Istoria se repetă? Elena Udrea ar fi plecat din țară / Ea a fost dată în urmărire generală
Elena Udrea, condamnată definitiv joi la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, a plecat din țară, declarau pentru HotNews.ro surse oficiale. Ulterior, Poliția Capitalei a anunțat oficial că fostul ministru a părăsit România.
UPDATE 17:29 Poliția Capitalei a anunțat oficial, joi seară, că Elena Udrea – condamnată definitiv de instanța supremă la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute – a părăsit România în cursul acestei dimineți, înainte de pronunțarea sentinței. Conform Poliției, până la momentul pronunțării deciziei instanței nu erau dispuse măsuri preventive sau interdicții împotriva Elenei Udrea.
Udrea ar fi ieșit din țară în cursul zilei, înainte de pronunțarea deciziei instanței, și ar fi plecat cu mașina, prin Vama Giurgiu.
În jurul orei 17.00, Poliția Română a dat-o în urmărire națională pe Elena Udrea.
Elena Udrea a fugit din țară și în 2018, când instanța supremă a pronunțat decizia definitivă de condamnare la 6 ani de închisoare în acest dosar. La momentul pronunțării deciziei definitive, în iunie 2018, Udrea se afla în Costa Rica. Ea părăsise România la începutul lui 2018 și a cerut azil în Costa Rica. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și apoi încarcerată. A fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.
Instanța supremă a respins, joi, contestația în anulare formulată de fostul ministru în procesul în care a fost apărată de Tudorel Toader. Contestația în anulare la decizia definitivă de condamnare i-a fost respinsă cu majoritate de către completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În dosarul Gala Bute, în care a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare, Elena Udrea a introdus căi extraordinare de atac, profitând de o decizie din noiembrie 2018 a Curții Constituționale privind constituirea nelagală a completurilor de judecată.
Pedepsele în dosarul Gala Bute
Fostul ministru al Turismului a fost condamnată, în iunie 2018, la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. La momentul pronunțării deciziei definitive, Udrea se afla în Costa Rica.
Ea părăsise România la începutul lui 2018 și a cerut azil în Costa Rica. În octombrie 2018, a fost reținută de Interpol în Costa Rica și apoi încarcerată. A fost eliberată în decembrie 2018, după ce Curtea Constituţională a decis că sunt ilegale completurile de 5 judecători de la instanţă supremă.
Elena Udrea a revenit în România în iulie 2019.
Pedepsele definitive în dosarul Gala Bute pronunțate de instanța supremă în iunie 2018:
- Elena Udrea – şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu
- Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea – trei ani de închisoare cu executare
- Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea – un an şi şase luni cu suspendare
- Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului – patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere
- Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naţionale de Investiţii – trei ani de închisoare cu suspendare
- Dragoş Marius Botoroagă, administratorul unei firme – doi ani şi şase luni cu suspendare
- Fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat pentru acuzaţiile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.
De asemenea, completul de cinci judecători a menţinut şi decizia instanţei de fond pe latură civilă.
Astfel, Elena Udrea trebuie să plătească aproape 3 milioane de euro, respectiv 8.116.800 lei cu titlu de despăgubiri civile, către Autoritatea Naţională pentru Turism şi să achite 600.000 euro către martorul Corin Boian şi 300.000 euro către martorul Adrian Gărdean. În plus, instanţa a dispus confiscarea în folosul statului de la Udrea a sumelor de 695.367 lei şi 296.076 lei.
Instanţa a mai dispus ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL), către Ministerul Finanţelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.
Condamnările în prima instanță fuseseră pronunțate în martie 2017, Udrea primind 6 ani de închisoare.