Isarescu: Majorarea dobanzii cheie se reflecta greu in reducerea creditarii din cauza "foamei de credite"
Majorarea dobanzii de politica monetara cu 0,25%, pana la 9,75%, reprezinta un dozaj adecvat pentru momentul actual legat de stabilitatea financiara, care arata ca exista presiuni inflationiste, dar nu de aceeasi amploare ca pana in prezent, a explicat joi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Prin decizia de majorare a dobanzii cheie, BNR a semnalat ca este preocupata de economisirea in moneda nationala, a precizat Isarescu.
„Prin acest dozaj am transmis ca mai sunt presiuni inflationiste, dar nu de aceeasi amploare ca pana acum. Am semnalat ca ne preocupa economisirea in moneda nationala care poate sa absoarba cererea care creeaza cea mai mare presiune inflationista „, a afirmat Isarescu.
„Economisirea creeaza o baza solida pentru stabilitatea financiara. Institutiile de credit trebuie sa isi creeze resurse interne, sa se bazeze mai putin pe resursele externe, pentru ca ati vazut cat de volatile sunt. Acesta este sensul masurii adoptate de Consiliul de Administratie, restabilirea echilibrelor si asigurarea stabilitatii financiare”, a mai declarat guvernatorul.
Totodata, Isarescu a aratat ca bancile „se misca greu la semnalele BNR” de majorare a dobanzii de politica monetara din cauza „bataliei pentru cota de piata”.
In ceea ce priveste diminuarea ritmului de creditare, guvernatorul a spus ca „decizia BNR de majorare a dobanzii se izbeste de faptul ca exista foame de credite” si multe segmente nu au ajuns inca la saturatie. „Aceasta foame de credite n-am putea sa o potolim decat daca am duce dobanzile foarte sus. Drept compensare a acestei limite, tinem rezervele ridicate si intarim politica monetara pentru stimularea economisirii”, a declarat Isarescu.
BNR ia in calcul masuri de restrangere a creditului in valuta, mai ales a celui de consum, a spus Isarescu care a apreciat preocuparea mai multor banci comerciale pentru limitarea acestuia. „Daca o banca comerciala ar lua o astfel de masura, de reducere a creditului in valuta macar cu 10%, l-as felicita pe presedintele acesteia”, a conchis Isarescu.
Banca Centrala a majorat, marti, pentru a cincea oara consecutiv in ultimele sapte luni, dobanda de politica monetara, cu 0,25%, pana la 9,75%, si a decis sa pastreze neschimbat nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.