Sari direct la conținut

Japonia spune că restricțiile impuse de UE la exportul de vaccinuri i-ar putea afecta campania de imunizare

HotNews.ro
Coronavirus Japonia, Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia
Coronavirus Japonia, Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința exporturilor de vaccinuri anticovid ar putea întârzia campania de imunizare din Japonia, a spus marți ministrul de resort de la Tokyo, potrivit Reuters.

Japonia intenționează să înceapă campania de vaccinare luna aceasta, mai târziu decât majoritatea economiilor mari, iar orice amânare ar putea pune sub semnul întrebării ținta guvernului de a reuși să obțină destule doze pentru fiecare japonez înainte de Jocurile Olimpice din această vară.

”UE a pus în aplicare acest mecanism de transparență a exporturilor, el afectează programul de livrări din Japonia”, a declarat Taro Kono, ministrul însărcinat cu programul de imunizare.

Japonia se bazează pe producătorii străini de vaccinuri, Kono avertizând încă de săptămâna trecută că naționalismul tot mai pregnant în privința accesului la doze ar putea duce la afectarea furnizărilor globale și la măsuri de represalii.

Japonia are contracte cu mai mulți producători occidentali pentru 500 de milioane de doze de vaccin, mai mult decât destul pentru populația sa de 126 de milioane.

Dar dependența de producătorii străini și condiția ca vaccinurile să treacă și prin teste clinice locale a amânat campania de imunizare. Potrivit televiziunii publice NHK, vaccinul Pfizer ar putea fi aprobat de niponi pe 12 februarie.

Japonia a raportat până acum 391.618 infecții cu coronavirus și 5.832 de decese, iar reapariția persistentă de focare a subminat sprijinul popular pentru Olimpiada de Vară ce trebuia să aibă loc în 2020, dar reprogramată în iulie-august anul acesta. Premierul Yoshihide Suga și guvernul său au spus că sunt deciși să găzduiască Jocurile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro