Iohannis in Harghita. Presedintele Romaniei a ascultat in picioare imnul Tinutului Secuiesc. Seful statului si primarul din Miercurea Ciuc au facut schimb de steaguri, dar Iohannis a evitat sa puna mana pe steagul Tinutului Secuiesc
- Redactia Hotnews
Presedintele Klaus Iohannis se afla, marti, intr-o vizita in judetele Harghita si Covasna. El a participat la o dezbatere cu autoritatile locale, unde organizatorii l-au surprins cu intonarea imnului Tinutului Secuiesc dupa imnul Romaniei. Primarul din Miercurea Ciuc a vrut sa-i dea cadou lui Iohannis drapelul Tinutului Secuiesc, un simbol extrem de puternic pentru locuitorii din regiune, iar replica lui Iohannis a fost sa-i inmaneze acestuia drapelul Romaniei. Iohannis a evitat sa puna mana pe steagul secuiesc, luat de un aghiotant al sau.
Iohannis viziteaza Harghita si Covasna pentru cunoasterea problemelor locale, identificarea realitatilor zonei, dar si a elementelor care tin de viitoarea dezvoltare regionala. Dupa dezbaterea cu autoritatile locale, presedintele are in program vizitite la Complexul Monahal Sumuleu Ciuc, la caminul „Sfantul Stefan” din Miercurea Ciuc, fabrica Perla Harghitei din Sancraieni, iar la finalul zilei va lua parte la un ceremonial militar la Mausoleul de la Marasti, in judetul Vrancea.
10.03 Presedintele Klaus Iohannis a ajuns la Consiliul Judetean Harghita
Declaratiile presedintelui la intrarea in cladirea Consiliului Judetean:
Intrebat de pozitia acestuia privind cererile minoritatilor maghiare de a fi folosita limba maghiara in administratie si in scoli, presedintele Romaniei a spus:
Exact pentru a vedea care sunt problemele oamenilor de aici am venit in vizita. Sunt convins ca la sfarsitul zilei voi sti mai multe despre oamenii de aici
Parlamentul dezbate profund statutul minoritatilor
Noi raspundem oamenilor dar nu toate problemele le putem rezolva noi. Pentru a vedea care sunt problemele mai importante, frecusurile, pentru asta am venit sa vorbesc cu oamenii
Se intoneaza imnul de stat al Romaniei
Se canta imnul secuiesc
Presedintele asculta in picioare cantarea imnului
Presedintele CJ Harghita
Un rol important este asigurarea conditiilor optime de insusire a limbii materne, limba maghiara, pentru ca romana nu este limba materna
Ne trebuie un sistem simplificat de predare a limbii romane
In prezent tinerii maghiari sunt exclusi din administratia publica, din viata economica a tarii din cauza necunoasterii limbii romane.
Dreptul folosirii limbii materne. Rezolvarea ar putea fi gasita printr-un dialog clar si bunavointa.
Baza de dialog sa fie pactul interetnic propus de presedintele UDMR. Acesta ar fi in concordanta cu Constitutiei Romaniei.
Cer sprijinul pentru a-si exercita influenta fata de opinia publica sa se termine cu abordarile de gen Tinutul Secuiesc este o problema. Vrem sa fim considerati ca o valoare, care merita sa fie sprijinita, pentru ca poate contribui la dezvoltarea tarii.
Am dori sa nu ne mai simtim copii vitregi.
Ne dorim sa fiti mediator in relatia majoritate-minoritate, speram ca vizita sa fie momentul demararii schimbarilor
Presedintele CJ Covasna
Noi, maghiarii, traim ca personajul biblic care cu o mana construia si cu cealalta se apara.
Nu vrem sa ne plangem, vrem sa gasim solutii.
Dar ne lovim de dubla masura in legislativ, administratie, justitie si in sfera economicului.
In legislativ, s-a decretat Ziua Bucovinei, Ziua Dobrogei, Ziua minoritatii tatare, insa nu avem o zi a noastra.
Nu vrem autonomie pe criterii etnice, noi vrem autonomie pentru bunastarea si pacea in regiune. Autonomie de tipul Tirolului de sud.
