Sari direct la conținut

Joe Biden recunoaște problemele din duelul cu Trump: „Nu vorbesc atât de ușor ca altădată, nu dezbat atât de bine ca altădată”

HotNews.ro
Joe Biden recunoaște problemele din duelul cu Trump: „Nu vorbesc atât de ușor ca altădată, nu dezbat atât de bine ca altădată”
Joe Biden la un miting electoral în Raleigh AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Nu vorbesc atât de uşor ca altădată, nu vorbesc cu atâta facilitate ca altădată, nu dezbat atât de bine ca altădată”, a recunoscut Joe Biden vineri, după o prestaţie slabă în faţa lui Donald Trump în timpul primei dezbateri între cei doi, cu o zi înainte, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Vă dau cuvântul meu de Biden. Nu m-aş fi prezentat din nou (candidat în alegeri) dacă nu credeam, din toată inima mea şi din tot sufletul meu, că pot face această muncă”, a spus preşedintele american în faţa susţinătorilor săi la Raleigh, în Carolina de Nord (sud-est), stat pe care el are „intenţia să-l câştige”.

Biden a avut în dezbatere o prestaţie slabă şi adesea incoerentă, lucru care a alimentat discuţia despre vârsta prea înaintată a actualului preşedinte democrat, care la 81 de ani doreşte un al doilea mandat. Impresia lăsată este că i-a lipsit siguranţa de sine în faţa contracandidatului său, cu doar trei ani mai tânăr decât el, dar care a vorbit mai energic şi hotărât.

Vorbind cu o voce răguşită – tabăra lui a susţinut că era răcit -, repetând adesea ce spusese deja sau pierzându-se în fraze confuze, Biden a provocat dezamăgire chiar şi printre susţinătorii săi.

Vicepreşedinta sa, Kamala Harris a recunoscut că liderul de la Casa Albă a avut un început dificil al dezbaterii, dar ea crede că totuşi el a terminat „puternic”.

Variante de înlocuire a lui Biden

Prestația slabă a lui Joe Biden în dezbaterea cu Donald Trump i-a panicat pe democrați, deoarece a părut să confirme temerile privind slăbiciunea președintelui, vârsta sa înaintată – 81 de ani – și, în orice caz, incapacitatea sa de a-l învinge pe republican la alegerile din noiembrie. Dar va fi Biden înlocuit? Depinde foarte mult chiar de el. Presa americană întocmise deja o listă de posibili înlocuitori, iar guvernatorul Californiei Gavin Newsom este omul de care republicanii se tem cel mai mult.

Convenția democrată care îi va desemna oficial pe nominalizații la funcția de președinte și vicepreședinte ar urma să aibă loc pe 19-22 august. Evenimentul ar fi trebuit să fie o formalitate, cu candidatura lui Biden deja garantată.

Dar după dezbaterea de joi noapte, mulți democrați au avertizat că partidul ar trebui să ia în calcul înlocuirea lui Biden. Dacă Biden, care a câștigat deja nominalizarea, se va retrage, delegații de la convenție vor avea sarcina de a alege noul candidat.

Dar este necesar ca Biden însuși să dorească să se retragă, altfel, delegații pe care i-a câștigat în urma alegerilor primare au obligația să îl nominalizeze, scrie Associated Press.

INTERVIURILE HotNews.ro