Sari direct la conținut

VIDEO Italia declară alertă roșie după erupția vulcanului Stromboli. Și Etna „scuipă” lavă

HotNews.ro
VIDEO Italia declară alertă roșie după erupția vulcanului Stromboli. Și Etna „scuipă” lavă
Vulcanul Stromboli a erupt Foto: VVFF / Zuma Press / Profimedia

Departamentul de Protecție Civilă din Italia a dispus creșterea gradului de alertă de la portocaliu la roșu pentru vulcanul Stromboli și intrarea în faza operațională de pre-alarmă, relatează Rai.

Stromboli, unul dintre cei mai activi vulcani din lume, de 924 de metri înălțime, „scuipă” cantități de lavă de câteva ori pe oră. De câteva zile, mase de lavă se revarsă pe versant în Marea Mediterană.

Doar câteva sute de oameni trăiesc pe Stromboli, care aparține grupului Insulelor Eoliene. Mulți turiști călătoresc acolo de pe continent sau din Sicilia, pe mare, pentru a urca pe vulcan.

„Ridicarea alertei determină consolidarea sistemului de monitorizare a vulcanilor și a legăturii informaționale dintre comunitatea științifică și celelalte componente și structuri operaționale ale Serviciului național de protecție civilă. Departamentul de protecție civilă împărtășește aceste informații cu structura de protecție civilă a regiunii Sicilia care, în special în ceea ce privește scenariile de impact local, alertează structurile teritoriale de protecție civilă și adoptă orice măsuri ca răspuns la situațiile de urgență”, au transmis autoritățile italiene.

Erupția vulcanului Stromboli, aflat în nordul Siciliei, vine în același timp cu Etna, care se află în erupţie de la 14 iunie, după ce a scuipat „inele” de fum în aprilie, un fenomen care s-a intensificat.

Acest lucru a determinat autoritățile locale să închidă temporar aeroportul din Catania, aflat la doar 30 de kilometri de conul vulcanului.

Etna este, împreună cu Vulcanul Stromboli, situat pe Insula vecină cu acelaşi nume, cel mai exploziv vulcan din Europa.

Vulcanul sicilian este şi cel mai înalt de pe continent, cu 3.300 de metri altitudine. El intră în erupţie de câteva ori pe an şi aruncă cenuşă şi lavă în aer cu regularitate.

INTERVIURILE HotNews.ro