Nu ni se pare normal ca un un brand turistic ca Tinutul secuiesc nu are ziua tinutului si nu isi poate arborara steagul.
Domnul presedinte se va deplasa la Marasti, as vrea sa va informez ca in drum spre marasti este campul tactic de la Oituz, acum o suta de ani 1917 aici a luptat episocpul Secuilor. S-a impotrivit pe parcurs regimului fascist de la Budapesta. S-a impotrivit comunismului la bucuresti. Ne rugam sa fie ridicat la rangul sfintilor. Sa aduceti un omagiu pentru episcop
Sunt primari persecutati din motive necunoscute. nu se termina sirul de persecutari
Relatia nu trebuie sa fie o sursa de instabilitate
Presedintele Romaniei
Va multumesc ca mi-ati cantat cand am intrat. Aveti voci bune si puternice. Din cate stiu, au trecut multi ani de cand un presedinte a pasit aici intr-o vizita speciala.
Am venit pentru a va cunoaste.
Agenda de azi cuprinde mai multe actiuni, si in Harghita, si in Covasna si sunt sigur ca aerul si oamenii ma vor face sa imi amintesc cu placere de intalnirea de azi, pentru care va multumesc.
Am venit sa va ascult cu mare atentie
Sunt sigur ca doar prin parteneriat autentic, nu mimat, pot fi gasite solutii la dificultatile pe care le intampinati. Apreciez echilibrul de care da dovada marea majoritate a alesilor locali. Adesea v-ati constituit intr-un liant intre majoritate si minoritate, ati creat o punte intre local si central
Din pacate din prea multe ori, realitatile din localitatile dumneavoastra sunt interpretate intr-o maniera care dezbina si accentueaza diferentele.
intoleranta, respingerea celor de alta etnie, indiferent daca sunt practicate de minoritati sau majoritati, duc la blocarea tarii in ansamblu.
Izolarea comunitatilor nu este de natura sa aduca la progres
Participarea intregii societati duce la o mai buna aparare a acestor comunitati.
In istoria post-decembrista avem momente in care dezvoltarea statului s-a bazat si pe sprijinul minoritatilor
De exemplu, contam in continuare pe contributia si efortul pentru reconsolidarea proiectului european, pentru reconfirmarea adeziunii la statul de drept.
Judetele Harghita si Covasna au potential de dezvoltare deosebit. Sunt sectoare in care merita investit: Sunt statiuni, rezerve de ape naturale.
Este evident ca turismul are potential. Reprezentantii autoritatilor locale trebuie sa se implice si mai mult. Exista si restante. Infrastructura este una din ele. Infrastructura rutiera este esentiala pentru dezvoltare si pentru cresterea atractivitatii turistice. Ar fi pacat sa ramana neconectata la restul tarii. Sunt la curent cu realitatile demografice cu dinamica resurselor de munca. Economic, Harghita si Covasna au decalaje in atragerea investitiilor.
Trebuie sa promovam o deschidere pentru atragerea investitiilor straine si a fondurilor europene.
Un aspect pozitiv este capacitatea de clusterizare a judetelor. Salut initiativele locale. Ma bucur ca s-a inteles ca capacitatea de colaborarea in domenii cheie este esentiala
Prin proiectele cluster o sa atenuam dezechilibrele.
Doar impreuna putem construi o Romanie prospera.
Exista trei teme politice la care cred ca vreti sa ma refer: descentralizarea, regionalizarea si autonomia.
Romania are mare nevoie de crestere economica si de modernizarea administratiei. In lumina acestor obiective, cred ca descentralizarea este obligatorie.
Regionalizarea administrativa este dorit, dar numai daca se face in asa fel in cat sa duca la modernizarea administratiei, pentru a crea noi locuri de munca prin crestere economica.
Automia ajuta, dar pe criterii etnice nu este de dorit, pentru ca ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii, s-a ajuns la nivel european.
Ma ingrijoareaza soarta tinerilor care nu vorbesc bine limba romana. De aceea, reprezentantii Ministerului Educatiei si reprezentantii Tinutului trebuie sa gaseasca urgent solutiile cele mai bune. Sa nu -i privam de oportunitati, sa nu le limitam viitorul din cauza unor discutii care uneori tin mai mult de politicianism si mai putin de oameni.
