Informare despre poliomielită, primită de medicii de familie din București de la DSP. România are risc înalt, din cauza ratei scăzute de vaccinare

Medicii de familie din București au primit recent de la DSP o informare cu privire la paralizia acută flască – poliomielită, inclusiv definiţia de caz pentru boală, astfel încât un potenţial caz să poată fi observat/diagnosticat rapid, scrie News.ro. Definiţia de caz trimisă medicilor de Direcția de Sănătate Publică București vine ca urmare a unei adrese a Institutului de Sănătate Publică referitoare la circulaţia poliovirusurilor în Europa.
România a fost reîncadrată recent de Organizația Mondială a Sănătății în categoria țărilor cu risc înalt pentru importul de poliovirusuri, din cauza acoperirilor vaccinale în scădere pentru componenta polio, cât şi a supravegherii polio suboptimale.
Potrivit documentului DSP București, un caz de paralizie acută flască – poliomielită este definit ca fiind „o personă sub 15 ani, care se prezintă cu debut brusc de paralizie flască (moale, lipsă de rezistenţă la mişcarea de flexie) sau slăbiciune musculară din orice cauză sau orice persoană de orice vârstă cu boală paralitică dacă poliomielita e suspectată de un clinician”.
România are o acoperire vaccinală împotriva poliomielitei de 66,7% în mediul urban şi de 60,4% în mediul rural, o rată extrem de mică, având în vedere că acoperirea vaccinală optimă este de peste 95%. Rate scăzute de vaccinare sunt înregistrate, în țara noastră, şi în cazul altor vaccinuri.