Sari direct la conținut

„Israelul va fi pedepsit”, afirmă liderul suprem iranian Khamenei. „Dacă Iranul atacă de pe propriul teritoriu, vom ataca în Iran”, răspund israelienii

HotNews.ro
Clădirea diplomatică iraniană din Damasc, după atacul atribuit Israelului, Foto: Syrian Arab News Agency / UPI / Profimedia
Clădirea diplomatică iraniană din Damasc, după atacul atribuit Israelului, Foto: Syrian Arab News Agency / UPI / Profimedia

Iranul și Israelul au făcut un schimb de declarații amenințătoare, la ceva mai mult de o săptămână după atacul asupra misiunii diplomatice iraniene din Damasc. În vreme ce Ayatollahul Ali Khamenei a asigurat că „Israelul va fi pedepsit”, ministrul israelian de Externe a subliniat că răspunsul pentru o astfel de acțiune va fi rapid, scrie Reuters.

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat miercuri că Israelul „trebuie să fie pedepsit și așa va fi”, pentru atacul asupra complexului ambasadei iraniene din Siria.

Declarația a venit la nouă zile după atacul asupra consulatului iranian din capitala siriană Damasc. Șapte oficiali militari iranieni, printre care Mohammad Reza Zahedi, un important comandant al Forței Quds a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), au fost uciși în atacul atribuit Israelului.

„Când atacă consulatul, este ca și cum ne-ar fi atacat teritoriul”, a declarat Khamenei într-un discurs care a marcat sfârșitul lunii sfinte musulmane a Ramadanului.

„Regimul malefic a făcut o greșeală și trebuie să fie pedepsit și așa va fi”, a adăugat el.

Într-un răspuns aparent pentru Khamenei, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a declarat tot miercuri că Israelul va răspunde, dacă Iranul va ataca Israelul de pe teritoriul său.

„Dacă Iranul atacă de pe propriul teritoriu, Israelul va răspunde și va ataca în Iran”, a declarat Katz într-o postare pe platforma de socializare X.

Potențial de escaladare

Atacul care a avut loc pe 1 aprilie a vizat o clădire a consulatului adiacentă ambasadei iraniene din Damasc, distrugând clădirea și avariind complexul diplomatic.

Potrivit oficialilor și analiștilor, clădirea respectivă era folosită ca centru de comandă pentru operațiunile IRGC în Siria. Chiar și așa însă, lovirea unui complex diplomatic, sau chiar a unei clădiri semioficiale de alături, reprezintă o escaladare potențial semnificativă.

Zahedi era un lider important pentru acțiunile Iranului în regiune. El juca un rol-cheie pentru relația dintre Iran și gruparea libaneză Hezbollah, susținută și finanțată de Teheran, potrivit oficialilor americani.

Zahedi era un lider de rang înalt în cadrul Forței Quds a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, care a fost, de asemenea, desemnată de Departamentul de Stat al SUA drept organizație teroristă.

Observatorii conflictului din Orientul Mijlociu au avertizat deja că atacul ar putea avea un efect puternic de escaladare.

Pe baza comportamentului din trecut al Teheranului, opțiunile sale ar putea include acțiuni care să aducă Israelul și Iranul mai aproape de un război direct – cum ar fi un atac direct cu rachete asupra Israelului.

O altă variantă ar putea fi acțiunile indirecte, spre exemplu atacuri mai puternice sau mai frecvente asupra Israelului de către diversele grupuri aliate ale Teheranului din regiune.

O altă perspectivă îngrijorătoare ar fi ca Iranul să dea undă verde milițiilor aliate din Siria și Irak pentru a relua loviturile asupra trupelor și bazelor militare americane din aceste țări.

Astfel de atacuri s-au diminuat la începutul lunii februarie după o serie de lovituri aeriene americane care au vizat milițiile locale susținute de Iran.

Un alt potențial scenariu – cel mai rău, potrivit unor analiști – este o ripostă iraniană care să transforme conflictul dintre Israel și Hezbollah într-un război în toată regula.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro