Sari direct la conținut

Coloniile înființate pe teritoriul palestinian ocupat sunt ilegale, iar Israelul „trebuie să pună capăt ocupației cât mai rapid posibil”, a decis instanța supremă a ONU

HotNews.ro
Coloniile înființate pe teritoriul palestinian ocupat sunt ilegale, iar Israelul „trebuie să pună capăt ocupației cât mai rapid posibil”, a decis instanța supremă a ONU
Forțele armatei israeliene demolează, folosind utilaje grele, patru case palestiniene în timpul unui raid în zona istorică Kasr Hisham din Jericho, Cisiordania, pe 18 iulie 2024. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite a decis că coloniile israeliene din teritoriile palestiniene ocupate sunt ilegale și că toate statele ar trebui să coopereze pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian, într-un important aviz consultativ emis vineri, relatează Reuters și AFP.

Concluziile judecătorilor de la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), cunoscută și sub numele de Curtea Mondială, nu sunt obligatorii, dar au greutate în cadrul dreptului internațional și pot slăbi sprijinul pentru Israel, notează Reuters.

„Coloniile israeliene din Cisiordania și Ierusalimul de Est, precum și regimul asociat acestora, au fost înființate și sunt menținute prin încălcarea dreptului internațional”, a declarat președintele Curții, Nawaf Salam, citind concluziile unui grup de 15 judecători.

Nawaf Salam a adăugat: „Israelul trebuie să pună capăt ocupației cât mai rapid posibil”.

Conform acestui aviz, Israelul ar trebui, de asemenea, să plătească despăgubiri palestinienilor pentru daunele cauzate de ocupație.

De asemenea, s-a constatat că Consiliul de Securitate al ONU, Adunarea Generală și toate statele au obligația de a nu recunoaște ocupația ca fiind legală și de a nu acorda ajutor sau sprijin pentru menținerea acesteia.

Cazul vine dintr-o cerere din 2022 a Adunării Generale a ONU, anterioară războiului din Fâșia Gaza care a început în octombrie anul trecut.

Israelul a capturat Cisiordania, Fâșia Gaza și Ierusalimul de Est – zone din Palestina istorică pe care palestinienii le revendică pentru înființarea unui stat – într-un război din 1967 și, de atunci, a construit colonii în Cisiordania și le-a extins constant.

Liderii israelieni au susținut că teritoriile nu sunt ocupate din punct de vedere juridic, deoarece se află pe terenuri aflate în mijlocul unor dispute, însă Organizația Națiunilor Unite și cea mai mare parte a comunității internaționale le consideră drept teritoriu ocupat de Israel.

În februarie, peste 50 de state și-au prezentat opiniile în fața Curții, reprezentanții palestinieni solicitând instanței să constate că Israelul trebuie să se retragă din toate zonele ocupate și să demoleze coloniile ilegale.

Israelul nu a participat la audieri, dar a depus o declarație scrisă prin care a transmis instanței că emiterea unui aviz consultativ ar fi „dăunătoare” pentru încercările de soluționare a conflictului israeliano-palestinian.

Majoritatea statelor participante au solicitat instanței să constate ilegalitatea ocupației, în timp ce câteva state, printre care Canada și Marea Britanie, au susținut că instanța ar trebui să refuze să emită un aviz consultativ.

Statele Unite, cel mai puternic susținător al Israelului, au îndemnat instanța să limiteze orice aviz consultativ și să nu ordone retragerea necondiționată a forțelor israeliene din teritoriile palestiniene.

În 2004, CIJ a emis o hotărâre consultativă potrivit căreia bariera de separare israeliană care înconjoară cea mai mare parte a Cisiordaniei este „contrară dreptului internațional”, iar coloniile israeliene au fost înființate cu încălcarea dreptului internațional. Israelul a respins această hotărâre.

INTERVIURILE HotNews.ro