Sari direct la conținut

Irlandeză reținută în Dubai și acuzată de tentativă de sinucidere și abuz de alcool. O politiciană de la Dublin spune că femeia a fost victima unui atac

HotNews.ro
Irlandeză reținută în Dubai și acuzată de tentativă de sinucidere și abuz de alcool. O politiciană de la Dublin spune că femeia a fost victima unui atac
Dubai. FOTO: Dominika Zarzycka/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Irlandeza, care lucrează ca însoțitoare de zbor pentru o companie aeriană, riscă o pedeapsă cu închisoarea, dar politicienii irlandezi și chiar premierul au început să se mobilizeze pentru a o aduce în țară, scriu BBC și The Guardian.

O femeie în vârstă de 28 de ani din Irlanda a fost acuzată de „tentativă de sinucidere” de un tribunal din Dubai, iar politicienii și militanții pentru drepturile omului cer acum eliberarea ei.

Circumstanțele cazului nu sunt 100% clare, dar The Guardian scrie că Tori Towey, care lucrează în Emiratele Arabe Unite ca însoțitoare de zbor pentru o companie aeriană, ar fi fost atacată și ar fi rămas cu vânătăi grave și alte răni în urma unui incident violent.

Towey a fost apoi dusă la o secție de poliție unde i s-a spus că este acuzată de tentativă de sinucidere și abuz de alcool.

Cazul a declanșat imediat reacțiile oficialilor irlandezi.

Lidera partidului Sinn Féin, Mary Lou McDonald, care încearcă să o ajute pe Towey, a declarat marți în parlamentul irlandez că pașaportul tinerei a fost confiscat și că aceasta nu se poate întoarce în Irlanda.

„Ea a fost victima celei mai grave violențe domestice”, a declarat McDonald.

Premierul Simon Harris a declarat și el că este gata să „intervină” în acest caz. Harris a spus că nu era la curent cu incidentul, dar a precizat că Sinn Féin a ridicat această problemă în fața ministrului afacerilor externe.

Harris a adăugat că va colabora cu deputata „pentru a interveni și a vedea cum putem sprijini un cetățean irlandez în ceea ce pare a fi – pe baza a ceea ce mi-ați spus – cele mai îngrozitoare circumstanțe”.

Departamentul irlandez de afaceri externe a declarat pentru Sky News că este „la curent cu cazul și oferă asistență consulară”, dar a evitat să comenteze detaliile cazului.

„În mod ciudat, UAE au depus mari eforturi pentru a promova alcoolul ca fiind legal”

Towey, care s-a mutat în Dubai în aprilie 2023, locuiește într-o proprietate închiriată împreună cu mama sa, Caroline, care a călătorit pentru a fi alături de fiica sa. Cazul împotriva ei va fi audiat în instanță pe 18 iulie.

Radha Stirling, CEO al grupului de advocacy „Detained in Dubai” – „Arestat în Dubai”, care sprijină familia, a declarat că solicită autorităților din UAE să renunțe la acuzații, să elimine interdicția de călătorie și să o lase pe Towey să zboare acasă împreună cu mama sa.

„A fost acuzată de tentativă de sinucidere și consum de alcool”, a observat Stirling. „În mod ciudat, Emiratele Arabe Unite au depus mari eforturi pentru a promova alcoolul ca fiind legal în țară. În realitate, oamenii sunt încă acuzați în mod regulat de consum și posesie de alcool”, a spus ea, citată de The Guardian.

Stirling a spus pentru BBC că se așteaptă ca efortul diplomatic să o aducă acasă pe tânără „chiar înainte de termenul de judecată de săptămâna viitoare”. Dar, desigur, trebuie să ne gândim că lucrurile ar putea merge foarte prost și ea ar putea ajunge la închisoare”, a declarat ea.

Stirling a mai spus că Towey nu își poate permite un avocat, „așa că totul este și mai dificil și confuz pentru ea”. Ea a avertizat că, chiar dacă Towey va fi găsită nevinovată, procesul juridic ar putea dura luni de zile.

INTERVIURILE HotNews.ro