Intelegere Teodorovici-Cretu: Din 2015, functionarii fara performante in absorbtia fondurilor UE nu vor mai primi majorarea salariala europeana. Unde l-a contrazis ministrul pe comisarul european
Guvernul va aplica functionarilor romani implicati in gestionarea fondurilor europene un nou sistem de evaluare a performantelor, din anul 2015, prin care cei care vor avea rezultate slabe in domeniu vor ramane fara majorarea salariala asigurata in prezent din bani europeni, a declarat, luni, la Bruxelles, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, dupa o intalnire cu comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu. Ministrul a apreciat ca Romania va obtine o rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 80% pana la sfarsitul anului 2015, contrazicand-o astfel pe Cretu, care anterior isi exprimase indoiala fata de indeplinirea acestui obiectiv al MFE.
Romania va aplica incepand de anul viitor un sistem de evaluare a performantei functionarilor implicati in sistemul de gestionare a fondurilor europene, masura fiind convenita intre ministrul Eugen Teodorovici si comisarul european Corina Cretu, a informat Ministerul Fondurilor Europene, intr-un comunicat transmis HotNews.ro.
„De la 1 ianuarie 2015, vom aplica un sistem de evaluare a performantei functionarilor implicati in sistemul de gestionare a fondurilor europene. Doar acele persoane care performeaza la locul de munca vor primi, in continuare, majorarea salariala asigurata de Uniunea Europeana pentru functionarii din sistemul de gestionare a fondurilor UE„, a declarat ministrul Fondurilor Europene, citat in comunicatul MFE.
Cei doi au mai convenit ca Programul Operational Asistenta Tehnica 2007 – 2013 sa fie modificat pentru ca Romania sa poata solicita Comisiei Europene rambursarea tuturor cheltuielilor efectuate pentru plata functionarilor implicati in sistemul de implementare a fondurilor europene, a mentionat MFE.
„O alta masura agreata astazi este modificarea Programului Operational Asistenta Tehnica, care reprezinta un pas important pentru rambursarea integrala a salariilor personalului care lucreaza pe fonduri europene„, a explicat ministrul Teodorovici.
- Teodorovici: Avem rata de absorbtie 44%, in prezent
Ministrul Teodorovici a mai declarat ca, in prezent, Romania a ajuns la o rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 44%, referindu-se probabil la declaratiile de cheltuieli transmise de tara noastra Comisiei Europene pentru a fi decontate.
De asemenea, ministrul a apreciat, din nou, ca Romania va ajunge la o rata de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune de 80% la finalul anului 2015, termen pana la care tara mai poate absorbi bani europeni din perrioada de programare 2007-2013.
„Acum rata de absorbtie curenta a fondurilor structurale si de coeziune a ajuns la aproximativ 44%. Cred ca Romania va atinge o rata de absorbtie de 80% la sfarsitul anului 2015, nivelul actual reprezentand un argument in plus in acest sens„, a spus Teodorovici.
Anterior, comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu, colega de partid a social-democratului Teodorovici, si-a exprimat indoiala fata de un succes al tarii de a atinge o rata de 80%, obiectiv maximal invocat de Teodorvici la inceputul mandatului.
„Fiecare stat are proiecte ambitioase, la noi – stiu ca domnul Teodorovici vorbeste de absobtie de 80%. Este adevarat, s-au facut progrese foarte mari din 2011 pana la nivelul de acum, de 40% absorbtie, dar nu stiu daca intr-un an aceste state (tarile cu rata de absorbtie sub 50% pana in prezent – n.r.) vor reusi sa faca ce nu au facut in sapte ani”, a spus Corina Cretu, intr-un interviu acordat EurActiv.ro, in 24 octombrie.
- Fondurile UE 2014-2020: Romania insista sa lanseze primele apeluri de proiecte in noiembrie 2014
Dupa discutiile de la Bruxelles, ministrul Eugen Teodorovici a mai declarat ca insista sa lanseze primele apeluri de proiecte inca din luna noiembrie a anului 2014 pentru fondurile europene din perioada de programare 2014-2020, in pofida faptului ca Guvernul roman nu a trimis inca la Bruxelles toate proiectele de programe operationale. Conform situatiei din 30 octombrie, tara a transmis la Comisie 3 programe operationale, niciunul nefiind aprobat inca.
„In ceea ce priveste inceperea atragerii fondurilor alocate pentru perioada de programare 2014 – 2020, Romania va insista in a lansa primele apeluri de proiecte inca din luna noiembrie a acestui an. Este foarte important ca Romania sa inceapa cu dreptul perioada de programare 2014 – 2020„, a declarat ministrul Fondurilor Europene.
Totodata, in cadrul vizitei oficiale la Bruxelles, Eugen Teodorovici a avut intrevederi si cu Michel Servoz, director general al Directiei Generale pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Incluziune din Comisia Europeana, precum si cu Francisco Merchan Cantos, director in cadrul Directiei de Audit si Control a executivului comunitar. Discutiile cu acestia au vizat Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020, care are o alocare financiara de 4,22 miliarde de euro, a mentionat MFE.