Sari direct la conținut

„Inocentarea Răului”: Grupului pentru Dialog Social critică dur achitarea asasinilor disidentului Gheorghe Ursu

HotNews.ro
Sala de judecata, Foto: Andrey Popov / Dreamstime.com
Sala de judecata, Foto: Andrey Popov / Dreamstime.com

Grupul pentru Dialog Social califică achitarea asasinilor lui Gheorghe Ursu de către justiția română drept revoltătoare și o barbarie judiciară – o formă de a pedepsi victima și după asasinarea ei de către un regim totalitar.

„Pentru a înțelege mai bine mizeria morală a unei astfel de decizii juridice, trebuie să ne imaginăm oroarea revoltată pe care ar fi simțit-o o lume întreagă dacă judecătorii de la Nürnberg i-ar fi achitat pe ofițerii naziști”, spune GDS.

Mai mult, GDS consideră că o astfel de decizie compromite încrederea într-o justiție care știe să vadă clar natura unui regim totalitar și să-i pedepsească în mod adecvat represiunea specifică.

„Achitându-i pe asasinii lui Gheorghe Ursu, justiția română admite că nu e capabilă să recunoască natura unui regim totalitar – și să distribuie în mod corespunzător vinovățiile din interiorul lui”, se arată în comunicatul Grupului pentru Dialog Social.

„România în care asasinii lui Gheorghe Ursu au fost achitați e o Românie pentru care totalitarismul nu e un rău absolut – și nici măcar un rău în sine. Iar asta e înfiorător. Fiindcă a inocenta totalitarismul înseamnă a-l resuscita ca formă politică viabilă”, punctează GDS. (Andrey Popov / Dreamstime.com)

Foştii ofiţeri de securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzați că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, au fost achitaţi definitiv joi de către Înalta Curte de Casație și Justiție, care a reacționat „în urma luărilor de poziție din spațiul public” și a publicat motivele care au stat la baza deciziei.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro