Sari direct la conținut

INTERVIU HotNews Sergiu Matei: Dalai Lama mi-a zis ca am facut un serviciu omenirii, tibetanilor si tarii mele

HotNews.ro

„Nu este doar primul roman, dar si primul jurnalist pe care Dalai Lama il cunoaste la dorinta sa expresa. „Motivul este deja cunoscut. Numele lui Sergiu Matei a facut inconjurul lumii in septembrie 2006 cand, aflat impreuna cu Alex Gavan intr-o expeditie pentru cucerirea Muntelui Cho Oyu, cameramanul de la Pro TV a filmat pelerinii tibetani impuscati de chinezi, si a si ajutat un tibetan sa scape de urmarirea granicerilor. Desi Dalai Lama si-a exprimat – imediat dupa difuzarea imaginilor – dorinta de a-l cunoaste pe roman, de-abia in urma cu patru zile cei doi au reusit sa se intalneasca.

Intalnirea a avut loc la Varsovia, unde liderul spiritual tibetan a efectuat o vizita oficiala. Sergiu Matei a intarziat din pricina grevei companiei aeriene Malev, insa Dalai Lama si-a modificat la randul sau programul tocmai pentru a putea petrece putin timp cu prietenul sau necunoscut.

Revenit la Cluj-Napoca, unde locuieşte, Sergiu Matei este in continuare impresionat de intalnirea cu Dalai Lama, despre care spune ca este o persoana extrem de calda si de simpla, de o bunatate si simplitate pe care, daca cineva le-ar cultiva in viata de zi cu zi din Romania, ar risca usor sa fie luat de fraier.

  • Rep: Cum ai ajuns sa te vezi cu Dalai Lama la Varsovia? A vrut el sa te vada acum si te-a chemat?

A trebuit sa ne vedem in Varsovia pentru ca Ambasada Indiei la Bucuresti nu a vrut sa-mi dea viza ca sa ma vad cu el in Dharamshala!!! Dalai Lama m-a invitat de trei ori pana acum si de data asta nu a mai trebuit sa astept OK-ul unui imigrant indian (punjabi) pe teritoriul Romaniei!

  • Cum a decurs intalnirea?

Din cauza unei greve a Malev-ului, era sa o pierd. Am intarziat zece minute, dar Dalai Lama si-a decalat tot programul cu o jumatate de ora, ceea ce a insemnat ca l-a mai retinut pe premierul Poloniei inca vreo 20 de minute peste ora stabilita.

De asemenea, a decalat cu 20 de minute o intalnire cu 10.000 de oameni. Sunt un pic fara cuvinte in ceea ce priveste atitudinea lui fata de ceea ce am facut in 2006, pe 30 decembrie…

Mi-a multumit zece minute incontinuu si mi-a spus ca ceea ce el a zis de mii de ori a avut mult mai putin efect decat filmarea facuta de mine! Si mi-a mai zis ca am facut un serviciu in primul rand omenirii, tibetanilor si tarii mele.

  • Ce impresie ti-a facut Dalai Lama? Ce-ati vorbit?

Impresia lasata de el am inchis-o in mine si o sa ramana acolo atata timp cat acel „acolo” o sa vietuiasca pe pamant.

  • Te-a intrebat despre Romania?

Cred ca stie despre Romania destule… M-a intrebat daca imi doresc sa fiu milionar in dolari sau sa fiu CEO… Raspunsul il stia deja. Eu nu imi doresc o viata artificiala si nu-mi doresc sa cultiv o atitudine care nu face parte din natura umana.

  • Ati facut schimb de cadouri, nu?

Da, i-am dat patru fotografii facute de mine si un mic documentar liric despre Tibet (montat impreuna cu Lucian Doroftei si Ivan Marius) care a fost proiectat la Gala “Cinema For Peace” de anul trecut, de la Berlin. Iar el mi-a dat un mar verde intr-un vas de argint. Marul l-am mancat azi impreuna cu Cosmina, sotia mea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro