Sari direct la conținut

Israelul mărește efectivele militare la granița cu Libanul. Pregătiri pentru o eventuală ofensivă terestră împotriva Hezbollah

HotNews.ro
Israelul mărește efectivele militare la granița cu Libanul. Pregătiri pentru o eventuală ofensivă terestră împotriva Hezbollah
Tanc al armatei israeliene Foto: Tsafrir Abayov / AP / Profimedia

Armata israeliană a convocat miercuri două brigăzi de soldaţi rezervişti cu scopul desfăşurării în nordul ţării pentru „misiuni” într-o regiune supusă aproape zilnic tirurilor cu rachete din partea grupării şiite libaneze Hezbollah, împotriva căreia Israelul şi-a intensificat bombardamentele de duminică, relatează AFP şi EFE, citate de Agerpres.

„După evaluarea situaţiei pe teren, (armata) a convocat două brigăzi de rezervişti pentru activităţi operaţionale în regiunea din nordul” ţării, au indicat Forţele de apărare israeliene (IDF) într-un comunicat.

Câteva mii de soldați mobilizați

„Aceasta va permite continuarea luptelor împotriva organizaţiei teroriste Hezbollah şi apărarea statului Israel şi va crea condiţiile necesare pentru revenirea locuitorilor din nordul Israelului la casele lor”, se mai spune în comunicat, care nu oferă niciun detaliu despre noile brigăzi ce vor fi desfăşurate în nord.

O brigadă de infanterie israeliană numără în general între 1.000 şi 2.000 de soldaţi, în timp ce o brigadă de blindate are în componenţa sa circa o sută de tancuri.

Hezbollah afirmă că lansează rachete asupra Israelului pentru a sprijini Hamas, aliatul său din Fâşia Gaza, unde Israelul este în război cu gruparea islamistă palestiniană din 7 octombrie trecut, ca represalii la atacul fără precedent al comandourilor Hamas din acea zi asupra comunităţilor din sudul Israelului.

Schimburile de tiruri între Hezbollah şi armata israeliană au provocat strămutarea a zeci de mii de persoane de fiecare parte a frontierei.

Tennsiuni în creștere la granița cu Libanul

Confruntările au crescut în intensitate după valul de explozii spectaculoase a pagerelor şi dispozitivelor walkie talkie aparţinând membrilor Hezbollah pe 17 şi 18 decembrie, soldate cu 39 de morţi şi peste 2.900 de răniţi în bastioanele grupării şiite din Liban, potrivit autorităţilor de la Beirut. Aceste explozii au fost imputate Israelului de către Hezbollah şi Iran, dar Israelul nu şi le-a asumat în mod oficial.

Israelul a început luni o campanie intensă de bombardamente concentrată în principal în sudul şi estul Libanului împotriva a ceea ce susţine că sunt rachete şi proiectile pe care gruparea şiită aliată Iranului le ascunde în zone civile pentru a ataca Israelul.

Atacurile au provocat deja moartea a peste 550 de persoane şi strămutarea internă a zeci de mii de libanezi.

Deocamdată, Israelul s-a limitat la lovituri aeriene şi, deşi liderii săi fac frecvent aluzie la necesitatea de a se pregăti pentru lupte în nord, aceştia nu au ordonat încă o operaţiune terestră împotriva Libanului.

Şeful Comandamentului Nord al armatei israeliene, general-maiorul Ori Gordin, a sugerat marţi, în timpul inspectării trupelor, că acestea ar trebui să fie pregătite „să efectueze manevre” în interiorul Libanului.

„Am intrat într-o altă fază a campaniei (…). Operaţiunea a început cu o lovitură foarte semnificativă pentru capacităţile Hezbollah şi o lovitură foarte semnificativă pentru comandanţii organizaţiei”, a declarat Gordin în timpul unei vizite la o brigadă staţionată la frontiera de nord a Israelului, potrivit EFE.

Se aşteaptă ca premierul Benjamin Netanyahu să convoace cabinetul său de securitate la Tel Aviv miercuri după-amiază pentru a discuta situaţia, cu doar câteva ore înainte de călătoria sa în SUA pentru a participa la Adunarea Generală a ONU.

INTERVIURILE HotNews.ro