Sari direct la conținut

Israelul legalizează trei avanposturi de colonizare în Cisiordania ocupată

HotNews.ro
Israelul a aprobat legalizarea a trei avanposturi de colonizare și extinderea altor colonii israeliene în Cisiordania ocupată, a raportat joi organizația israeliană anti-ocupare Peace Now, citată de AFP.
Colonie israeliană în Cisiordania ocupată, Foto: Hazem Bader / AFP / Profimedia Images
Colonie israeliană în Cisiordania ocupată, Foto: Hazem Bader / AFP / Profimedia Images

Consiliul Superior de Planificare, responsabil pentru construcțiile israeliene în Cisiordania, a aprobat „ieri și astăzi extinderea coloniilor în inima Cisiordaniei și legalizarea a trei avanposturi: Mahane Gadi, Givat Hanan (Susya East) și Kedem Arava, considerate „vecinătăți” ale coloniilor existente”, a declarat Peace Now într-un comunicat.

Conform ONU, toate coloniile israeliene sunt ilegale.

Este vorba despre o confiscare record de după Acordurile de Pace de la Oslo din 1993, a indicat acest ONG. Guvernul a lua decizia în iunie, însă ea a fost publicată abia miercuri. O suprafaţă totală de 2.370 ha fusese declarată deja ca aparţinând statului în acest an.

Avanposturile sunt construite fără autorizație din partea Israelului, care ocupă Cisiordania din 1967.

Potrivit „Peace Now”, Consiliul de Planificare a dat undă verde pentru 5.295 de unități de locuit.

„Guvernul nostru continuă să schimbe regulile jocului în Cisiordania ocupată, ducând la pagube ireversibile”, a comentat „Peace Now”, un ONG care monitorizează îndeaproape activitatea coloniilor israeliene.

„Acest guvern anexionist subminează în mod periculos securitatea și viitorul israelienilor și palestinienilor, iar costul acestei imprudențe va fi plătit de generațiile viitoare. Trebuie să dăm jos acest guvern înainte de a fi prea târziu”, a adăugat instituția.

Zeci de avanposturi au fost înființate în Cisiordania ocupată, în plus față de coloniile autorizate de autoritățile israeliene. Dimensiunile acestora variază foarte mult, de la câteva corturi la clădiri conectate la rețelele de apă și electricitate.

Aproximativ 490 000 de israelieni trăiesc în coloniile din Cisiordania, printre trei milioane de palestinieni.

Miercuri, coloniștii s-au ciocnit cu sute de polițiști și soldați israelieni care dezmembrau un avanpost la nord de Ierusalim, potrivit unui oficial israelian.

Anunțul noilor colonii vine pe fondul războiului din Fâșia Gaza, declanșat de atacul fără precedent al islamiștilor Hamas pe teritoriul israelian la 7 octombrie.

De atunci, violențele s-au intensificat în Cisiordania. Potrivit autorităților palestiniene, cel puțin 561 de palestinieni au fost uciși de armată sau de coloniștii israelieni.

Cel puțin 16 israelieni au fost uciși în atacuri, inclusiv soldați, în aceeași perioadă, potrivit unui bilanț AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

INTERVIURILE HotNews.ro