Sari direct la conținut

Interventia militara a Germaniei impotriva IS a fost decisa in cabinetul Angelei Merkel, acceptanta in randul populatiei pentru misiune e redusa

HotNews.ro

Cabinetul Angelei Merkel a aprobat marti dimineata interventia militara a Germaniei impotriva Statului Islamic (IS). Angajamentul german este o replica la atacurile teroriste din Franta de acum doua saptamani. 1.200 de militari germani vor lua parte la actiuni, in special in raiduri aeriene din Siria si Irak. Interventia militara hotarata in Cabinetul de ministri e mandatata, in prima ei faza, pentru un an.

Presedintele Federatiei Armatei Germane, Andre Wustner, se asteapta insa la o lupta de durata impotriva IS. „Daca aceasta lupta se duce serios, presupun ca ea va dura peste zece ani”, a declarat el la televiziunea de stat germana ARD.

Nu doar referitor la durata interventiei, ci si la spatiul ei de desfasurare si-a exprimat Wustner rezervele fata de o rezolvare punctuala si rapida. IS nu e prezent doar in Irak si Siria, ci si in tot nordul Africii, pana in Mali. „Daca vreau sa lupt impotriva IS si sa-l distrug, atunci trebuie sa abordez problema in stil mare. Iar acest lucru nu poate fi rezolvat doar pe cale armata”, a adaugat el.

Germania va participa la misiunea militara contra IS cu patru pana la sase avioane „cercetase” de tip Tornado, cu un avion de alimentare cu combustibil si cu o nava de razboi. Fregata germana cu 200 de militari la bord ar urma sa asigure protectia portavionului „Charles de Gaulle”, in Marea Mediterana.

La nivel politic, necesitatea interventiei este „ca batuta in cuie”, desi ea urmeaza sa mai treaca prin Parlamentul german. In cursul acestei saptamani se va decide asupra ei in Bundestag, insa majoritatea voturilor pare sa fie asigurata prin voturile coalitiei de guvernare CDU/CSU-SPD.

Chiar si partidul cu program pacifist al Verzilor (Die Grune) nu se opune pe fond, solicitand insa o analiza mai amanuntita a implicatiilor interventiei militare, pentru a-si preciza pozitia definitiv. Singurul partid care se opune interventiei militare in Siria este cel al Stangii (Die Linke).

La nivelul populatiei exista insa temeri ca prin angrenarea armatei germane in razboiul contra IS va creste nivelul amenintarii teroriste in Germania. Din sondajul de opinie al institutului YouGov, comandat de agentia de presa germana Deutsche Presse Agentur (dpa), 71% dintre respondenti cred intr-un risc sporit, iar 18% nu cred in amenintari mai mari.

In ciuda temerilor exprimate, retinerile referitoare la interventia armata sunt mari: 45% dintre respondenti s-au exprimat pentru, iar 39% impotriva implicarii militare a armatei germane in Siria si in Irak. Nici in ceea ce priveste o eventuala misiune de pace a armatei germane in Mali, cu 650 de soldati, nu se intrevede o acceptanta majoritara in randul populatiei, 40% fiind pentru, iar 41% impotriva unei astfel de misiuni.

  • O carte fundamentala pentru a intelege noile framantari la nivel global
  • Exercitiu de imaginatie: Cum va arata Europa sub conducere islamista
  • Lectura obligatorie pentru a intelege mi bine situatia din zona Orientului Apropiat
  • Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
    Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
    ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro