Sari direct la conținut

Iran: Noi proteste după moartea unei femei aflate în detenție / Femeile și-au dat jos vălul scandând: „Moarte Republicii Islamice”

HotNews.ro
proteste Iran dupa moartea unei femei, Foto: Captura video
proteste Iran dupa moartea unei femei, Foto: Captura video

Noi proteste au avut loc în Iran, inclusiv la Teheran și Mashhad, după moartea unei tinere reținută de autorități, poliția negând din nou luni responsabilitatea pentru deces, scrie AFP.

O demonstrație a avut loc duminică seara la Sanandaj, capitala provinciei Kurdistan (nord-vest), de unde este originară tânăra, iar alte proteste au avut loc luni la mai multe universități din capitală, potrivit presei locale.

Luni seară, pe strada Hejab din centrul Teheranului, „câteva sute de persoane au scandat sloganuri împotriva autorităților, iar unele femei și-au dat jos hijab-ul”, a relatat agenția de presă Fars.

O scurtă înregistrare video difuzată de agenție arată câteva zeci de persoane, inclusiv femei care și-au dat jos vălul, strigând „moarte Republicii Islamice”.

„Poliția a arestat mai multe persoane și a dispersat mulțimea cu bastoane și gaze lacrimogene”, a declarat Fars.

Un miting similar a avut loc în Mashhad, primul oraș sfânt al țării, în nord-estul țării, a relatat agenția de presă Tasnim.

La 13 septembrie, Masha Amini a fost arestată la Teheran pentru „purtare de haine nepotrivite” de către poliția morală, o unitate responsabilă cu aplicarea codului vestimentar strict al Republicii Islamice Iran pentru femei.

În Iran, acoperirea părului în public este obligatorie. De asemenea, poliția le interzice femeilor să poarte, printre altele, paltoane scurte deasupra genunchiului, pantaloni strâmți și blugi găuriți, precum și haine viu colorate.

Tânăra a intrat în comă după arestare și a murit pe 16 septembrie la spital, potrivit televiziunii de stat și familiei sale.

Activiștii au calificat moartea ei drept „suspectă”, dar poliția din Teheran a declarat că nu a existat „niciun contact fizic” între poliție și victimă.

Moartea tinerei a stârnit un val de furie în Iran. Iar președintele iranian Ebrahim Raissi a cerut o anchetă.

După o primă demonstrație sâmbătă în Saghez, orașul natal al lui Mahsa Amini, un protest de aproximativ 500 de persoane a avut loc în Sanandaj, potrivit Fars.

„Incident regretabil”

„Protestatarii au strigat sloganuri împotriva oficialilor, au spart geamurile mașinilor și au dat foc la tomberoanele de gunoi”, a precizat agenția. Poliția a folosit „gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea” și a arestat „mai multe persoane”.

„Mulți protestatari sunt convinși că Mahsa a murit sub tortură”, a scris Fars.

În capitala iraniană, studenții au lansat proteste la mai multe universități, printre care Teheran și Shahid Beheshti, potrivit Tasnim.

Aceștia au cerut „clarificări” din partea autorităților cu privire la moartea femeii iraniene.

Șeful poliției din Teheran, generalul Hossein Rahimi, a respins din nou „acuzațiile nedrepte la adresa poliției”.

„Nu a existat nicio neglijență din partea noastră. Am efectuat investigații (…) și toate probele arată că nu a existat neglijență, sau comportament inadecvat din partea poliției”, a spus el.

„Acesta este un incident nefericit și ne dorim să nu mai vedem niciodată astfel de incidente”, a adăugat el.

Haine decente

Generalul Rahimi a subliniat din nou că tânăra a încălcat codul vestimentar și că poliția le-a cerut rudelor lui Mahsa să îi aducă „haine decente”.

În ziua morții sale, televiziunea de stat a difuzat o scurtă înregistrare video de supraveghere care arată o femeie prezentată ca fiind Mahsa Amini care se prăbușește în secția de poliție după o discuție cu o polițistă.

Luni, Amjad Amini, tatăl victimei, a declarat pentru Fars că „videoclipul a fost tăiat” și a precizat că fiica sa „a fost transferată târziu la spital”.

Ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi a declarat sâmbătă că „se pare că Mahsa a avut probleme anterioare” și că „a fost operată pe creier la vârsta de cinci ani”.

Informația a fost negată de tată, care a dat asigurări că fiica sa este „perfect sănătoasă”.

Tânăra a fost arestată în timp ce se afla în Teheran, în vizită la familia sa.

În ultimele luni, poliția morală a fost criticată pentru intervențiile violente.

Numeroși cineaști, artiști, personalități sportive, politicieni și personalități religioase și-au exprimat furia pe rețelele de socializare după moartea tinerei.

Fostul președinte și lider reformist Mohammad Khatami a cerut autorităților „să-i aducă pe făptași în fața justiției”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro