Sari direct la conținut

ISIS a revendicat atacul asupra hotelului din Kabul frecventat de oameni de afaceri chinezi

HotNews.ro
Hotelul atacat de ISIS in Kabul, Foto: Wakil Kohsar / AFP / Profimedia
Hotelul atacat de ISIS in Kabul, Foto: Wakil Kohsar / AFP / Profimedia

​Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat atacul de luni asupra unui hotel din Kabul frecventat de oameni de afaceri chinezi, al cărui bilanţ rămâne incert, după ce un spital a anunţat trei morţi şi mai mulți răniți, iar talibanii au evocat doi străini răniţi, relatează AFP și News.ro.

Organizaţia Statul Islamic (SI) a revendicat luni seara acest atac sângeros într-o înregistrare video. Gruparea a anunţat că doi dintre membrii săi „au atacat un hotel mare frecventat de diplomaţi şi oameni de afaceri chinezi, la Kabul, unde au detonat două dispozitive explozive ascunse în rucsacuri”, dintre care unul a vizat o petrecere cu invitaţi chinezi, iar celălalt sala de recepţie.

Unul dintre cei doi combatanţi a aruncat cu grenade de mână în ofiţeri talibani care încercau să-l reţină, iar celălalt a început să detoneze dispozitive explozive pe care le-a lipit de uşi de cameră din hotel şi să tragă în clienţi ai hotelului, potrivit SI.

ONG-ul Emergency, care gestionează un spital din Kabul unde au fost transportate victimele, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că a primit „32 de răniţi” şi că „trei erau deja morţi” la sosire, fără să precizeze dacă era vorba despre atacatori.

Atacul de la hotelul situat într-una dintre principalele zone comerciale din capitala afgană s-a încheiat cu „moartea celor trei atacatori”, a anunţat luni seara un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

„Toţi clienţii hotelului au fost salvaţi şi niciun străin n-a fost ucis. Doar doi clienţi străini au fost răniţi, după ce au sărit de la etajul superior” al clădirii, a precizat el.

Un purtător de cuvânt al Poliţiei din Kabul a confirmat că „trei atacatori au fost ucişi la faţa locului, iar un suspect a fost arestat”.

China, unul dintre puținii susținători internaționali ai talibanilor

Înregistrări video postate pe reţele de socializare au surprins flăcări la primul etaj al hotelului şi clienți speriați la ferestre.

Mai mulţi martori au declarat că au auzit cel puţin cinci explozii şi mai multe focuri de armă în rafală. Atacul a avut loc la Hotelul Logan din Kabul, un complex cu mai multe etaje, frecventat de oameni de afaceri chinezi, tot mai numeroşi în Afganistan după revenirea talibanilor la putere.

Beijingul nu a recunoscut în mod oficial Guvernul taliban, însă China – care are o frontieră de 75 de kilometri lungime cu Afganistanul – este una dintre puţinele ţări care şi-a menţinut o prezenţă diplomatică în această ţară.

Beijingul se teme de mult timp că Afganistanul ar putea să devină un refugiu al minorităţii uigure din foarte sensibila regiune chineză de la frontieră – Xinjiang. Talibanii au promis în schimb că Afganistanul nu va fi folosit ca bază de către „activişti uiguri”.

China le-a oferit talibanilor un ajutor economic şi investiţii în reconstrucţia ţării.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro