Sari direct la conținut

Iulian Fota, fostul consilier pe securitate al lui Băsescu: "AUR este un proiect rezultat din laboratoare neaoşe româneşti"

HotNews.ro
Iulian Fota, Foto: TNB
Iulian Fota, Foto: TNB

Iulian Fota, fost șef al Colegiului Național de Informatii al SRI și consilier prezidenţial pentru securitate naţională în mandatul lui Traian Băsescu afirmă, pe Facebook, că Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) – supriza acestor alegeri parlamentare – este ”un proiect rezultat din laboratoare neaoşe româneşti. Din ţară şi din străinătate, dar româneşti!”. Ulterior, el și-a nuanțat mesajul: „Ca și legionarii, ei reprezintă un fenomen românesc, crescut de jos în sus”.

  • ”AUR este un proiect rezultat din laboratoare neaoşe româneşti. Româneşti !!!! Din ţară şi din străinătate, dar româneşti!”, a scris pe Facebook fostul consilier prezidenţial Iulian Fota, fără alte precizări.

Câteva ore mai târziu, fostul șef al Colegiului Național de Informatii al SRI a venit cu un nou mesaj pentru a „lămuri” postarea despre „laboratoare”, el precizând că aceasta nu reprezintă o atitudine politică, ci una analitică și civică. În noua postare, Fota își nuanțează mesajul anterior, spunând că „poate că nu este prea bine ales cuvântul laboratoare” și că a vrut să atragă atenția asupra teoriei conspirației că AUR ar fi un complot al cuiva din străinătate.

Mesajul lui Iulian Fota:

  • „Naționalismul românesc anti-occidental este un fenomen istoric, ce s-a manifestat în mai multe etape istorice. Am mai spus-o, eu cred că istoric am avut și avem, în România, un anumit fenomen de pendul. După fiecare epoca de strânsă colaborare cu Occidentul vedem că s-a produs o mișcare de negare a modernizării sau măcar de diluare a ei.
  • Istoricul Keith Hitchins, care a studiat formarea statului român modern, evidenția și el acest fenomen. „Structuri rezistente la înnoire au continuat să se perpetueze”, spunea el. Lovinescu și Zeletin erau conștienți și o spun în lucrările lor, că parteneriatul cu Occidentul genera opoziție internă față de modernizare, ce era percepută de anumite grupuri de interese ca un „pericol mortal”.
  • Deci AUR nu este un complot al cuiva din străinătate, teorie pentru care nu avem nici un argument, nici o dovadă. El este produsul unui proces istoric, cu particularitățile epocii pe care o trăim. Români care percep modernizarea țării ca un pericol s-au adunat, de bună voie, sub același steag.
  • Da, discursul politic al celor din AUR produce satisfacție în anumite capitale orientale. AUR acționează pe o agendă care are multe puncte comune cu ideologii Kremlinului. Dar asta este o consecință a deciziilor AUR, nu ceva impus de afară. Este un element de gândire comună, fără doar și poate, dar este o gândire de sorginte românească. Da, ei întind o mână și spre fundamentaliștii ruși, dar o fac pentru că își caută aliați, o fac conștient. O vor ei, nu sunt păpușați. Asta este un aspect important la mișcarea asta. Ca și legionarii, ei reprezintă un fenomen românesc, crescut de jos în sus.
  • Poate că nu este prea bine ales cuvântul „laboratoare” și trebuia să pun oricum ghilimele. Dar am vrut să atrag atenția supra teoriei conspirației care nu ne ajută cu nimic. Ne confruntăm cu un fenomen istoric, anticipat ca mesaj, dar nu că moment și amploare.
  • Istoricii, sociologii, politologii trebuie să se aplece asupra acestui moment important pentru că el ne spune ceva despre funcționarea internă a României. Și nu ceva de bine. Fenomenul trebuie analizat științific, nu bagatelizat prin teorii ale conspirației, care ne duc într-o fundătură.
  • În fine, cine mă citește sau urmărește știe că asta este un subiect asupra căruia eu m-am aplecat și în trecut. Asupra căruia am avertizat. Afirmațiile mele sunt generate de un mod de gândire, de lecturile și evaluările mele personale, fără a fi influențat de nici un fel de afiliere instituțională. Ca universitar mă bucur de privilegiul libertății de gândire.
  • Asta este felul meu de a purta de grijă României. Mai ales că știu și unde duce un astfel de naționalism, utilizat de români și la final de secol 19, și în anii 30 sau 80, ai secolului trecut. De fiecare dată a dus la faliment economic și izolare internațională. Istoria ne arată foarte clar că naționalismul anti-occidental nu este o soluție pentru România. Dar când educația ta este făcută în galerie, cine mai învață istoria propriei sale țări?”.

Potrivit ultimelor date de la Biroul Electoral Central, Alianţa pentru Unirea Românilor, condusă de George Simion, a obținut peste 8% din voturi la alegerile parlamentare, atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, având un scor mare în multe judeţe, dar şi în diaspora.

Mesajele lui Fota vin pe fondul speculațiilor că AUR ar avea în spate Rusia, o astfel de ipoteză având și fostul președinte Traian Băsescu. El a spus luni seară, la Digi 24, nu vrea să facă speculații, dar campania formațiunii nu i se pare „de sorginte românească”. Rugat de moderator să dea detalii, Băsescu a spus: „N-am cum să vă spun mai mult, dar am văzut multe figuri cu ochii oblici pe acolo (…). Adică e un turn înalt la Sankt Petersburg unde sunt trolii de toate națiile și care s-au mai băgat și în Brexit, s-au mai băgat și în alegerile din Statele Unite și nu exclud posibilitatea să se fi băgat puțin și în alegerile din România. Dar este, la acest stadiu, o speculație”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro