Sari direct la conținut

Italia iese din zona euro inaintea Greciei, concluzioneaza expertii Bank of America, dupa ce au aplicat teoria jocurilor

HotNews.ro

Italia si Irlanda au mai multe motive sa iasa din zona euro decat Grecia, in timp ce Germania are un spatiu de manevra mai limitat pentru a preveni iesirile uniunii monetare, conform unui studiu al unor economisti, David Woo si Athanasios Vamvakidis, de la Bank of America Merrill Lynch, citat de Bloomberg.

Folosind analiza cost-beneficiu si teoria jocurilor, cei doi analisti pentru piata valutara ai Bank of America Merrill Lynch, David Woo si Athanasios Vamvakidis, au concluzionat intr-un raport din 10 iulie ca investitorii ar putea subestima o potentiala iesire voluntara din partea uneia sau mai multor tari din uniunea economica si monetara europeana.

„Analiza noastra a avut rezultate putin surprinzatoare pe care chiar si cititorii care resping concluzia noastra le pot gasi interesante”, au scris cei doi economisti.

Italia, a treia cea mai mare economie a zonei euro, se bucura de cele mai mari sanse pentru o iesire ordonata din zona euro, fata de alte tari, si poate beneficia de o imbunatatire a competitivitatii, cresterii economice si a conturilor publice, au spus acestia.

Desi Germania este tara care ar iesi cel mai usor din zona euro, aceasta are cel mai mic stimulent dintre toate statele pentru a parasi moneda unica, deoarece s-ar confrunta cu o crestere economica slaba si costuri de finantare posibil mai ridicate.

Totodata, Austria, Finlanda si Belgia au de asemenea putine motive sa iasa, afirma cei doi, in timp ce Spania are cel mai mult de pierdut din renuntarea la moneda europeana dintre economiile afectate direct de criza.

Analiza este bazata pe un cadru care vizeaza 11 din cele 17 state ale zonei euro in functie de criterii precum cat de ordonata ar fi iesirea din blocul monetar, cum acest lucru ar afecta cresterea economica, ratele dobanzii si bilanturile.

Irlanda si Italia au avut o nota medie de 3,5, Grecia a avut 5,3 iar Germania a avut cel mai ridicat scor, de 8,5. Cu cat numarul era mai mic, cu atat tarile au mai mult de castigat din parasirea zonei.

Woo si Vamvakidis au apelat la teoria jocurilor pentru a sugera ca, daca Germania ar „mitui” Italia sa ramana in bloc si pentru a evita pierderile cauzate de iesirea acesteia, abilitatea sa de a face acest lucru este limitata.

Acest lucru este generat de faptul ca Italia are mai multe motive decat Grecia de a parasi moneda unica, asadar orice compensatie ar deveni prea scumpa pentru Germania si italienii ar putea fi mai retincenti decat Grecia sa accepte conditiile pentru a ramane in uniunea economica si monetara.

„Daca concluzia noastra se doveste a fi corecta, acest lucru ar putea avea implicatii negative pentru piete in lunile care vor urma”, afirma acestia.

Intr-un alt studiu prezentat de Bloomberg se arata ca milioane de locuri de munca sunt pierdute in SUA si Europa pentru ca tari ca Elvetia si China manipuleaza ratele de schimb, conform lui Joseph Gagnon, economist la Institutul Peterson pentru Economie Internationala.

Restrangand devizele lor, guvernele distorsioneaza flxuri de capital in valoare de 1.500 miliarde de dolari pe an, a estimat Gagnon, intr-un studiu publicat in aceasta luna. Acest lucru canalizeaza cererea de la economiile care permit flotarea libera a ratelor de schimb.

„Cu alte cuvinte, mai multe milioane de americani ar fi angajate daca alte tari nu si-ar manipula monedele si ar fi atins in schimb o crestere sustenabila printr-o cerere interna mai ridicata”, a spus Gagnon, un fost economist al Federal Reserve.

Gagnon identifica Japonia, Elvetia, Israel, Singapore, China si Rusia printre tarile care isi manipuleaza valoarea devizelor. Pentru a forta o schimbare, el a sugerat ca aceste tari sa aibe taxe pe achizitiile de active financiare facute in SUA si zona euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro