Înghețarea finanțării USAID riscă să ofere Chinei influența dorită într-o zonă-cheie. „Retragerea SUA zdrobește potențialul democratic în aproape fiecare țară din regiune”

Donald Trump a sistat majoritatea ajutoarelor finanțate de guvernul SUA la nivel global timp de 90 de zile, încercând în același timp să desființeze USAID, pe care a acuzat-o că este condusă „de o adunătură de nebuni radicali”. Beijingul poate profita de „risipirea puterii discrete” a SUA, spun analiștii citați de Reuters.
După ce Washingtonul a înghețat în ianuarie donațiile către cea mai mare organizație care se ocupă cu deminare în Cambodgia, într-o zona rurală afectată de războaiele din trecut ale SUA, grupul a anunțat o nouă finanțare – din China.
Beijingul și-a dublat în ultimii trei ani contribuțiile către Centrul cambodgian de acțiune împotriva minelor (CMAC), care ajută la eliminarea a milioane de muniții neexplodate, a declarat Heng Ratana, care conduce organizația.
Pe 5 februarie, CMAC a declarat că a primit o promisiune din partea Beijingului de a contribui cu 4,4 milioane de dolari – o sumă care depășește cele 2 milioane de dolari donate de SUA anul trecut.
Ratana a declarat că China înțelege că un astfel de sprijin ajută la „construirea rețelelor interumane“ și generează beneficii economice.
Potrivit Institutului Lowy din Sydney, care studiază geopolitica regiunii Asia-Pacific, Beijingul investește în prezent masiv în țările învecinate și s-a concentrat recent pe construirea așa-numite puteri discrete (soft power) prin donații și angajament diplomatic.
China, scrie Reuters, nu oferă însă ajutor tradițional la aceeași scară ca statele democratice occidentale.
De asemenea, China are puțină experiență în furnizarea de asistență specializată – de la combaterea focarelor de boli la distribuirea de ajutor umanitar în zonele de conflict – misiuni specifice Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), principalul vehicul al Washingtonului pentru furnizarea unui astfel de sprijin.
„Retragerea Washingtonului din finanțarea programelor societății civile zdrobește potențialul democratic în aproape fiecare țară din regiune”
Trump a sistat majoritatea ajutoarelor finanțate de guvernul SUA la nivel global timp de 90 de zile, încercând în același timp să desființeze USAID, pe care a acuzat-o că este condusă „de o adunătură de nebuni radicali”.
Măsura face parte dintr-un efort al administrației sale de a reduce structurile guvernului federal și de a reduce cheltuielile pe care le consideră risipitoare.
În timp ce administrația a declarat că unele fonduri ar putea fi deblocate după cele 90 de zile, lipsa de claritate cu privire la ceea ce va urma a determinat zeci de organizații din Asia să oprească brusc activitatea sau să concedieze personalul.
În 2023, ultimul an pentru care sunt disponibile date oficiale, SUA a furnizat asistență în valoare de peste 894 de milioane de dolari pentru Asia de Sud-Est.
Înghețarea acestor finanțări va împiedica activitatea umanitară și drepturile omului într-un moment în care China se luptă pentru influența asupra regiunii, a explicat pentru Reuters Joshua Kurlantzick, analist la think-tank-ul Council on Foreign Relations din New York.
„Tendința generală va fi spre China și departe de SUA, pe măsură ce SUA își risipește puterea discretă”, a spus el, adăugând că avansul Beijingului și retragerea Washingtonului din finanțarea programelor societății civile „zdrobește potențialul democratic în aproape fiecare țară din regiune”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe a declarat, ca răspuns la întrebările Reuters, că oferă ajutor „fără condiții politice” și în conformitate cu nevoile partenerilor săi. Cooperarea Chinei cu alte țări în curs de dezvoltare va rămâne fermă „indiferent de schimbările din peisajul internațional”, a declarat oficialul.
Strategia Beijingului
China, care are probleme economice, nu va egala generozitatea Statelor Unite, cel mai mare donator de ajutor din lume.
