Sari direct la conținut

Turcia își continuă incursiunile armate în nordul Irakului contra kurzilor / Reacția Bagdadului

HotNews.ro
Steagul Irakului, Foto: Vitalij Sova / Alamy / Alamy / Profimedia
Steagul Irakului, Foto: Vitalij Sova / Alamy / Alamy / Profimedia

Irakul a condamnat miercuri noile incursiuni ale armatei turce pe teritoriul său din Kurdistanul autonom din nordul țării, după ce Ankara și-a intensificat în ultimele săptămâni operațiunile militare împotriva luptătorilor kurzi turci din PKK, potrivit AFP.

Aflat în luptă armată împotriva autorităților turce din 1984, Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) este clasificat drept grup „terorist” de către Ankara și aliații săi occidentali.

Armata turcă bombardează periodic zone din Irakul vecin, unde desfășoară operațiuni terestre și aeriene împotriva pozițiilor PKK. Luptătorii kurzi turci dispun de baze în Kurdistanul autonom, care găzduiește, de asemenea, baze militare turcești de 25 de ani.

Premierul irakian Mohamed Șia al-Soudani a prezidat miercuri un consiliu de „securitate națională” pentru a discuta ultimele evoluții în acest domeniu, potrivit unui comunicat al generalului Yehia Rasool, purtătorul de cuvânt militar al șefului guvernului.

Cu această ocazie, participanții au discutat despre „intervențiile și încălcările forțelor turce în zona frontierei comune”, potrivit comunicatului, care „respinge incursiunea militară turcă și orice atac asupra teritoriului irakian” și cere Ankarei să opteze pentru „diplomație” și „coordonare” cu guvernul irakian în toate problemele de securitate.

O delegație de înalți responsabili ai securității va fi trimisă în Kurdistan pentru a „evalua situația” și a colabora cu autoritățile locale pentru a ajunge la „o poziție unitară” pe această temă, potrivit comunicatului.

În martie, în urma unei vizite în Irak a unor oficiali turci, Bagdadul a considerat discret PKK drept o „organizație interzisă”, deși Ankara solicită guvernului irakian să se implice tot mai mult în lupta împotriva acestei mișcări.

La începutul lunii iulie, blocul parlamentar al Uniunii Patriotice din Kurdistan, unul dintre cele două mari partide kurde irakiene, a condamnat „reluarea operațiunilor armatei turce” în Kurdistan, invocând „daunele” provocate terenurilor agricole și proprietăților.

INTERVIURILE HotNews.ro