Sari direct la conținut

INTERVIU Medic român din Franța, după prezența la TV a lui George Simion: „De aseară încoace, cuvântul cel mai des întâlnit în discuțiile pe care le-am avut cu prietenii este «rușine»”

HotNews.ro
Radu Lupescu, Foto: Arhiva personala
Radu Lupescu, Foto: Arhiva personala

„Televiziunea la care a fost este una destul de controversată în Franța, deoarece lasă spațiu pentru tot felul de teorii complotiste sau extravagante. Dar chiar și ei au fost mirați de comparațiile pe care le-a făcut domnul Simion în interviul de aseară”, a spus medicul Radu Lupescu, într-un interviu pentru publicul HotNews.

Radu Lupescu a ajuns în Franța în 1991, pentru a își face studiile de Medicină. Astăzi, 34 de ani mai târziu, este medic de Anestezie – Terapie Intensivă la clinica Rhena din Strasbourg. În pandemie a fost decorat de președintele Franței, Emmanuel Macron. Are dublă cetățenie: română și franceză. „Votez în ambele țări”, spune el. 

Când l-am sunat, astăzi, și l-am invitat să își spună părerea despre comentariile făcute de George Simion la un post de televiziune din Franța apropiat de extrema dreaptă, a procedat ca un profesionist. A cerut timp să vadă integral emisiunea care l-a avut ca invitat pe George Simion: „Nu aș vrea să fac comentarii pe baza interpretărilor pe care le-am citit pe Facebook.”

„Chiar și ei au fost mirați de comparațiile pe care le-a făcut”

Medicul român care trăiește de 34 de ani în Franța consideră „departe de realitate” declarațiile pe care George Simion le-a făcut la postul francez de televiziune CNews: „Când a comparat Franța cu Iranul, mai exact regimul francez cu regimul ayatollahilor. Este totuși o comparație forțată chiar și pentru această televiziune, calificată mai degrabă ca fiind de extremă dreapta în Franța.”

„În primul rând, televiziunea la care a fost este una destul de controversată în Franța, deoarece lasă spațiu pentru tot felul de teorii complotiste sau extravagante. Dar chiar și ei (angajații postului de televiziune CNews – n.red.) au fost mirați de comparațiile pe care le-a făcut domnul Simion în interviul de aseară”, remarcă medicul.

George Simion, la televiziunea franceză CNews / Captură video

Radu Lupescu a explicat și faptul că postul de televiziune CNews „insistă foarte mult în a o apăra pe Marine Le Pen, care nu poate să se prezinte la următoarele alegeri prezidențiale”.

Dar, adaugă el, „acest lucru se întâmplă în urma unei decizii judecătorești, situație puțin diferită de decizia luată în România (în cazul lui Călin Georgescu – n.red.). Acum suntem, în Franța, cu 2 ani înainte de alegerile prezidențiale. Nu este chiar o situație comparabilă, după părerea mea.”

Cuvântul „rușine”

Radu Lupescu recunoaște, în dialogul cu HotNews, că a vorbit „cu mulți români începând de aseară”: „Acum va trebui să le explic colegilor francezi că nu suntem toți așa sau că ceea ce s-a spus aseară nu este neapărat opinia majoritară în România. Norocul nostru este că foarte puțini se uită la această televiziune, dintre prietenii noștri din Franța.”

„Cuvântul cel mai des întâlnit în discuțiile pe care le-am avut cu prietenii de aseară încoace este «rușine»”, punctează medicul.

Pentru românii ca el, instalați de mult timp în Franța, prima reacție la George Simion și comentariile făcute de acesta este una de „stupoare”, mai spune Radu Lupescu: „Să vedem că un astfel de candidat ajunge atât de departe în alegeri… Să trebuiască să le explicăm prietenilor noștri francezi ce este cu acest domn și cum poate să facă astfel de comparații – între un regim al ayatollahilor și o țară democratică, cum este Franța. Arată, totuși, o destul de mare necunoaștere a geopoliticii, după părerea mea.”

În Franța s-a vorbit destul de mult, de data aceasta, despre alegerile din România, mai spune medicul. „Mulți dintre prietenii de aici, din Franța, m-au întrebat ce s-a întâmplat în noiembrie – decembrie, ce se întâmplă acum, și încearcă să înțeleagă mecanismul care a dus la acest tur 2.”

„Probabil cei mai afectați ar fi chiar cei care votează cu domnul Simion”

Radu Lupescu spune că diaspora română este împărțită în mai multe categorii: cei care vin să lucreze câteva luni și apoi se întorc în țară și cei instalați de mult timp în Franța, cu dublă cetățenie. Și mai este o categorie „undeva între cele două”: oameni veniți în diaspora, dar care „nu sunt complet instalați în țările occidentale sau în Franța”.

Din observațiile sale din ultimele luni, după ce a discutat cu alți români din Franța pe stradă sau în supermarkek, Radu Lupescu a ajuns la concluzia că „cei care fac dus-întors între România și diaspora pentru a obține condiții de muncă mai bune decât în țară par mai înclinați spre a-l vota pe George Simion.”

Și tocmai ei ar putea fi, „culmea, cei mai afectați de o eventuală alegere a domnului Simion în funcția de președinte: cei care îl votează”, consideră medicul stabilit în Franța. Asta pentru că „izolaționismul nu este niciodată foarte bun pentru cei care vor să aibă libertate de mișcare”.

„Ne-am câștigat cu greu dreptul de a vota”

Radu Lupescu amintește că „ne-am câștigat cu greu dreptul de a vota”. Din acest motiv, el a votat „la toate alegerile la care am putut, de când am acest drept. Este clar că acest drept trebuie exercitat, pentru că avem posibilitatea de a schimba lucrurile. Este de neconceput pentru mine să nu particip la o alegere”.

Pentru duminică, își dorește ca un număr cât mai mare de români să meargă la vot: „Trebuie să ieșim la vot cât mai mulți și să alegem candidatul care corespunde drumului pe care ni-l dorim pentru România. Este clar drumul european și atlantic al României – alături de NATO – este cel care trebuie urmat. Nu aș vedea altă cale pentru România.”

Dacă Simion nu va fi ales președinte, „urmările vor fi anecdotice”

Medicul român stabilit de 34 de ani în Franța este de părere că, în cazul în care George Simion nu va fi ales, duminică, președintele României, urmările afirmațiilor sale de la postul de televiziuneCNews „vor fi anecdotice. Nu cred că va fi ceva important. Nu cred că ne va afecta, dacă nu va fi ales.”

În schimb, pornind de la faptul că Franța este „un partener important al României”, Radu Lupescu consideră „de mirare” și „îngrijorător” că un candidat „ajuns atât de departe, cu șanse să devină președintele României, poate să aibă astfel de afirmații la o televiziune din același spațiu economic și cultural cu România, cum este Franța.”

„El ar trebui deja acum să se gândească că s-ar putea să fie ales și că nu poate să spună astfel de lucruri. Asta este îngrijorător – faptul că poate să aibă astfel de afirmații când crede că are șanse de a câștiga. Pentru că, în definitiv, este vorba despre un partener important al României”, adaugă medicul.

În varianta în care George Simion va fi ales președintele României, „o să fie complicat, totuși, de explicat președinției franceze cum este privită Franța de la Cotroceni”, mai spune Radu Lupescu.

INTERVIURILE HotNews.ro