Iohannis vrea sa exporte in Balcani legea anti-fumat si sistemul de urgenta in sanatate
Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri ca Romania ar putea deveni „furnizoare de expertiza” catre tarile din Balcani pe ceea ce el a numit „arii de performanta” in sanatate precum sistemul de supraveghere a gripei, sistemul de urgenta sau legislatia antifumat.
Klaus Iohannis a mai spus intr-o dezbatere desfasurata miercuri la Cotroceni ca presedintia Romaniei a lansat „o platforma de mediere pe probleme de sanatate”, iar in cadrul acestei platforme Ministerul Sanatatii lanseaza spre dezbatere Planul multianual integrat de promovare a sanatatii si educatiei pentru sanatate.
Citeste mai jos discursul lui Klaus Iohannis la evenimentul „Promovarea Sanatatii si Educatie pentru Sanatate – Dialog asupra Politicilor”:
„Bine ati venit la Palatul Cotroceni! Ma bucur ca avem astazi prilejul sa purtam un dialog asupra politicilor care vizeaza teme actuale relevante, precum promovarea sanatatii si educatia pentru sanatate. Am placerea sa salut prezenta la deschiderea acestei reuniuni si sa-i urez bun venit la Bucuresti doamnei Zsuzsanna Jakab, Director Regional pentru Europa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Prezenta in Romania a doamnei Director deschide tarii noastre oportunitati de colaborare regionala si mai ales de sprijin acordat in domeniul sanatatii de catre Romania tarilor din Regiunea Balcanilor, in cadrul unei structuri de cooperare a Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Astfel, tara noastra poate deveni furnizoare de expertiza pe ariile de performanta cum sunt sistemul de supraveghere a gripei, sistemul de urgenta sau legislatia antifumat.
Angajamentul nostru comun priveste o dezvoltare a sanatatii echitabila, durabila si responsabila, in acord cu directiile formulate in Strategia pentru Sanatate in Europa 2020 a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. In acelasi timp, ne dorim sa identificam acele solutii care fac sistemul de sanatate mai eficient si mai performant pentru cetateni, iar dezbaterea de astazi are un loc in interiorul acestui context mai larg.
Cu totii suntem afectati de provocarile globale care au un impact semnificativ asupra sanatatii populatiei. Migratia, schimbarile climatice, pandemiile, siguranta alimentara nu tin cont de granite si influenteaza in mod direct si indirect viata cetatenilor europeni. Ele necesita solutii integrate si raspunsuri adecvate.
In acest sens, semnarea Acordului de Colaborare Bienala intre Organizatia Mondiala a Sanatatii – Biroul Regional pentru Europa si Ministerul Sanatatii din Romania confirma hotararea noastra de a imbunatati guvernanta globala pentru sanatate si de a dezvolta politici si programe de sanatate eficiente.
Presedintia Romaniei a lansat o platforma de mediere pe probleme de sanatate si a organizat dezbateri pe o serie de subiecte importante din domeniu, legate de migratia personalului medical, de educatia pentru sanatate si preventie, de plasarea pacientului in centrul sistemului de sanatate.
In acest cadru institutional de dialog, Ministerul Sanatatii lanseaza spre dezbatere Planul multianual integrat de promovare a sanatatii si educatiei pentru sanatate. Cred ca obiectivul nostru major este o mai buna stare de sanatate a populatiei, incluzand aici si grupurile vulnerabile.
O populatie sanatoasa este o populatie in primul rand informata. Pentru aceasta avem nevoie de o crestere a nivelului de constientizare, motivare si educare privind beneficiile adoptarii unui stil de viata corect, de acces egal la programe multianuale de promovare a sanatatii si educatiei pentru sanatate la nivel comunitar, dar si de intersectorialitate, de o colaborare eficienta intre institutii.
Educatia pentru sanatate se adreseaza intregii populatii, cu accent pe copii si adolescenti, intrucat constientizarea importantei preventiei si adoptarii unor comportamente sanatoase este necesar sa inceapa de la cele mai fragede varste. In egala masura, trebuie avute in vedere si grupurile defavorizate.
Sper ca discutiile tehnice din cadrul acestui seminar sa se concretizeze intr-un parcurs coerent, cu o serie de etape clar conturate. Fara indoiala, avem nevoie de acest Plan de sanatate pentru Romania, care sa fie sustenabil si sa raspunda asteptarilor cetatenilor.
Sprijinul pe care Biroul regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii ni-l poate da pentru a accelera implementarea unei reforme adevarate este binevenit. Prin urmare, Ministerului Sanatatii ii revine sarcina de a fructifica parteneriatul cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, astfel incat Planul national sa isi atinga scopurile propuse si sa poata atrage fonduri care sa sustina noi proiecte.
Va multumesc si va doresc mult succes in cadrul dezbaterilor de astazi!”