Sari direct la conținut

Israelul anunță confiscarea unor noi impozite pe care le-a colectat pentru Autoritatea Palestiniană

HotNews.ro
Ministrul de finanțe Bezalel Smotrich și premierul Benjamin Netanyahu, Foto: RONEN ZVULUN / AFP / Profimedia
Ministrul de finanțe Bezalel Smotrich și premierul Benjamin Netanyahu, Foto: RONEN ZVULUN / AFP / Profimedia

Ministrul israelian de finanţe, extremistul de dreapta Bezalel Smotrich, a ordonat confiscarea a 100 de milioane de shekeli (circa 24 de milioane de euro) din impozitele colectate de Israel pentru Autoritatea Palestiniană, transmit luni AFP și Agerpres.

Smotrich a afirmat că suma va fi realocată pentru despăgubirea victimelor israeliene ale terorismului. El acuză Autoritatea, care controlează parţial Cisiordania ocupată de Israel, că deturnează încasări fiscale către „familiile teroriştilor”.

Ministerul de Finanţe a explicat duminică într-un comunicat că decizia de confiscare face parte din „măsurile de luptă împotriva terorismului” şi a precizat că este a cincea oară când recurge la această procedură.

Unii politicieni israelieni acuză frecvent Autoritatea Palestiniană cu sediul la Ramallah de sprijinirea financiară a familiilor palestinienilor ucişi sau închişi în urma unor acte de violenţă împotriva Israelului.

Autoritatea Palestiniană nu a răspuns imediat solicitării AFP de a comenta anunţul de duminică.

Din 7 octombrie anul trecut, când mişcarea islamistă palestiniană Hamas a atacat pe teritoriul israelian, statul evreu a declanşat războiul în Fâşia Gaza şi a impus restricţii economice Autorităţii Palestiniene, reţinând parţial sau în întregime încasările fiscale în numele acesteia.

Smotrich a declarat luni pe reţeaua X că reţinerea fondurilor palestiniene face parte dintr-o strategie mai amplă care urmăreşte să împiedice crearea unui stat palestinian, asigurând astfel securitatea israelienilor în paralel cu continuarea colonizării evreieşti în Cisiordania.

„Acţionăm pe teren pentru a elimina această ameninţare (a unui stat palestinian) întărind colonizarea prin construcţii (…), luptând împotriva fondurilor teroriste ale Autorităţii Palestiniene şi ale conducătorilor acesteia şi menţinând controlul israelian total în regiune”, a susţinut el. 

Cea mai înaltă curte a ONU a declarat ocupația israeliană din Cisiordania ca fiind ilegală

Curtea Internațională de Justiție, cea mai înaltă instanță a ONU, a decis luna trecută că aceste colonii israeliene din teritoriile palestiniene ocupate sunt ilegale și au fost create prin încălcarea dreptului internațional.

„Coloniile israeliene din Cisiordania și Ierusalimul de Est, precum și regimul asociat acestora, au fost înființate și sunt menținute prin încălcarea dreptului internațional”, a declarat președintele Curții, Nawaf Salam, citind concluziile unui grup de 15 judecători.

Nawaf Salam a adăugat: „Israelul trebuie să pună capăt ocupației cât mai rapid posibil”.

Conform acestui aviz, Israelul ar trebui, de asemenea, să plătească despăgubiri palestinienilor pentru daunele cauzate de ocupație.


Israelul a capturat Cisiordania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est – zone din Palestina istorică pe care palestinienii le revendică pentru înființarea unui stat – într-un război din 1967 și, de atunci, a construit colonii în Cisiordania și le-a extins constant.

Liderii israelieni au susținut că teritoriile nu sunt ocupate din punct de vedere juridic, deoarece se află pe terenuri aflate în mijlocul unor dispute, însă Organizația Națiunilor Unite și cea mai mare parte a comunității internaționale le consideră drept teritoriu ocupat de Israel.

INTERVIURILE HotNews.ro