În schimb, Beijingul apreciază „programele de infrastructură și investiții la scară largă”, care sunt o caracteristică a Inițiativei Belt and Road (BRI), a declarat Derek Grossman, analist la think-tank-ul RAND Corporation.
BRI este programul chinez de asistență pentru infrastructură, în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, care prevede porturi și căi ferate ce conectează Asia, Europa și Africa.
Sondajul anual realizat de think-tank-ul ISEAS-Yusof Ishak în rândul factorilor de decizie din Asia de Sud-Est în 2024 a arătat că, pentru prima dată, China a „depășit SUA” ca partener preferat, o constatare atribuită în parte sentimentelor pro-China în rândul partenerilor BRI ai Beijingului din Asia de Sud-Est.
China susține că inițiativa stimulează economiile țărilor în curs de dezvoltare și aduce infrastructura modernă necesară, dar a fost acuzată de critici că nu este transparentă, că împovărează țările cu datorii mari și că servește în primul rând ca instrument de extindere a influenței economice chineze.
Printre cei care au îmbrățișat BRI cu cel mai mare entuziasm se numără Laos, țară săracă, care s-a împrumutat masiv pentru a finanța căi ferate, autostrăzi și baraje hidroelectrice, dar care are o datorie publică pe care Banca Mondială o consideră „nesustenabilă”.
Subminarea încrederii în SUA
Președintele John F. Kennedy, care a semnat înființarea USAID în timpul Războiului Rece, a văzut-o ca pe o „sursă puternică” prin care SUA ar putea „exercita influență pentru menținerea libertății”. Sentimente similare au fost împărtășite anterior de internaționaliști republicani precum Rubio.
Acum, printre grupurile care riscă să piardă fonduri vitale din cauza suspendării SUA se numără cele care se concentrează pe cauze pe care Beijingul le consideră ostile, cum ar fi sprijinirea musulmanilor uiguri din China, precum și a disidenților din Myanmar și Coreea de Nord.
În Myanmar, Organizația Chin pentru Drepturile Omului, care angajează profesioniști din domeniul sănătății ce au intrat în grevă după preluarea puterii de către armată în 2021, a concediat 30% din forța sa de muncă de la înghețare.
Ordinul USAID de încetare a activității a oprit, de asemenea, programe care includ prevenirea HIV printre femei, formarea profesională și burse pentru viitorii lideri în „ceea ce sperăm că va fi într-o zi un guvern ales democratic”, a declarat pentru Reuters fosta ambasadoare a Regatului Unit în Myanmar, Vicky Bowman, care acum militează pentru transparență și drepturile omului în afaceri.
Înghețarea finanțării a „subminat încrederea că SUA este un prieten de încredere al celor din Asia care luptă pentru dezvoltare echitabilă, democrație și drepturile omului”, a spus ea.
Problema nord-coreeană
Având în vedere că guvernele sud-coreene alternează între angajarea și izolarea Phenianului, finanțarea americană a fost, de asemenea, o sursă izolată de stabilitate pentru problemele legate de Coreea de Nord, a declarat Hanna Song, director executiv al Centrului de baze de date pentru drepturile omului în Coreea de Nord, cu sediul la Seul.
Cele mai multe finanțări legate de Coreea de Nord sunt distribuite prin intermediul unui birou al Departamentului de Stat care avea un buget de aproximativ 5 milioane de dolari pe an pentru astfel de proiecte, a spus Song. Și acesta a fost suspendat.
Organizațiile nonprofit axate pe China care urmăresc presupusele încălcări ale drepturilor se confruntă, de asemenea, cu un închiderea, a declarat Bethany Allen-Ebrahimian, expertă în China la think-tank-ul Australian Strategic Policy Institute, într-o postare pe X.
Ea a evitat să numească organizații specifice, spunând că unele se tem de represaliile Beijingului. Organizația non-profit Tibet Fund, care sprijină comunitățile tibetane din exil, a declarat sâmbătă că mai multe dintre programele sale se află în „pericol imediat”.
„Acum ne facem griji nu doar cu privire la operațiunile pe termen scurt, ci și cu privire la efectele pe termen lung asupra statelor autocratice”, a declarat Song.