Am foarte mare incredere in dumneavoastra.
Reprezentantii politici au datoria sa nu uite ca anumite teme ating sensibilitati istorie daca le tratam cu ostilitate.
Principala responsabilitate ramane fata de oameni.
Primarul Sfantul Gheorghe”
Auzim de dimineata pana seara ca problema comunitatii a fost rezolvata de statul roman.
Doar noi putem spune cum ne simtim in Romania
Prima problema- nu suntem recunoscuti in aceasta tara in conditiile in care nu am migrat din motive economice, doar granitele s-au miscat deasuprea noastra.
Stim ce pierdere a avut comunitatea din Transilvania in ultima suta de ani. Stim politica nationa-comunista dusa de Bucuresti, era stabilit anula cati romani sa se mute la Tg Mures pentru schimbarea raportului etnic. Avem probleme cu scolile. Suntem intimidati zi de zi, primim amenintari cu moartea, justitia nu a luat decizii in aceasta privinta.
Rolul presei in stigmatizare. Multe minciuni. suntem considerati teroristi. Suntem stigmatizati.
Sunt cazuri exceptionale, avem si noi extremistii nostri, dar nu se poate sa fim toti stigmatizati.
Credem in modelul european. Nu ne dorim sa fim o automie etnica. Noi dorim o sansa pentru un nou inceput, sa construim un viitor, trebuie sa pornim de la Declaratia de la Alba Iulia. Cotizam mai mult la bugetul national mai mult decat multe judete.
Maghiarii nu sunt respectati , dorim un parteneriat stategic intre romania si maghiari.
Ne dorim automie fiscala, acceptare steagului Tinutului secuiesc.
Primarul Miercurea Ciuc
Este o vizita istorica, sunteti primul presedinte care recunoaste ca cele trei scaune apartin unul celuilalt. Este o vizita istorica pentru ca ati venit in Cetatea Secuilor.
17 noiembrie 2014 s-au creat premisele unei legaturi strategice cu administratia prezidentiala.
V-am pregatit un cadou. Este un cadou asortat cu cravata dumneavoastra. Este un steag pe care am trecut data in care ati fost ales si data de azi,, dar si procentele cu care ati fost ales de noi.
Primarul i-a intins drapelul Tinutului Secuiesc, iar acesta a fost preluat de un consilier al sefului de stat. Ulterior, presedintele i-a oferit primarului steagul Romaniei.
Iohannis
Ne misca pe toti elemente economice. Nu exista cetatean roman sau etnic maghiar care nu este preocupat de sanatate, de locul de munca, de educatie, de starea drumurilor, de perspectiva de dezvoltare, de felul in care se prezinta Romania in Europa, acestea sunt precocupari comune.
Este posibil sa discutam si despre istorie. Au incercat oameni foarte educatie sa scrie ceva despre istoria Transilvaniei si depinde de etnia scriitorului cum este scrisa aceasta.
Eu sunt dispus sa avem o discutie despre Declaratia de la Alba Iulia. Mi-e draga actuala constistituie, sunt presedintele acestei Romanii, recursul la istorie este un pic riscant daca este folosit de politicieni pentru motive politice sau politicianiste.
Daca in Transilvania merge cineva panala 1918, riscul este sa se mearga pana mai devreme, la 1867.
Poate veni cineva si sa discute de ce a fost prin secolul 16 .
Toate aceste lucruri trebuie discutate, pot fi discutate, dar intr-un cadru calm, de preferinta academic, nu intr-o zona politica. Cetatenii simpli nu au studiat istoria, nu stiu de mult ori ce inseamna aceste date.
Primarul Targu Secuiesc, Bokor Tibor
O sa ma intorc in istorie, in 2015, cand municipiul nostru a devenit cunoscut, au navalit teroristii, doi tineri au fost in arest preventiv, a avut loc si prima parte a procesului. Au primit tot atatea zile cate au stat in arest.
Nu stiu daca un terorist poate fi lasat liber dupa 11 zile
Intrebare: Cand va fi finalizat aeroportul Brasov si de ce ne ocolesc autostrazile?
Iohannis: Am avut de suferit. Saptamani la rand au iesit oameni in strada ca sa protesteze. Avem nevoie de liniste pentru a vorbi despre viitor. Doar noi impreuna putem gasi solutii pentru liniste.
Despre aeroportul Brasov… este o intiativa locala care nu avanseaza.
Autostrazi, am ajuns sa imi placa sa discut despre ele, pentru ca sunt artere importante pentru dezvoltarea unei regiuni. Chiar daca nu pot ordona construirea de autostrazi.
Exista un proiect care este obligatoriu sa se realizeze – Tg Mures- Iasi.
Aceasta autostrada am promovat-o in mai multe randuri in Moldova si oamenii de acolo mi-au cerut o opinie. Sper sa o promovez si la guvernanti.
Este o zona exceptionala cea in care ne aflam. Au potential. Au oameni harnici, doar ca se ajunge greu. Acest neajuns trebuie inlaturat.
Autostrada a fost gandita intr-o forma mai demult, s-au mai dat niste rateuri, dar cred ca vom intelege importanta acestei strazi care leaga Moldova de Transilvania.
Ceea ce lipseste de multe ori sunt drumurile judetene, comunale. Sper ca se vor gasi noi oportunitati, solutii.
Reprezentantul Primariei Gheorghieni a subliniat ca capitalul se duce unde este linista si ca nu este normal ca secretara Primariei sa fie data in judecata pentru delapidare o caseta care valoreaza 3-4 lei.
Ne este foarte greu sa atragem investitii unde secretara este trimisa in judecata pentru o delapidare cu o caseta care valoreaza 3-4 lei.
Intr-o zona in care nu este liniste. Nu credem ca este normal sa trimitem in judecata pentru 3 lei.
Primarul orasului Covasna:
Tratamentul balnear se bazeaza pe folosirea resursei naturale.
Turismul poate sa reprezinte o posibilitate de evadare din aceasta stare a economiei din zona, insa ne confruntam cu anumite probleme.
Nu am identificat o strategie coerenta la nivel guvernamental pentru punerea in valoare a resurselor, reabilitarea infrastructurii acestor statiuni. Resursele locale nu ajung. Drumul national 13 E e atat de prost, drum de camp.
Dezbaterea de la Consiliui Judetean Harghita s-a incheiat. Iohannis a spus in incheiere:
Foarte multe probleme sunt generale, nu specifice Tinutului Secuiesc. Sunt probleme nerezolvate in toata Romania. Evident, exista si probleme specifice, care se rezolva un pic mai greu.
Aceasta intalnire este prima dintr-o serie mai lunga. Este un inceput foarte, foarte bun pentru relatia noastra.
Programul presedintelui
Acesta este asteptat sa ajunga la Consiliul Judetean Harghita, in jurul orei 10.00, cand va participa la dezbaterea „Coerenta si transparenta – exemple de bune practici la nivelul judetelor Harghita si Covasna”, cu reprezentantii administratiei publice locale din judetele Harghita si Covasna.
La 11:50, Iohannis are programata o vizita a Catedralei Episcopale Ortodoxe „Sfantul Nicolae”.
Miercurea Ciuc, judetul Harghita, pentru ca la 12:15 sa viziteze Complexul monahal Sumuleu-Ciuc si a Bazilicii „Sfanta Maria”. La 12:30, presedintele Romaniei va vizita Caminul „Sfantul Stefan” si unele standuri de prezentare a intreprinzatorilor, mestesugarilor si producatorilor locali
Miercurea Ciuc. In jurul orei 13.00, acesta este asteptat la Fabrica Perla Harghitei din comuna Sancraieni, iar la 14.10 este asteptat la Consiliul Judetean Covasna, din Sfantu-Gheorghe. La 15:05 va avea o intalnire cu reprezentanti ai clusterelor si asociatiilor de dezvoltare intercomunitara la Consiliul Judetean Covasna, iar la 17:00 are programata sosirea la Mausoleul Marasti, unde la 17.30 va tine un discurs. La 17:40, va avea loc ceremonia oferirii Drapelului comemorativ „Centenarul Bataliei de la Marasti”.