Sari direct la conținut

Israelul îşi trimite şefii serviciilor de informaţii să negocieze joi la Doha / Apelul ambasadorilor din SUA, Germania și Marea Britanie

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu, Foto: JINI / Xinhua News / Profimedia
Benjamin Netanyahu, Foto: JINI / Xinhua News / Profimedia

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat miercuri că a aprobat plecarea la Doha a unei delegaţii pentru a negocia joi un acord privind eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas în schimbul încetării focului în Fâşia Gaza, cerut de mediatori, transmite agenția France Presse, citată de Agerpres.

Şeful Serviciului de informaţiile externe (Mossad), David Barnea, şeful Serviciului de securitate internă (Shin Bet) şi un consilier special al premierului Netanyahu vor lua parte la discuţiile care au fost solicitate de cele trei ţări mediatoare – Qatar, SUA şi Egipt -, conform informaţiilor furnizate de Biroul premierului israelian.

Mediatorii încearcă de luni de zile să determine cele două părţi să ajungă la un acord privind un armistiţiu, după mai bine de zece luni de război sângeros între Israel şi Hamas, acord care să prevadă şi eliberarea ostaticilor răpiţi de mişcarea islamistă palestiniană în timpul atacului din 7 octombrie.

La sfârşitul lunii mai, preşedintele american Joe Biden a dezvăluit un plan ce prevede un armistiţiu de şase săptămâni, o retragere israeliană din zonele dens populate ale Fâşiei Gaza şi eliberarea ostaticilor în schimbul eliberării prizonierilor palestinieni deţinuţi de Israel.

Un membru din conducerea Hamas a declarat miercuri pentru AFP, sub protecţia anonimatului, că „negocierile cu mediatorii continuă şi chiar s-au intensificat în ultimele ore”.

„Hamas vrea aplicarea planului Biden şi nu să negocieze de dragul negocierilor”, a reiterat persoana din conducerea Hamas, adăugând că este necesar „ca guvernul de ocupaţie (israelian) să fie forţat să înceteze politica ce constă în trenarea negocierilor şi să pună capăt masacrării poporului” palestinian.

Ambasadorii american, german şi britanic în Israel cer un armistiţiu urgent

Ambasadorii Statelor Unite, Germaniei şi Marii Britanii au cerut miercuri ca reuniunea care va avea loc joi, la Doha, pentru a încerca relansarea negocierilor în vederea încetării focului în Fâşia Gaza să se încheie cu un acord, pe care l-au descris drept „urgent” pentru stabilitatea regiunii.

„Suferinţa familiilor este un motiv suficient pentru a fi aici, pur şi simplu în numele umanităţii, dar este extrem de urgent, pentru că face parte şi din problema menţinerii unei anumite stabilităţi în această regiune”, a declarat ambasadorul american Jack Lew la o conferinţă de presă la Tel Aviv, conform EFE și Agerpres.

Cei trei şefi de misiuni diplomatice s-au deplasat la sediul forumului care reprezintă rudele ostaticilor israelieni rămaşi captivi în Fâşia Gaza de zece luni şi care a convocat joi un nou protest la Tel Aviv pentru a cere un acord de încetare a focului prin care să fie eliberaţi pe cei dragi.

Manifestaţia denumită „Marşul ultimei şanse”, va avea loc în timp ce negociatori din SUA, Qatar, Egipt şi Israel se întâlnesc la Doha şi în contextul presiunii suplimentare a unui posibil atac de represalii din partea Iranului pentru asasinarea liderului politic şi negociatorului şef al Hamas, Ismail Haniyeh.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat deja marţi că speră că un armistiţiu între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza va descuraja Teheranul să atace.

Ambasadorul SUA în Israel, Jack Lew, a declarat că un acord de încetare a focului va deschide „o cale către discuţii pentru a da o soluţie diplomatică în nord”, referindu-se la schimbul zilnic de rachete între Israel şi gruparea şiită libaneză Hezbollah, aliată a Iranului.

Ambasadorul Germaniei, Steffen Seibert, a subliniat că aceasta este „o săptămână specială şi potenţial decisivă”. „Este timpul să (ajungem) la un acord pentru a scoate ostaticii, a face să intre în vigoare încetarea focului şi să pătrundă ajutorul necesar” în enclava palestiniană, a adăugat el.

Colegul său britanic, Simon Walters, s-a concentrat asupra suferinţei familiilor ostaticilor şi a avertizat că „nu mai pot exista întârzieri”.

INTERVIURILE HotNews.ro