Sari direct la conținut

Japonia va aproba folosirea pastilei de avort cu consimțământul partenerului

HotNews.ro
Tineri japonezi, Foto: Toshifumi Kitamura / AFP / Profimedia Images
Tineri japonezi, Foto: Toshifumi Kitamura / AFP / Profimedia Images

Femeile din Japonia ar putea fi nevoite să solicite consimţământul partenerului înainte de a li se prescrie pastila pentru avort, care se pare că va fi aprobată la sfârşitul acestui an, la trei decenii după ce a fost pusă la dispoziţia femeilor din Marea Britanie, relatează The Guardian, citat de News.ro.

Conform Legii privind protecţia mamei, în vigoare în Japonia din 1948, femeile au în prezent nevoie de consimţământul partenerului în ceea ce priveşte avorturile chirurgicale – cu foarte puţine excepţii – o lege despre care activiştii spun că încalcă drepturile reproductive ale femeilor.

„În principiu, credem că este necesar consimţământul partenerului, chiar dacă avortul este indus de un medicament pe cale orală”, a declarat Yasuhiro Hashimoto, un oficial de rang înalt al Ministerului Sănătăţii, în faţa unei comisii parlamentare la începutul acestei luni.

Doar 11 țări din lume cer acordul partenerului pentru avort

Activiştii fac apel la autorităţile sanitare japoneze să renunţe la legea care stipulează ca femeile să obţină consimţământul scris de la partenerii lor înainte ca un medic să le poată prescrie medicamente pentru avort, susținând că legea în discuţie poate avea consecinţe tragice.

Anul trecut, o tânără de 21 de ani a fost arestată după ce cadavrul nou-născutului ei a fost găsit într-un parc din centrul Japoniei. Femeia, care a primit o pedeapsă cu închisoarea cu suspendare, a declarat în faţa instanţei că nu a putut pune capăt sarcinii, deoarece nu a obţinut acordul scris de la partenerul ei.

Medicii au insistat ca ea să obţină consimţământul, deşi Ministerul japonez al Sănătăţii a anunţat ulterior că reprezintă unul din puţinele cazuri în care consimţământul nu a fost necesar, deoarece tatăl nu a putut fi contactat.

Japonia, unde au fost efectuate 145.000 de avorturi chirurgicale în 2020, este una dintre cele 11 ţări care necesită acordul unei terţe părţi pentru efectuarea avorturilor, în pofida apelurilor de a pune capăt acestei practici din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi a Comitetului ONU pentru eliminarea discriminării împotriva femeilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro