Sari direct la conținut

Irlanda, un „loc de joacă” pentru spionajul rusesc, acuză un fost șef al armatei, după ce Rusia a recrutat un parlamentar irlandez ca agent al Kremlinului

HotNews.ro
poliția irlandeză (Garda) / foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia
poliția irlandeză (Garda) / foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Irlanda este un „loc de joacă” pentru spionajul rusesc, a declarat un fost șef adjunct al unei unități a armatei irlandeze, potrivit The Guardian, după ce în presă au apărut informații că serviciile secrete ruse (GRU) au recrutat un parlamentar irlandez pentru a acționa ca un agent sub acoperire al Kremlinului, pentru a transmite mesaje anti-NATO și pentru a submina relațiile anglo-irlandeze. 

Informația privind parlamentarul irlandez, care a fost transmisă de corespondentul de securitate al The Sunday Times din Dublin, John Mooney, a fost confirmată pentru POLITICO de doi înalți oficiali irlandezi din guvern și sistemul de justiție.

Cathal Berry, acum membru al parlamentului irlandez, a declarat că nu a fost surprins de informația care a apărut în weekend potrivit căreia un politician anonim a fost recrutat „ca agent de influență”

„Dacă doriți să afectați o țară vestică cu active extinse și o cultură de securitate slabă, atunci Irlanda este punctul zero”, a spus Berry pentru Irish Times. „Aici rușii au un impact maxim cu un efort minim. Este un loc de joacă pentru ei.”

Potrivit raportului din Irish Sunday Times, scopul operațiunii a fost de a construi contacte cu paramilitarii loiali, într-un moment al discuțiilor sensibile cu Regatul Unit despre existența unor controale la granița irlandeză sau nu.

Informația a apărut într-un context de eforturile unui război hibrid mai amplu identificat de UE, despre care spune că poate implica orice, de la dezinformare până la incendieri și atacuri antisemite.

„Rusia a scris manualul despre operațiuni hibride, dezinformare, atacuri cibernetice, orice lucru care poate fi dezmințit sau care este foarte greu de atribuit acestora”, a spus Berry, care a activat într-o unitate a Forțelor armate irlandeze. 

Armata și serviciile de securitate irlandeze l-au identificat pe potențialul agent, pe numele de cod Cobalt, dar acesta rămâne în funcție. Nu există nicio dovadă aparentă că el a fost plătit sau a transmis informații rușilor. El nu a fost arestat sau acuzat.

The Sunday Times a scris că politicianul a fost recrutat de Serghei Prokopiev, care a lucrat în ambasada din Dublin în perioada 2019-2022, și a fost expulzat în urmă cu doi ani, după ce a fost acuzat că era un ofițer de informații.

Premierul irlandez Simon Harris  a spus că nu va comenta chestiunile de securitate, dar a remarcat că Irlanda „nu este imună” la încercările Rusiei de a influența discursul public.

INTERVIURILE HotNews.ro