Sari direct la conținut

INTERVIU „Turcii se gândesc că dacă o diplomă poate fi anulată atât de ușor, înseamnă că și drepturile lor pot fi anulate”. De ce sunt proteste masive în Turcia

HotNews.ro
INTERVIU „Turcii se gândesc că dacă o diplomă poate fi anulată atât de ușor, înseamnă că și drepturile lor pot fi anulate”. De ce sunt proteste masive în Turcia
Studenți care protestează în Istanbul, în ciuda interdicțiilor, față de arestarea primarului orașului. FOTO: AP Photo/ Khalil Hamra/ Profimedia

Deși protestele au fost interzise de autorități, studenți din marile orașe ale Turciei merg la Istanbul pentru a-și manifesta nemulțumirea față de arestarea primarului Ekrem Imamoglu, considerat principalul rival politic al președintelui Erdogan. Violeta Stratan Îlbasmis, o jurnalistă româncă care trăiește în Turcia de 12 ani, a explicat pentru publicul HotNews că aceste evenimente vin într-un context economic dificil, cu probleme economice, inflație de 80%, dar și politice: negocierile care ar urma să rezolve „problema kurdă” din Turcia.

  • Cu câteva zile înainte de a fi desemnat candidatul opoziției la următoarele alegeri prezidențiale, din 2028, Universitatea din Istanbul a anulat diploma lui Ekrem Imamoglu, făcând astfel imposibilă candidatura acestuia. Ulterior, primarul a fost arestat fiind acuzat de corupție și sprijinirea unui grup terorist.
  • „Cred că este ultimul lucru pe care și-l doreau turcii, să vadă la TV arestarea primarului”, explică Violeta Stratan Îlbasmis. 
  • Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă, iar autoritățile au arestat cel puțin 36 de persoane pentru postări pe internet care îndemnau la proteste.
  • „Într-un reportaj din stradă a fost întrebată o doamnă cine crede ea că este cea mai de succes femeie politician din Turcia? Și ea a răspuns prompt: Recep Tayyip Erdoğan”, povestește jurnalista una dintre glumele amare care circulă acum în Turcia pe seama autoritarismului președintelui în funcție.
  • Violeta Stratan Îlbasmis este din Republica Moldova și trăiește de 12 ani în Turcia. Este de profesie jurnalistă și are un doctorat la Universitatea Marmara cu tema „Războiul informațional dintre presa americană și cea rusă pe subiectul crizei din Ucraina, anexarea Crimeei și din 2014, Euromaidan”.

– Cum este atmosfera acum, în Istanbul? Sunt proteste, greve? Oamenii sunt îngrijorați, la ce se așteaptă pentru viitor? 
Violeta Stratan: În urma arestării primarului de Istanbul, Ekrem Imamoglu, au fost interzise protestele și manifestările în masă. Cu toate acestea, studenții de la cele mai importante universități din Istanbul, cum este Universitatea din Istanbul sau Galatasaray, dar chiar și din alte orașe mari ale Turciei, se adună și merg în piața Saraçhane, acolo unde se protestează împotriva deciziei de a-l aresta pe Ekrem Imamoglu.

Situația este una tensionată. Asta se simte și pe stradă. Aici, la Izmir, la două universități au loc proteste, Universitatea Ege și Dokuz Eylül. 

Cum a fost de fiecare dată, cei mai activi sunt studenții, sunt tinerii. Dar tensiunea nu doar în rândul tinerilor, dar și al oamenilor mai în vârstă sau al muncitorilor, pentru că această decizie de a-l reține pe primarul Istanbulului a luat prin surprindere populația turcă. 

Lumea se aștepta că diploma de studii a lui Imamoglu să fie anulată, lucru care s-a întâmplat în dimineața zilei de 19 martie, atunci când a venit poliția și l-au arestat. 

Nimeni nu se aștepta că se va merge atât de departe. Oamenii sunt un pic mirați de ceea ce se întâmplă în Turcia la momentul actual.

„Dacă mergi prin magazine, vezi că prețurile au crescut enorm”

– Știrile care vin din Turcia spun că piețele financiare se prăbușesc, lira turcească se devalorizează. Puteți să îmi spuneți cum se trăiește în Turcia în ultima perioadă? Oamenii sunt mulțumiți de nivelul de trai?
– Turcia era de ani buni de zile într-o criză economică gravă, care se adâncește. 

Efectele arestării primarului de Istanbul au făcut ca lira turcească să atingă un minim record față de dolar, iar indicele bursier a scăzut cu până la șapte procente.

Dacă e să vorbesc la general, situația economică din Turcia este una foarte rea, și s-a înrăutățit foarte mult în ultimii ani. Puterea de cumpărare a oamenilor a scăzut foarte mult, prețurile au crescut. 

Opinia publică poate afla două cifre ale inflației, care sunt vehiculate de două instituții diferite. Una este cea a statului, care spune că inflația este în jur de 50%. O altă instituție operează cu o cifră de aproape 80%. Nu știm pe cine să credem. 

Dar dacă mergi prin magazine, prin centrele comerciale, vei vedea că prețurile au crescut enorm. Și nu mă refer doar la prețurile produselor de bază. Este o creștere a prețurilor, inclusiv la energia electrică, la combustibili și tot așa. Scumpirile sunt în lanț. 

Investitorii nu își doresc să aducă bani, să investească într-o țară unde domnește o instabilitate economică. Știți, Turcia deși este o țară mare, are multe probleme, dacă mai adaugăm și problema refugiatilor în Turcia, pe lângă starea economiei. 

Eu cred că este ultimul lucru pe care și-l doreau turcii, să vadă la TV arestarea primarului. Urmează să aflăm dacă totuși sunt adevărate acuzațiile de terorism și crimă organizată care i-au fost aduse.

– Cum este văzut Imamoglu în societatea turcă? Ce părere au oamenii cu care ați vorbit despre acuzațiile aduse primarului din Istanbul? Sunt credibile cele de terorism? 
– Ekrem Imamoglu este un politician tânăr, de doar 53 de ani, care este considerat principalul candidat al opoziției la alegerile prezidențiale din Turcia și unul dintre cei mai puternici rivali politici ai președintelui Recep Tayyip Erdoğan . 

Este un orator foarte bun. Este un politician cu carismă, și a reușit să mobilizeze masele într-un mod foarte bun. Deci, presupun că acest politician a fost văzut drept un pericol pentru ceilalți candidați. În ceea ce privește candidatura președintelui Recep Tayyip Erdoğan, conform Constituției, acesta nu mai are dreptul să candideze la funcția de președinte al Turciei. Ar putea să o facă doar dacă Constituția va fi modificată sau dacă vor avea loc alegeri anticipate în Turcia: acum se mizează pe alegerile anticipate. 

Presupun că s-au făcut niște cercetări în teren, s-au văzut rezultatele unor sondaje și presupun că de aceea au loc și astfel de mișcări pe scena politică a Turciei.

– Dar cum este Imamoglu ca primar al Istanbulului? În 2023 a fost votat pentru un al doilea mandat.
Ekrem Imamoglu a câștigat alegerile de primar într-un oraș cu 16 milioane de oameni. Popularitatea lui e mare. Partidul CHP (principalul partid de opoziție – n. red.), este de orientare seculară. 

CHP a câștigat primăriile din mari orașe pentru că a mers pe lucruri sociale, pentru a ajuta straturile din mijloc ale populatiei: au deschis foarte multe grădinițe pentru populație, au deschis foarte multe cantine sociale, care s-au bucurat de un succes enorm atât în Ankara, cât și în Istanbul, cât și în Izmir. Cele mai importante orașe ale Turciei sunt conduse de politicieni ai CHP-ului. 

De aceea s-au bucurat mai ales pe fondul acestei crize economice, pentru că nu toată lumea este în situația să poată să cumpere produse alimentare. Deci au fost mai multe alte reforme care au plăcut publicului.

„Oamenii sunt obosiți de această povară a sărăciei”

Violeta Stratan. FOTO: Arhiva personală

 – Care ar fi principala deosebire dintre Erdoğan  și Imamoglu? 
Este cea ideologică. Imamoglu este de orientare seculară, laică. Domnul președinte Erdoğan este de factura islamică – islamul politic. 

Apoi mai este diferența de vârstă, bineînțeles. Ekrem Imamoglu – 53 de ani, președintele Turciei – în jur de 70. Bineînțeles, și domnul președinte al Turciei este un orator foarte bun. Și chiar dacă din afară poate el este văzut ca o persoană autoritară, unii îi mai spun tiran, dictator, totuși, foarte multă lume îl apreciază și îl iubește așa cum este el, pentru că el este, prin discursul său, aproape de oameni. 

La nivel de discurs politic, totuși, nu aș putea spune că este o diferență foarte mare. În general, în Turcia se resimte o oboseală la nivel de societate. Oamenii sunt obosiți de această povară a sărăciei, lumea deja își dorește niște schimbări, având în vedere că domnul Erdoğan  se află la putere în Turcia deja de 22 de ani. 

Marea diferență acum care vrea să fie impusă este despre terorism. Terorismul este o problemă foarte gravă a Turciei. Chiar acum două zile am publicat un articol despre apelul conducătorului, liderului PKK de depunere a armelor și dizolvare. 

Arestarea primarului Istanbulului are loc exact în contextul în care s-a început acel proces de pace cu gruparea PKK și rezolvarea acelei probleme kurde din Turcia. Se încearcă să se rezolve această problemă a terorismului și a finanțării terorismului și exact în contextul acesta are loc această arestare. Deci sunt mai multe semne de întrebare care apar după această arestare, pentru că acest nou proces de pace urmărește să se aducă o rază de speranță, un pic de speranță pentru întreaga Turcie. 

Se duceau discuții de a invita liderul organizației teroriste PKK de a veni în parlament și de a anunța dizolvarea grupării. Și în acest context are loc arestarea. 

Această tensiune din societatea turcă de ce se simte și de ce a crescut? Pentru că, împreună cu diploma primarului din Istanbul, au fost anulate diplomele a 28 de persoane. Deci și ele sunt nume cunoscute din mediul de afaceri turcesc și academic. 

Ce se întâmplă? Turcii, chiar și cei mai puțin informați, își pun următoarea întrebare: „Dacă o diplomă poate fi anulată atât de ușor, înseamnă că multe alte drepturi ale noastre pot fi și ele anulate.” 

De aici și vine creșterea acestui val de nemulțumiri ale mulțimilor. Are loc o creștere a fricii oamenilor în fața sistemului politic din Turcia. Pentru că niște drepturi care se par naturale pot fi anulate atât de ușor. De aceea este această angoasă la nivel de societate.

– De ce i-au anulat diploma primarului? 
Diploma a fost anulată din cauză de „eroare clară”. Deci sunt niște termeni foarte vagi cu care se operează. 

Aceste discuții despre diplomă se duc deja de mai mult de două luni de zile. Toată lumea se aștepta ca această diplomă va fi anulată. Fără diplomă, o persoană nu poate candida la funcția de președinte. Presupun că ăsta a și fost scopul, țelul pe care urma să-l atingă cine și s-a propus să îl atingă.

Presupun că principalul partid de opoziție vor acționa în judecată această decizie a instanței. Opinia publică a fost șocată.

„Cred că se merge pe model rusesc, de a modela opoziția cum își dorește guvernul”

– Ne putem aștepta să se întâmple ca atunci când Erdoğan  i-a arestat pe simpatizanții lui Gülen, pe care i-a acuzat de lovitură de stat?
– Nu știu dacă putem să comparăm lovitura de stat din 2016 cu ceea ce se întâmplă acum în Turcia. Bineînțeles, partidul principal de opoziție, CHP, a etichetat cele ce se întâmplă drept „lovitură de stat”. Au fost și lideri de partide politice din opoziție care au zis că ceea ce se întâmplă în Turcia în aceste zile este „o lovitură de stat civilă”, nu este una militară, cum au avut loc celelalte în Turcia. 

Părerea mea este că este foarte devreme să anticipăm sau să facem o comparație. Scopul regimului de la Ankara nu este să distrugă opoziția. Eu cred că se merge pe modelul rusesc de a modela opoziția după cum își dorește guvernarea, adică de a crea o opoziție decorativă, de formă. Să existe partide de opoziție, dar să nu fie prea puternice, pentru a nu deranja prea tare. 

Totuși, nu știu cât este de posibil sau probabil acest lucru în Turcia: există o foarte mare diferență între Turcia și Rusia când vorbim despre aspectul politic sau al partidelor politice sau, și mai mult, al electoratului.

Închisoare de 3 ani pentru cei care difuzează informații pe care puterea le clasifică „false”

Protest la Istanbul după reținerea lui Ekrem Imamoglu. FOTO: Francisco Seco / AP / Profimedia

– Au mai fost momente în istoria Turciei când protestele să fie interzise și accesul pe rețelele de socializare blocat?
Da, bineînțeles. Eu mă aflu în Turcia de 12 ani. A devenit deja o normalitate pentru turci și pentru cei care se află în Turcia. În urma unor astfel de evenimente în Turcia, deja turcii știu că accesul la rețelele de socializare va fi restricționat sau chiar blocat. Deci aceea nu este o surpriză. Și mai este o chestie care deranjează opinia publică din Turcia. În Codul penal turc este infracțiunea de difuzare publică a informațiilor false, așa-numita lege a dezinformării, și ea îi vizează parțial pe cei care răspândesc ceea ce autoritățile decretează a fi informații false online despre securitatea Turciei. 

Aceștia riscă închisoare de la trei luni până la trei ani. Legea a fost criticată și de partidele de opoziție, și de multe structuri internaționale, pentru că restricționează, libertatea de exprimare a oamenilor. 

De când mă aflu în Turcia, au fost mai multe astfel de situații în care știam că urmează să fie restricționat accesul la rețelele de socializare, pentru că ele devin un pericol în astfel de situații

– Până unde credeți că va merge Erdoğan  pentru a-și consolida puterea? Credeți că va ajunge chiar să schimbe constituția pentru a i se permite să candideze și în 2028?
– Schimbarea Constituției poate avea loc doar dacă vor fi obținute voturile partidului pro-kurd din Parlamentul Turciei, DEM. De aceea, toate aceste discuții care se duc acum se poartă în contextul acestui proces de aplanare a conflictului, a terorismului și de dizolvare a teroriste PKK. 

Cred că se urmărește și acest scop. Bine, domnul Erdoğan, dacă împreună cu echipa sa reușește să obțină această dizolvare a PKK-ului, el poate intra în istorie cu eticheta de președintele care a soluționat problema terorismului în Turcia. 

Poate obține și acele voturi necesare pentru a schimba constituția, care i-ar permite să candideze pentru a treia oară în Turcia, ceea ce este interzis conform constituției actuale. Discuțiile despre schimbarea Constituției în Turcia se duc de foarte mulți ani, pentru că cei de la guvernare spun că este una învechită. Deci ar trebui modificată, adaptată conform normelor actuale. 

Nu este clar încă care sunt condițiile sau cerințele partidului pro-kurd și a celor de la guvernare, dar cred că în cel mai apropiat viitor cred că vom afla.

„În topul popularității, totuși, se află Ekrem Imamoglu”

Ekrem Imamoglu, primarul Istanbulului, Foto: Arnaud Andrieu / Sipa Press / Profimedia Images
Ekrem Imamoglu, primarul Istanbulului, Foto: Arnaud Andrieu / Sipa Press / Profimedia Images

– În ce stadiu se află popularitatea lui Erdoğan  în acest moment? Mi-ați spus că există în continuare mulți oameni care îl simpatizează. Cu toate astea, faptul că este atât de determinat în conflictul lui cu opoziția, iar alegerile urmau să fie abia în 2028, nu putem crede că, totuși, există o problemă în popularitatea lui în rândul populației? 
– Se dorește organizarea alegerilor anticipate exact din motivul ăsta, scăderea popularității președintelui Erdoğan . Mai este popular, dar diferite sondaje arată că totuși popularitatea dânsului scade. De aceea se încearcă și organizarea alegerilor anticipate. 

În topul popularității, totuși, se află Ekrem Imamoglu. Domnul Recep Tayyip Erdoğan  și primarul Capitalei Ankara, Mansur Yavaş. Acum, apropo de Mansur Yavaş, care este un nume despre care eu cred că se va mai scrie și în presa din străinătate. În cazul în care candidatura domnului Imamoglu nu va putea fi restabilită sau, cea mai potrivită candidatură este cea a domnului Mansur Yavaş, primarul Capitalei Ankara, care este un politician care se bucură de o popularitate mare în Turcia.

– Ce părere au ceilalți actanți politici, inclusiv colaboratorii lui, ai lui Erdoğan, de situația curentă? Îl susțin până la capăt?
–  Se vehiculează alte nume. Presa de opoziție se întreabă: „În cazul în care domnul Erdoğan  nu ar candida sau nu ar putea să candideze la președinție pentru al treilea mandat, care ar fi numele care ar putea să-i ia locul?” 

Mai multă lume vorbește despre actualul ministru de externe al Turciei, Hakan Fidan sau despre ginerele președintelui Erdoğan, Bayraktar, sau Ibrahim Kalin, care este șeful serviciilor secrete, dar nu mai sunt alte nume. Deci, cumva, în acest cerc se află tot politicienii care-l înconjoară pe domnul Erdoğan. Atunci când spui AKP (partidul președintelui Erdoğan  – n. red.), în Turcia, toată lumea vede doar o singură persoană: persoana președintelui Erdoğan. 

Să vă zic și o glumă. Într-un reportaj din stradă a fost întrebată o doamnă cine crede ea că este cea mai de succes femeie politician din Turcia? Și ea a răspuns prompt: Recep Tayyip Erdoğan . 

Vă imaginați, timp de 22 să te afli la putere în Turcia. Este un nume sonor, este apreciat și iubit de foarte mulți turci. Bineînțeles, are și foarte mulți turci, care nu îi apreciază acțiunile și reformele. Dar această scădere în popularitate din ultimul timp eu cred că se datorează situației din economia Turciei, pentru că încet dispare clasa de mijloc din Turcia. 

S-a mai discutat despre numele fiului acestuia, Bilal Erdoğan, dar aceasta este o persoană mai puțin cunoscută, nu este un orator atât de bun. A avut niște tentative de a intra în politică mare.

INTERVIURILE HotNews.ro