Iran: Scandal după prima execuție a unui bărbat implicat în proteste

Iranul a executat joi, pentru prima dată, un bărbat condamnat la moarte pentru implicarea sa în mișcarea de protest, stârnind un val de proteste în străinătate și avertismente din partea ONG-urilor că alte spânzurări sunt iminente, potrivit AFP.
Republica Islamică Iran este scena unor proteste declanșate de moartea, la 16 septembrie, a lui Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, care a murit la trei zile după ce a fost arestată de poliția morală. Poliția a acuzat-o că a încălcat codul vestimentar strict care le cere femeilor să poarte vălul în public.
Mohsen Shekari, în vârstă de 23 de ani, a fost declarat vinovat și condamnat la moarte pentru că a blocat o stradă și a rănit un ofițer paramilitar la începutul protestelor, într-un proces denunțat ca fiind un proces-spectacol de către grupurile pentru drepturile omului.
Alți protestatari riscă o execuție iminentă după ce au fost condamnați la spânzurătoare în legătură cu protestele, au avertizat grupurile.
„Mohsen Shekari, un răzvrătit care a blocat bulevardul Sattar Khan pe 25 septembrie și a înjunghiat un Bassij cu o macetă, a fost executat la Teheran”, a anunțat organul judiciar, Mizan Online. Miliția Basij este legată de Gărzile Revoluționare, armata ideologică a Iranului.
Organizația neguvernamentală Amnesty International s-a declarat „îngrozită” de execuție și a denunțat-o ca fiind un „proces-spectacol nedrept”. „Execuția sa scoate la iveală inumanitatea așa-numitului sistem judiciar iranian, în timp ce alte zeci de persoane se confruntă cu aceeași soartă.”
„Escaladarea sinistră”
Mahmood Amiry-Moghaddam, director al grupului Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo, a cerut un răspuns internațional puternic, altfel „ne vom confrunta cu execuții în masă ale protestatarilor”.
„Mohsen Shekari a fost executat după un proces rapid și fără avocat.”
Execuția a stârnit, de asemenea, indignarea țărilor occidentale și a ONU.
Statele Unite au denunțat o „escaladare sinistră” și au declarat că autoritățile iraniene ar trebui să fie trase la răspundere.
Berlinul a declarat că „disprețul regimului iranian pentru umanitate nu cunoaște limite”, Londra s-a declarat „indignată”, iar Roma a declarat că „represiunea inacceptabilă a autorităților iraniene nu poate lăsa comunitatea internațională indiferentă”.
Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului a declarat că pedeapsa cu moartea este „incompatibilă cu drepturile omului”.