IPS Teodosie a slujit la biserica ilegală de pe trotuar, pe care este somat să o demoleze: „Toţi cei care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice“ / Reacția Patriarhiei

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a sfințit vineri la biserica din Constanța ridicată ilegal pe trotuar și pe care a fost somat să o demoleze, în baza unei decizii a instanței. El a spus că enoriași și preoți vor sta zi și noapte de veghe la biserică, pentru a împiedica dărâmarea ei: „Toţi cei care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice“. Tot vineri, Patriarhia a avut o primă reacție în acest scandal: „Orice edificiu sacru, cu atât mai mult o biserică, nu se înalță și amenajează decât într-un spațiu riguros adecvat, adică potrivit și demn de o asemenea nobilă alegere“.
IPS Teodosie a oficiat slujba la biserica de pe trotuar „Izvorul Tămăduirii” din zona Macul Roşu din Constanța, care trebuie demolată pe motiv că a fost ridicată fără avize și autorizație, potrivit deciziei instanței.
„Nu voi accepta!“
- „Vreau să vină domnul Chiţac (n.r. – primarul Constanței, Vergil Chițac) şi cei din jurul său, că alții îl conduc. Am auzit că este condus de o femeie, city manager. Păcat că un general se lasă condus de alții! (…) Sper să îi vină credinţa.
- Mă îndrept și către acei judecători care au dat această sentinţă de demolare a unei biserici. Voi face demersuri. De 20 de ani este această clădire, 20 de ani s-a sfințit aici. Cum să desfiinţezi un altar? Este un sacrilegiu. Nu putem să desființăm un altar de 20 de ani. (…)
- Ca să nu îndemne satana pe cineva să începe să atace această biserică, vom pune paza creștinilor aici și câte un preot sau doi să stea de strajă zi și noapte. (…)
- Nu voi accepta! Mai degrabă mor eu decât să moară biserica aceasta“, a afirmat IPS Teodosie.
„Toţi cei care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice“
El a avertizat că „toţi cei care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice“:
- „După o hotărâre judecătorească fără discernământ cum să hotărască o instanţă să dărâme o biserică? Ce e biserica? E locaşul lui Dumnezeu.
- Nu te temi de cuvântul lui Dumnezeu, care zice: de va strica cineva lucrul lui Dumnezeu, îl va strica Dumnezeu pe acel şi s-a dovedit că aşa este? Toţi care au dărâmat biserici au murit în chinuri groaznice”.
Arhiepiscopul Tomisului a spus că se va ruga ca „Dumnezeu să le dea gândul bun primarului Constanței și celor care îl sfătuiesc să fie satrap și crud“ și i-a cerut premierului Nicolae Ciucă să intervină în acest scandal.
- „Iată, înaintaşii domnului primar au fost marii Brătieni, care au apărat Biserica. Ce urmaş este domnul Vergil care vrea să se dărâme biserica? Azi era ziua hotărâtă să se dărâme.
- Nu se va dărâma, aici vom sta. Voi programa creştini şi preoţi să rămână în biserică zi şi noapte şi nu se va dărâma peste ei. Nici Poliţia nu poate să strice lucrul lui Dumnezeu. Să se teamă toţi cei ce cred că Dumnezeu este slab sau nu există, Dumnezeu este Atotputernic şi vă aşteaptă pe toţi la căinţă. Întoarceţi-vă cei lepădaţi, veniţi la Dumnezeu, că vă iartă”, a mai spus IPS Teodosie.
Patriarhie: „Orice edificiu sacru, cu atât mai mult o biserică, nu se înalță și amenajează decât într-un spațiu riguros adecvat“
Tot vineri, Patriarhia a avut o primă reacție în acest scandal, purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu spunând că „orice edificiu sacru, cu atât mai mult o biserică, nu se înalță și amenajează decât într-un spațiu riguros adecvat, adică potrivit și demn de o asemenea nobilă alegere“.
- „Orice edificiu sacru, cu atât mai mult o biserică, nu se înalţă şi amenajează decât într-un spaţiu riguros adecvat, adică potrivit şi demn de o asemenea nobilă alegere.
- Există raţiuni practice, canonice, arhitectonice, estetice şi liturgice foarte limpezi care stau la baza construirii unei biserici. Primele dintre acestea sunt legalitatea şi necesitatea obiectivă a construirii ei.
- Ca orice edificiu ridicat în spaţiu privat sau public, construirea unei biserici presupune toate aprobările necesare din partea autorităţilor locale abilitate”, a transmis Bănescu.
El a apreciat că „o biserică ortodoxă trebuie să fie pe cât posibil o oază de linişte, de frumuseţe arhitecturală specifică splendidului stil canonic bizantin, un adecvat spaţiu al reculegerii, slujirii şi întâlnirii în linişte cu Dumnezeu, nu contrariul acestora”.
Acesta a mai transmis că demolarea unei biserici este un act neavenit: „Evident că demolarea unei biserici, fie ea şi lipsită de necesarele calităţi menţionate mai sus, este un act tulburător şi neavenit, mai ales în contextul memorial românesc traumatizat încă de demolarea bisericilor sub comunism. Pentru a evita producerea oricărui resentiment procurat de ideea de sacrilegiu şi pentru a nu alimenta un zgomotos complex de persecuţie, soluţia mutării/ translatării (în măsura posibilului) a unui lăcaş de cult este aprioric mai bună decât punerea la pământ a acestuia”.
Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, i-a cerut arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, să pună în aplicare decizia definitivă a instanţei judecătoreşti privind desfiinţarea lucrărilor de construcţie la imobilul din zona Macul Roşu, construit ilegal pe trotuar, în care funcţionează improvizat un lăcaş de cult.
- „Au trecut 10 ani de la construirea ilegală şi fără autorizaţie, pe spaţiul public, pe trotuar, în zona Macul Roşu, a unui imobil în care funcţionează improvizat un lăcaş de cult, biserica Izvorul Tămăduirii, numită de către constănţeni biserica de pe trotuar.
- Instanţa de judecată a decis definitiv desfiinţarea, de către Arhiepiscopia Tomisului, a lucrărilor de construcţie realizate fără autorizaţie de construire la imobilul situat în Constanţa, Bulevardul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. După cum vă este cunoscut, sentinţa a fost pronunţată la 13 decembrie 2021, care este data rămânerii definitive a hotărârii’ iar termenul de 90 de zile expiră astfel la 14 martie 2022”, i-a transmis primarul Chiţac arhiepiscopului Tomisului.