Incepe selectia pentru romanul care va castiga un salariu de 20.000 de euro pe luna la Luxemburg: judecator la Curtea de Justitie a UE
Ministerul Justitiei asteapta CV-urile romanilor care vor sa candideze pentru postul rezervat Romaniei de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), un „top job” la Luxemburg remunerat cu aproximativ 20.000 de euro pe luna.
Potrivit unui anunt publicat joi de MJ, romanii interesati de acest post de nivel inalt in cadrul institutiilor Uniunii Europene isi pot depune candidatura pana la data de 23 februarie 2015, ora 17.00:
- la secretariatul cabinetului ministrului justitiei (etaj 1, camera 6), in format hartie si electronic (CD)
- sau la adresa de email cjue@just.ro, cu confirmare de primire.
Dosarul de candidatura trebuie sa contina:
- 1. un curriculum vitae redactat potrivit modelului anexat prezentului anunt completat in limbile romana si franceza. CV-ul trebuie sa fie in format Europass, Ministerul Justitiei punand la dispozitie formularele (atasate).
- 2. copii certificate ale diplomelor privind absolvirea cursurilor de licenta sau echivalente cu profil juridic la o universitate din Romania sau diploma pentru studii superioare in profilul juridic la o universitate din strainatate;
- 3. copii certificate ale altor diplome atestand cursurile absolvite sau titlurile stiintifice;
- 4. documente care sa ateste, daca este cazul, indeplinirea conditiilor pentru ocuparea unor inalte functii judiciare (decizii de definitivare intr-o functie juridica /conditii de vechime echivalente);
- 5. copii certificate ale documentelor ce atesta cunostintele de limba straina, in cazul in care candidatii poseda asemenea documente;
- 6. o declaratie pe proprie raspundere din care sa rezulte lipsa antecedentelor penale, a altor cauze care il impiedica sa exercite in mod efectiv functia de judecator la Curte, precum si a faptului ca indeplineste conditiile prevazute de art. 6 si art. 7 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor (nu a fost agent sau colaborator al organelor de securitate ca politie politica si nu este lucrator operativ, inclusiv acoperit, informator sau colaborator al serviciilor de informatii);
- 7. orice alte documente care atesta indeplinirea conditiilor de eligibilitate.
documente
Urmare depunerii dosarelor, candidatii vor sustine un interviu in fata Comisiei de selectie, prezidata de ministrul justitiei. Interviul va fi organizat in perioada 2-4 martie 2015, la sediul Ministerului Justitiei.
Lista candidatilor care vor sustine interviul va fi publicata pe site-ul Ministerului Justitiei si al Ministerului Afacerilor Externe. Lista va fi confirmata telefonic/ prin email, in mod individual, candidatilor care indeplinesc conditiile minimale de selectie, evaluate pe baza dosarelor depuse.
documente
Interviul va avea loc in limba romana, insa vor fi adresate si intrebari in limba franceza. Cunoasterea oricaror alte limbi oficiale ale UE poate constitui un avantaj.
Evaluarea candidatilor se realizeaza, potrivit art. 5 alin. (3) din Procedura, in functie de urmatoarele criterii
- a) calificarea juridica a candidatului si cunoasterea dreptului si institutiilor UE;
- b) experienta profesionala,
- c) capacitatea de a exercita functii judiciare,
- d) competentele lingvistice,
- e) capacitatea de a lucra intr-un mediu multicultural, care reflecta diferite sisteme juridice,
- f) lipsa oricarei indoieli cu privire la independenta si impartialitatea candidatului.
La finalizarea audierilor, Comisia selecteaza candidatul care a obtinut cel mai mare punctaj, precum si doua propuneri de rezerva. Rezultatele procedurii de selectie aprobate de Comisie sunt publicate pe site-urile Ministerului Justitiei si Ministerului Afacerilor Externe.
Propunerile Comisiei de selectie sunt comunicate Guvernului spre aprobare, in conformitate cu prevederile art. 6-7 din Procedura. Guvernul va transmite Consiliului UE numele candidatului Romaniei pentru functia de judecator al Curtii de Justitie a Uniunii Europene.
Judecatorul roman la CJUE va fi numit de comun acord de catre guvernele statelor membre, dupa consultarea unui comitet. Conform Tratatului privind Functionarea UE, comitetul emite un aviz cu privire la capacitatea candidatilor de a exercita functiile de judecator si avocat general in cadrul Curtii de Justitie a UE, inainte ca guvernele statelor membre sa faca nominalizarile.
Comitetul este format din sapte personalitati alese dintre fostii membri ai Curtii de Justitie si ai Tribunalului, dintre membrii instantelor nationale supreme si din juristi reputati, dintre care unul este propus de Parlamentul European.
Potrivit MJ, eventuale neclaritati referitoare la informatiile incluse in prezentul anunt pot fi transmise secretariatului Comisiei de selectie, asigurat de Ministerul Justitiei, la adresa de email cjue@just.ro sau la fax 037 204 1002.
- Salariul lunar – o avere pentru un roman mediu
Pe langa miza profesionala uriasa, functia de judecator la Curtea de Justitie a Uniunii Europene ii aduce titularului beneficii materiale foarte mari din bugetul Uniunii Europene.
Salariul lunar al unui judecator la CJUE este de circa 20.000 de euro, relata ziarul Herlad Tribune, citat de baltic-course.com, anul trecut. In plus, daca are copii minori, judecatorul ia si o stipendie anuala de 4.300 de euro pentru fiecare copil pe care il are in intretinere. In plus, 7.000 de euro mai primeste judecatorul din bugetul UE si pentru cheltuieli personale. Dupa terminarea mandatului, va ave asigurata o pensie de peste 2.000 de euro pe luna, fara sa contribuie.
- Cine este actualul judecator roman de la Luxemburg
Camelia Toader
Selectia pentru functia de judecator roman la Luxemburg a inceput in contextul in care pe 6 octombrie 2015 va expira mandatul actualului titular al postului, judecatoarea Camelia Toader, care poate candida din nou.
Ea ocupa functia de judecator la CJUE din 12 ianuarie 2007. Potrivit art. 253 TFUE, judecatorii si avocatii generali ai CJUE sunt numiti de comun acord de guvernele statelor membre, pentru o perioada de 6 ani.
Nascuta in 1963, Toader si-a luat licenta in Drept in anul 1986, la Universitatea Bucuresti, iar in anul 1997 si-a luat si doctoratul.
Careira de magistrat si-a inceput-o in 1986, ca judecator stagiar la Judecatoria Buftea, functie ocupata pana in 1988.
Revolutia o prinde la Judecatoria Sectorului 5 din Bucuresti, unde a fost judecatoare pana in anul 1992. Din 1992 devine avocat in Baroul Buucresti, unde activeaza 5 ani.
Camelia Toader ia contact practic cu problematica europeana la Ministerul Justitiei, unde, in perioada 1997-1999, ocupa functia de consilier juridic/Sef al Serviciului de Integrare Europeana. Pe atunci, ministru al Justitiie era liberalul Valeriu Stoica (plecat ulterior in PDL).
Ea avea, insa, de dinainte activitate academica in Drept civil si Drept european al contractelor, la Universitatea Bucuresti.
In anul 1999, Camelia Toader face un salt direct la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde activeaza ca judecator pana in anul 2007 cand este trimisa de Guvernul Tariceanu la Luxemburg, judecator la Curtea de Justitie a UE.