Ion Caramitru: Pericolul COVID este real și este foarte mare. Sunt cazuri în mai toate teatrele / Ministrul Culturii: Actorii vor fi plătiți ca și cum ar juca cu sălile pline
Teatrele s-au închis din nou, la o lună și câteva zile de la redeschidere, iar directorul Teatrului Național București, Ion Caramitru, spune că nu poate contesta acestă decizie, pentru că pericolul COVID-19 este unul real și foarte mare mai ales pentru actori, care nu sunt protejați în niciun fel pe scenă, nepurtând mască. „Numărul celor care s-au îmbolnăvit a crescut în progresie geometrică. Unele teatre s-au și închis, Opereta este în carantină, sunt îmbolnăviri în mai toate teatrele”, a afirmat pentru HotNews.ro actorul Ion Caramitru. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, spune că în acestă perioadă actorii vor fi plătiți ca și cum ar juca cu sălile pline.
La o lună și câteva zile de la redeschidere, după un lockdown de șase luni, teatrele s-au închis din nou. Mai exact, se închid pentru public sălile de spectacol, pentru că actorii pot merge în continuare la repetiții, cu respectarea normelor sanitare – mască și distanță.
Directorul Teatrului Național București, Ion Caramitru, spune că măsura este direct proporțională cu evoluția pandemiei și că în teatru nu pericolul îmbolnăvirii în sala de spectacol este mare, ci pe scenă, la artiști, care joacă fără mască.
- „E o măsură direct cu proporțională cu ceea ce știam – dacă indicele de 1,5 îmbolnăviri la mia de locuitori va fi depășit, vor urma măsuri mai stricte. Iată-ne la peste 3.000 de cazuri de îmbolnăvire în România, ceea ce depășește orice imaginație.
- În teatru nu pericolul îmbolnăvirii în sala de spectacol este mare, ci pe scenă, la artiști, care joacă fără mască, au treburi pe care în culise trebuie să le facă în viteză, să își schimbe costumele, să se machieze. Publicul intră în foaier cu măsurarea obligatorie a temperaturii, stă cu mască, cu distanță între scaune. Este mult mai protejat decât sunt actorii și oamenii de pe scenă.
- Numărul celor care s-au îmbolnăvit a crescut în progresie geometrică. Unele teatre s-au și închis, Opereta este în carantină, sunt îmbolnăviri în mai toate teatrele. Și la Teatrul Național au fost cazuri, în urmă cu aproape două săptămâni, la atelierul de tâmplărie, care a fost imediat închis și trimiși acasă. Acum avem un actor infectat și alte două persoane – un actor și un electrician – care astăzi așteaptă rezultatele testelor. Sunt cazuri. Actorul confirmat ne-a anunțat că soția lui s-a îmbolnăvit, iar ea nu lucrează în teatru.
- Pericolul este real și este la noi, la actori, mai mult decât la public, iar numărul de cazuri galopează. Eu nu sunt împotriva închiderii teatrelor pentru o perioadă determinată, cum se întâmplă acum, pentru că pericolul este foarte mare”, a spus Caramitru, pentru HotNews.ro.
„Online-ul omoară spectacolul”
Directorul TNB a explicat că repetițiile și celelalte activități din teatre se pot desfășura în continuare, cu respectarea normelor sanitare. Caramitru spune că riscul de infectare nu este la fel de mare la repetiții, pentru că actorii și toată lumea din teatru poartă mască și respectă toate normele.
Cât despre trecerea spectacolelor în online, Caramitru consideră că în perioada de lockdown s-a făcut exces.
- „Nu sunt deloc entuziasmat de ideea de a trece spectacolele în online. În perioada de izolare s-a făcut exces de online și au fost nenumărate nemulțumiri exprimate de public. Sunt spectacole înregistrate cu o singură cameră, pusă frontal. Omoară spectacolul. La TNB avem un studio video, se face cu 3 aparete și cu montaj. Sunt mai îngrijite, mai bine puse la punct și tot nu sunt mulțumitoare. Nu cred că online-ul va rezolva ceva. Eu sper ca această perioadă să nu dureze mult”, a adăugat Ion Caramitru.
Ministrul Culturii: „Actorii vor fi plătiți ca și cum ar juca cu sălile pline”
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, afirmă că reluarea activităților culturale nu a contribuit în niciun fel la această evoluție epidemiologică, pentru că au fost respectate regulile sanitare.
- „Am constatat și după perioada de vară, cu spectacole în aer liber și cu muzeele deschise încă din luna iulie, că în sectorul cultural s-au respectat cu strictețe normele și au fost doar cazuri izolate, nu focare, iar acolo managerii au acționat imediat, cum a fost cazul Operei Române. Mai sunt cazuri izolate și îmi mențin pararea ca reluarea activităților culturale nu a contribuit în niciun fel la această evoluție epidemiologică”, a declarat joi, pentru HotNews.ro, ministrul Culturii.
El a precizat că repetițiile si filmările pot continua, inclusiv personalul tehnic poate veni la serviciu, astfel că activitatea în teatre se va putea desfășura ca și până acum, mai puțin spectacolele cu publicul. Desfăsurarea repetițiilor este reglementată prin ordin comun al miniștrilor Sănătății și Culturii, dar aplicarea punctuală ține de fiecare manager și „întreaga responsabilitate este a managerilor”.
- „Din punct de vedere financiar, salariile se pot plăti integral, la zi. Actorii, cel puțin cei din instituțiile subordonate Ministerului Culturii, vor veni la serviciu, vor avea posibilitatea să muncească în funcție de cum decid managerii. Vor fi plătiți ca și cum ar juca cu sălile pline.
- Prin nevânzarea de bilete, instituțiile au avut anumite găuri financiare în buget, dar am primit o rectificare pozitivă și am suplimentat bugetele instituțiilor, astfel încât să se acopere pierderile”, a afirmat Bogdan Gheorghiu.
Întrebat ce se întâmplă cu actorii independenți, el a spus că aceștia vor primi, ca și până acum, indemnizația pe drepturi de autor în cuantum de 75% din salariul brut.
- „La începutul pandemiei am lansat un apel pentru proiecte exclusiv online, am alocat un milion de lei. Peste 270 de lucrători culturali au beneficiat de fonduri prin acest apel. Vom repeta acest tip de apel, vom lansa un nou apel, cu o sumă alocată de 2 milioane de lei. Va fi lansat în noiembrie, pentru proiecte online dedicate Zilei Culturii Române, din 15 ianuarie. Este dedicat doar sectorului independent și doar proiectelor online”, a susținut Gheorghiu.