Călin Georgescu, în instanță: Sunt nevinovat / Busculadă la sosirea și la plecarea acestuia de la Judecătorie:„Călin, te iubim”

Călin Georgescu a mers luni Judecătoria Sectorului 1, unde trebuia să se judece contestația pe care a depus-o față de măsura controlului judiciar, în dosarul în care este cercetat penal pentru șase infracțiuni, printre care instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale. La ieșirea din instanță, s-a creat o busculadă, iar jurnaliștii au fost împinși de oamenii de pază ai lui Georgescu.
Călin Georgescu a stat aproximativ un sfert de oră în instanță, ședința de judecată fiind amânată pentru miercuri, ora 8,30.
El a plecat înconjurat de bodyguarzi, la fel cum a venit. El și-a făcut cu greu loc prin mulțimea de susținători.
Jurnaliștii prezenți la fața locului au fost împinși de oamenii de pază ai lui Georgescu, iar o jurnalistă l-a acuzat pe unul dintre bodyguarzi că o bruschează. „De ce o țineți de gât pe colega noastră?”, a reacționat o altă jurnalistă.
„Judecătorul a dat un termen nou la dosar pentru ca avocaţii mei să poată studia dosarul. Sunt nevinocat şi după atâţia zeci de ani în care sistemul credea că este invincibil, în momentul în care poporul dovedeşte că are puterea şi a renăscut din cenuşă şi s-a trezit în conştiinţă, sigur că lucrurile sunt în aceeaşi formulă pe care o vedem foarte elocvent şi la preşedintele Trump, în Statele Unite, la tot ce a suferit pentru doi ani de zile. Dar este un lucru firesc şi lucrurile sunt clare”, a susținut Căin Georgescu la plecarea de la Judecătoria Sectorului 1.
Deşi jurnaliştii i-au adresat numeroase întrebări, inclusiv despre posibila sa viitoare candidatură la Preşedinţia româniei, Georgescu a refuzat să răspundă. El şi-a salutat susţinătorii, care i-au scandat numele şi au scandat: ”Călin, te iubim!”, după care s-a urcat în maşina cu care venise şi a plecat.
Potrivit imaginilor difuzate de Digi 24, la fața locului a fost așteptat de zeci de susținători, în frunte cu stegarul dac, unii dintre ei strigând „Călin, te iubim”.
Jandarmii au montat garduri de protecţie, date fiind violenţele de la precedentele manifestaţii publice ad-hoc de susţinere a fostului candiddat independent la Preşedinţie. Înainte să ajungă la Judecătorie, în faţa clinicii unde fusese la recuperare, după operaţia pe care ar fi suferit-o la genunchi, Georgescu a refuzat să facă declaraţii, ba chiar a fost agresiv verbal cu jurnaliştii, afişând o atitudine arogantă. . La un moment dat, o jurnalistă a încercat să intervină în discuţia aprinsă dintre el şi altă ziaristă, însă Georgescu s-a răstit la ea spunându-i: Tăceţi din gură!”
Călin Georgescu a deschis, la Judecătoria Sectorului 1, un proces care are ca obiect „plângere control judiciar”, el contestând interdicţiile pe care procurorii i le-au impus prin măsura preventivă, conform News.ro.
Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţei în 28 februarie, iar în primă fază Judecătoria a stabilit termen de judecată pentru 5 martie. Ulterior termenul a fost preschimbat pentru luni, 3 martie.
Ce obligații are Călin Georgescu în perioada controlului judiciar:
- să nu părăsească țara;
- să informeze cu privire la schimbarea locuinței;
- să nu creeze/utilizeze conturi pe platformele sociale online pe care să posteze conținut cu caracter legionar, fascist, antisemit, rasist, xenofob;
- să se prezinte la organul de poliție desemnat de IPJ Ilfov, care va stabili programul de supraveghere;
- să se prezinte la organul de urmărire penală și la judecătorul de drepturi și libertăți, la judecătorul de cameră preliminară, ori de câte ori este chemat;
- să nu dețină și să nu poarte armă.
Georgescu este urmărit penal de Parchetul General pentru șase infracțiuni:
- instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale, în formă tentată
- comunicarea de informații false
- fals în declarații în formă continuată
- iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist ori xenofob, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup
- promovarea, în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, precum şi fapta de a promova, în public, idei, concepţii sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe
- iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antisemit, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de organizaţii.
Conform procurorilor a pus la cale un plan de destabilizare a României cu ajutorul mercenarilor conduși de Horațiu Potra, după ce Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale.