Sari direct la conținut

Hezbollah a cerut Iranului să atace Israelul, pe fondul loviturilor masive din Liban / Cum a răspuns Teheranul

HotNews.ro
Liderul Hezbollah, Hassan Sayyed Nasrallah, reactioneaza dupa exploziile statiilor radio si ale pagerelor care au ucis zeci de membri ai grupării, dar și civili / FOTO: Hassan Ammar / AP / Profimedia
Liderul Hezbollah, Hassan Sayyed Nasrallah, reactioneaza dupa exploziile statiilor radio si ale pagerelor care au ucis zeci de membri ai grupării, dar și civili / FOTO: Hassan Ammar / AP / Profimedia

Site-ul de știri Axios a scris marți, citând doi oficiali israelieni și un diplomat occidental, că Hezbollahul a cerut în ultimele zile Iranului să lanseze un atac împotriva Israelului, în timp luptele dintre gruparea militantă libaneză și armata israeliană au escaladat dramatic.

Cu toate acestea, potrivit celor doi oficiali israelieni, oficialii iranieni le-au spus omologilor lor din Hezbollah că „nu este momentul potrivit” pentru lansarea unui atac împotriva Israelului, deoarece președintele iranian Masoud Pezeshkian se află în prezent la New York pentru Adunarea Generală a ONU.

Pezeshkian a spus că Israelul este cel care caută un război mai larg în regiune și a subliniat că Iranul nu vrea să cadă în această „capcană”.

„Există pericolul ca focul evenimentelor care au loc să se extindă la întreaga regiune. Nu trebuie să permitem ca Libanul să devină o altă Gaza în mâinile Israelului. Hezbollah nu poate face asta singur. Hezbollah nu poate sta singur împotriva unei țări care este apărată, sprijinită și aprovizionată de țări occidentale, țări europene și Statele Unite ale Americii. Trebuie să împiedicăm continuarea actelor criminale comise de Israel”, a spus Masoud Pezeshkian.

Cotidianul israelian Haaretz a scris marți, citând surse politice, că parte din scopul atacului aerian asupra Libanului a fost acela de a descuraja Iranul de la orice acțiune împotriva Israelului.

„Operațiunea din nord are două obiective: asigurarea întoarcerii în siguranță a locuitorilor din nord și un semnal către axa iraniană cum că Israelul nu se teme să acționeze decisiv pentru a preveni escaladarea. Israelul are ținte potențiale suplimentare în Liban și nu va ezita să atace dacă Hezbollah nu înțelege mesajul”, a spus această sursă pentru Haaretz.

Un înalt oficial israelian a declarat pentru Axios că directiva cabinetului de securitate adresată Forțelor de Apărare Israelului este de a evita măsurile care ar oferi Iranului un motiv sau un pretext să se alăture luptei.

Un atac direct iranian împotriva Israelului ar destabiliza dramatic regiunea și mai mult și ar atrage, probabil, SUA într-o luptă mai activă.

INTERVIURILE HotNews.ro