Sari direct la conținut

Italia anunță că își dublează numărul de avioane Eurofighter în România / Ce avioane de vânătoare ale forțelor NATO sunt dislocate acum în România

HotNews.ro
, Foto:
, Foto:

Italia a decis să îşi întărească prezența în România, dublând numărul de avioane Eurofighter Typhoon care operează deja în activitatea de Air Policing în România, a anunțat Ambasada Italiei la București.

Conform sursei citate, odată cu sosirea altor 4 avioane la baza de la Mihail Kogălniceanu din judeţul Constanţa, se ridică la 8 numărul avioanelor Eurofighter puse la dispoziţia Task Force Air “Black Storm” care, sub comanda colonelului Morgan Lovisa s-a implicat din primele zile ale lunii decembrie în apărarea spaţiului aerian al României, întărind activităţile de supraveghere desfăşurate de Forţele Aeriene Române, aviaţia românească.

De la 1 decembrie, la baza românească sunt prezente avioanele Eurofighter 2000 şi echipajele de zbor sosite de la patru escadrile ale aviaţiei militare care, în mod normal, în ţară, asigură fără întrerupere apărarea spaţiului aerian italian (Escadrila a 4-a de la Grosseto, Escadrila a 36-a de la Gioia del Colle, Escadrila a 37-a de la Trapani şi Escadrila a 51-a de la Istrana).

Pentru Italia şi Aviaţia militară este vorba despre cea de-a doua operaţiune de Air Policing în România, după prima experienţă în 2019.

TFA Black Storm, implicată astăzi în întărirea sistemului de apărare românesc, la fel ca celelalte unităţi ale Aviaţiei militare care au participat la alte Air Policing, este o structură care îndeplineşte funcţiile unei escadrile militare aeriene, unitatea operativă caracteristică a Aviaţiei militare. Este o structură funcţională şi în acelaşi timp flexibilă. Avioanele vor fi incluse în interiorul dispozitivului NATO de sprijinire a operaţiunilor de supraveghere a spaţiului aerian al ţărilor Alianţei şi vor opera în strictă coordonare cu structurile aliate prezente în zonă, mai spune sursa citată.

Zeci de avioane de vânătoare în România pentru misiuni de patrulare

Din momentul declanșării războiului din Ucraina, atât Forțele Aeriene Române, precum și restul forțelor NATO au intrat într-o stare de alertă și au intensificat misiunile de patrulare și supraveghere, în special în zonele din apropierea granițelor țării.

Mai mult, state NATO au trimis în România de urgență mai multe avioane de vânătoare care să asiste la serviciul de poliție aeriană.

În acest moment, în România sunt dislocate, astfel:

  • 4 avioane Eurofighter Typhoon italiene

Acestora li se adaugă cele 17 avioane F-16 ale României și cele circa 20 de avioane MiG-21 LanceR pe care România încă le mai operează.

Toate aceste avioane sunt pregătite și execută misiuni de patrulare de luptă (CAP – Combat Air Patrol), pregătite practic mereu să intervină – cum a fost cazul în prima zi de conflict când avioane F-16 românești au interceptat un Suhoi Su-27 Ucrainean și l-au forțat să aterizeze la Bacău.

Toate aceste avioane când sunt în zbor și în misiune CAP nu au aparatele transponder pornite, adică nu vor fi vizibile pe servicii precum flightradar24.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro