Sari direct la conținut

Incendiul de la spitalul de copii din București: E-Distribuție îl contrazice pe ministrul Sănătății: Întreținerea instalației este responsabilitatea spitalului

HotNews.ro
Intervenție a pompierilor pentru stingerea unui incendiu, Foto: Agerpres
Intervenție a pompierilor pentru stingerea unui incendiu, Foto: Agerpres

Incendiul izbucnit marți seară la Centrul de Recuperare pentru Copii Dr. Nicolae Robănescu – de unde au fost evacuați aproximativ 100 de pacienți – a avut loc în instalația electrică a instituției medicale, și nu în instalația E-Distribuție Muntenia, susține compania. Reprezentanții spitalului afirmau că incendiul – izbucnit după ce un transformator aflat în curtea spitalului a explodat – s-a produs în urma unei pene de curent. De asemenea, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus miercuri că „managerul spitalului a sesizat de două ori Enel că nu a avut curent” și că nu personalul spitalului operează transformatorul electric: „Era instalat de o firmă agreată de distribuitor”.

  • „În rețeaua de distribuție a energiei electrice nu au avut loc incidente de natură să ducă la astfel de efecte în instalațiile clienților. Menținerea și/sau repararea instalației electrice din proprietatea clienților, în condiții de funcționare sigură și conformă, este în totalitate în responsabilitatea acestora.
  • Echipele noastre au participat în cursul serii zilei de 25 iulie 2023 cu scopul de a separa și pune în siguranță instalația electrică din punctul de delimitare.
  • În cursul zilei de azi a fost planificată revizia instalațiilor de medie tensiune din punctul de delimitare în proprietatea operatorului de distribuție”, a transmis miercuri E-Distribuție Muntenia.

Reamintim că un incendiu a izbucnit marţi seară la un transformator din curtea Centrului de recuperare neuropsihomotorie pentru copii Dr. Nicolae Robănescu din Capitală, aproximativ 100 de pacienţi fiind evacuaţi și transferaţi la Spitalul Marie Curie, aflat în imediata apropiere. Incendiul, izbucnit după ce un transformator aflat în curtea spitalului a explodat, s-a extins la două maşini, manifestându-se cu flacără violentă şi fum. ISU preciza că au fost evacuaţi 110 copii şi aparţinători.

Transformatorul din curtea spitalului era în garanție, fiind instalat în octombrie 2022, au declarat miercuri premierul Marcel Ciolacu și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Transformatorul a luat foc în urma unei pene de curent, iar Rafila spune că managerul spitalului sesizase de două ori Enel că unitatea medicală nu are energie electrică.

  • „Transformatorul fusese achitat de către spital, era în garanție, era nou.
  • Sunt ferm convins că cei abilitaţi să facă această anchetă vor veni cu lămuririle. Mi-aş dori foarte mult să fie într-o perioadă mai mult decât rezonabilă”, a declarat Marcel Ciolacu.

Și ministrul Sănătății a susținut că transformatorul de la care a pornit incendiul de la spital fusese instalat în octombrie 2022 și era în garanție, el spunând că responsabilitatea este a distribuitorului:

  • „Managerul spitalului a sesizat de două ori Enel că nu a avut curent.
  • Nu personalul spitalului operează transformatorul electric. Transformatorul era instalat de o firmă agreată de distribuitor. (…) Nu Ministerul Sănătății s-a ocupat de achizitia acestui echipament, care era în garantie, fusese instalat în octombrie 2022”.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro