Sari direct la conținut

Joe Biden a anunțat un nou mega-pachet de ajutor militar pentru Ucraina / Summit la nivel înalt luna viitoare cu cei peste 50 de aliați ai Ucrainei

HotNews.ro
Joe Biden a anunțat un nou mega-pachet de ajutor militar pentru Ucraina / Summit la nivel înalt luna viitoare cu cei peste 50 de aliați ai Ucrainei
Foto: Abaca Press / Alamy

Președintele american Joe Biden a anunțat joi o „majorare” a ajutorului militar pentru Ucraina, cu un pachet în valoare de aproape 8 miliarde de dolari, dar și noi proiectile cu rază lungă de acțiune, transmite France Presse.

Anunțul a fost făcut înaintea întâlnirii cu Volodimir Zelenski ce va avea loc joi la Washington.

„Astăzi, anunț o creștere a asistenței de securitate pentru Ucraina și o serie de acțiuni suplimentare pentru a ajuta Ucraina să câștige acest război”, a spus Biden potrivit unui comunicat de presă.

În comunicat nu se face nicio mențiune la o solicitare pe care Ucraina a făcut-o cu insistență în ultima vreme, aceea de a primi voie să lovească în interiorul teritoriului rus cu armamentul primit de la aliații occidentali.

În ce constă pachetul militar furnizat de SUA

Cea mai mare parte a noului ajutor, 5,5 miliarde de dolari, urmează să fie alocată înainte de încheierea, luni, a anului fiscal american.

Alte 2,4 miliarde de dolari fac parte din Inițiativa de asistență pentru securitatea Ucrainei, care permite administrației să cumpere arme pentru Ucraina de la companii, în loc să le retragă din stocurile americane.

Prin acesta din urmă se vor livra Ucrainei sisteme antiaeriene, drone și muniții aer-sol, precum și ajutor pentru consolidarea bazei industriale de apărare a Ucrainei și sprijinirea cerințelor sale de întreținere și susținere, a declarat Biden.

Potrivit planului, Departamentul Apărării va recondiționa și furniza Ucrainei o baterie suplimentară de apărare aeriană Patriot și mai multe rachete Patriot.

Ucrainenii vor primi bombe JSOW

Pentru a spori capacitățile de atac cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei, am decis să pun la dispoziția Ucrainei muniția cu rază lungă de acțiune Joint Standoff Weapon (JSOW).

JSOW (sau AGM-154) sunt bombe ghidate cu planare de mare precizie, cu o rază de acțiune de până la 130 km.

Aceste bombe pot fi lansate de pe avioane F-16, care au început să intre în dotarea forțelor aeriene ucrainene anul acesta.

De asemenea, președintele american a ordonat Pentagonului să extindă programul de antrenare a piloților ucraineni pe F-16, inclusiv prin sprijinirea formării a încă 18 piloți anul viitor.

Summit la nivel înalt în Germania luna viitoare

De asemenea, Joe Biden a cerut joi organizarea unui summit la nivel înalt cu cei peste 50 de aliați ai Ucrainei, care să aibă loc în Germania în octombrie.

„Voi convoca o reuniune la nivel de lideri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei în Germania luna viitoare pentru a coordona eforturile a peste 50 de țări care sprijină Ucraina în apărarea sa împotriva agresiunii ruse”, a spus președintele american în comunicatul menționat.

„Prin aceste acțiuni, mesajul meu este clar: Statele Unite vor oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie pentru a câștiga acest război”, a mai spus Biden.

Casa Albă anunţase mai devreme săptămâna aceasta că preşedintele Biden va efectua o vizită în Germania în perioada 10-13 octombrie. Din Germania, el va pleca într-o altă vizită în statul african Angola.

INTERVIURILE HotNews.ro