni, cuprinzând o suprafaţă de aproximativ 60 de hectare, fiind sesizată Garda de Mediu, informează Agerpres.
„Pompierii giurgiuveni au fost solicitaţi în urmă cu puţin timp să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată şi stuf izbucnit în Delta Neajlovului, pe raza localităţii Budeni. La faţa locului s-au deplasat pompierii din cadrul Staţiei Colibaşi, care au constatat faptul că incendiul se manifestă în multiple focare, pe o suprafaţă de aproximativ 60 de hectare în interiorul bălţii. Pompierii au reuşit să lichideze focarele de pe mal, însă nu pot acţiona în interiorul Deltei, deoarece zona este mlăştinoasă, inaccesibilă autospecialelor de intervenţie”, a informat ISU Giurgiu.
Echipajele supraveghează zona cu o autospecială de stingere şi o cisternă. Potrivit pompierilor, în prezent, nu există riscul de propagare a incendiului la gospodării sau la pădure.
La finele verii, o mare parte a deltei era secată din cauza secetei prelungite. Delta Neajlovului era un refugiu pentru multe specii de păsări și pești, însă vara caniculară a dus la secarea unei mari părți a zonei.
Delta Neajlovului face parte din Parcul Natural Comana care adăpostește 141 de specii de păsări și 19 specii de pești. Zona este arie protejată din decembrie 2014.
Decizia de acum un deceniu a avut la bază o documentație științifică elaborată de către Academia Română încă din 1954 care propunea delimitarea și protejarea a două arii de importanță floristică deosebită: Rezervația Științifică de ghimpe (Ruscus aculeatus) și Rezervația Științifica de bujor (Paeonia peregrina).
Acestora li s-a alăturat și Balta Comana, zonă de rezervație naturală și protecție acvafaunistică.