Sari direct la conținut

Italia: ReiThera primește 81 de milioane de euro de la Invitalia și începe a doua fază de testare a vaccinului italian

HotNews.ro
Testare coronavirus Italia, Foto: Alberto Cattaneo/IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia
Testare coronavirus Italia, Foto: Alberto Cattaneo/IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Compania italiană ReiThera, care dezvoltă un vaccin împotriva COVID-19 produs integral în Italia, primește mult așteptatele finanțări publice. Investițiile prevăzute se ridică la 81 de milioane de euro. Consiliul de administrație al Invitalia a aprobat, marți, contractul de dezvoltare prezentat de compania de biotehnologie din Castel Romano, la 20 de kilometri sud de Roma. Vaccinul va începe în februarie a doua fază de testare, după ce a prezentat date bune pentru prima fază, pe 5 ianuarie. Primele fiole ar putea fi disponibile la vară, potrivit La Repubblica, citat de Rador.

„Sperăm să putem administra cât mai curând posibil primul vaccin italian anti-Covid”, a declarat Domenico Arcuri, comisar pentru criza Covid și CEO la Invitalia, care va participa la capitalul ReiThera cu 30%. „O mare parte din investiție, adică 69,3 milioane, va fi alocată activităților de cercetare și dezvoltare pentru validarea și producerea vaccinului anti-Covid”, informează ReiThera într-un comunicat. Compania estimează că va produce 10 milioane de doze pe lună. Produsul, conform datelor preliminare din prima fază, nu ar avea nevoie de rapel.

„Cota rămasă (11,7 milioane) – continuă compania – va fi utilizată pentru extinderea fabricii de la Castel Romano, unde va fi produs antidotul”. Lucrările la sediul ReiThera sunt deja în curs de câteva luni, pentru a adăuga o nouă aripă la fabrică și pentru a construi noul atelier farmaceutic, unde vaccinul este produs și îmbuteliat în condiții de sterilitate absolută. În decembrie, a sosit un nou bioreactor de 2.000 de litri, care va permite replicarea vectorului viral utilizat în vaccin și să atingă capacitatea maximă de producție de 10 milioane de doze pe lună. Compania ar trebui să angajeze alte 40 de persoane, pe lângă cei 100 de angajați actuali.

„Concesiunile acordate, în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat, se ridică la aproximativ 49 de milioane de euro: 41,2 milioane din fonduri nerambursabile și 7,8 milioane din împrumuturi subvenționate”, explică ReiThera, intrând în detaliile contractului. „În plus, în aplicarea prevederilor articolului 34 din decretul-lege din 14 august 2020, Invitalia va achiziționa o participație de 30% din capitalul companiei, în urma unei creșteri a capitalului Reithera”.

Până în prezent, dezvoltarea și testele vaccinului au utilizat 12 milioane de investiții proprii din partea ReiThera și 8 milioane de la Regiunea Lazio și Ministerul Universității și Cercetării. Prima fază a testelor a fost coordonată de Institutul Spallanzani din Roma și a implicat aproximativ 100 de voluntari. Faza a doua va trebui să recruteze aproximativ o mie, în timp ce în faza a treia va trebui să depășească 10.000. Numai după aceste experimente, vaccinul va putea fi evaluat și, eventual, autorizat de Agenția Europeană pentru Medicamente. ReiThera a început, de asemenea, negocierile cu Comisia Europeană, care însă sunt încă într-un stadiu incipient.

„Este un acord important pentru a reduce dependența țării noastre într-un sector foarte delicat pentru protecția sănătății cetățenilor noștri”, explică Domenico Arcuri, comisar extraordinar pentru criza Covid și CEO al Invitalia. „Producția italiană de vaccinuri se va adăuga celor realizate în străinătate, consolidând capacitatea națională de răspuns la pandemie și accelerând astfel ieșirea din criză”, adaugă Arcuri.

„Suntem mândri că am încheiat acordul cu Invitalia, a cărei intervenție va accelera dezvoltarea vaccinului italian, la care ReiThera lucrează cu profesionalism și dedicație încă de la începutul pandemiei”, declară Antonella Folgori și Stefano Colloca, asociați la compania ReiThera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro