Sari direct la conținut

Aceștia sunt posibilii înlocuitori ai lui Biden în cursa prezidențială. Cine este omul de care republicanii se tem cel mai mult

Aceștia sunt posibilii înlocuitori ai lui Biden în cursa prezidențială. Cine este omul de care republicanii se tem cel mai mult
Gavin Newsom, guvernatorul democrat al Californiei. FOTO: Andrew Harnik / Getty images / Profimedia

Prestația slabă a lui Joe Biden în dezbaterea cu Donald Trump i-a panicat pe democrați, deoarece a părut să confirme temerile privind slăbiciunea președintelui, vârsta sa înaintată – 81 de ani – și, în orice caz, incapacitatea sa de a-l învinge pe republican la alegerile din noiembrie. Dar va fi Biden înlocuit? Depinde foarte mult chiar de el. Presa americană întocmise deja o listă de posibili înlocuitori, iar guvernatorul Californiei Gavin Newsom este omul de care republicanii se tem cel mai mult.

Convenția democrată care îi va desemna oficial pe nominalizații la funcția de președinte și vicepreședinte ar urma să aibă loc pe 19-22 august. Evenimentul ar fi trebuit să fie o formalitate, cu candidatura lui Biden deja garantată.

Dar după dezbaterea de joi noapte, mulți democrați au avertizat că partidul ar trebui să ia în calcul înlocuirea lui Biden. Dacă Biden, care a câștigat deja nominalizarea, se va retrage, delegații de la convenție vor avea sarcina de a alege noul candidat.

Dar este necesar ca Biden însuși să dorească să se retragă, altfel, delegații pe care i-a câștigat în urma alegerilor primare au obligația să îl nominalizeze, scrie Associated Press.

„BIDEN, WE HAVE A PROBLEM”. Reacții dure după dezbaterea Biden-Trump / Slăbiciunea președintelui „expusă în văzul tuturor”, atacată din toate părțile după dezbaterea prezidențială de pe CNN

Cine anume ar putea să-l înlocuiască este neclar. Mai mulți jurnaliști l-au întrebat deja, joi noapte, pe guvernatorul Californiei Gavin Newsom – un politician abil și aparent priceput la dezbateri, dacă este pregătit pentru așa ceva. El a evitat un răspuns.

Gavin Newsom, guvernatorul Californiei

Guvernatorul Californiei Gavin Newsom este omul de care republicanii se tem cel mai mult că are șanse să-l învingă pe Donald Trump în lupta pentru Casa Albă, în cazul în care l-ar înlocui pe Joe Biden, înaintea alegerilor.

Este o mărturisire pe care mai mulți republicani au făcut-o pentru jurnaliștii ziarului The Hill.

Newsom, un fost primar din San Francisco care a fost și viceguvernator al Californiei, conduce cel mai populat stat din țară și, în ultimii ani, a devenit unul dintre cei mai importanți susținători democrați ai lui Biden.

Vicepreședintele Kamala Harris contrată de un jurnalist CNN când a spus că „prestația de la dezbatere a arătat un Joe Biden puternic” / „Ba a fost înspăimântător”

În calitate de guvernator, Newsom a adoptat poziții mai moderate în ultimii ani în ceea ce privește problemele legate de muncă și de combaterea problemei persoanelor fără adăpost din statul său.

În timp ce mulți republicani l-ar putea considera pe Newsom „malefic” sau un guvernator slab, milioane de alegători americani îl văd ca pe un candidat perfect: articulat, amuzant, autoironic și încrezător.

Mai mult decât atât, milioane de alegători democrați care îl urăsc cu adevărat pe Trump și se tem de perspectiva realegerii sale îl văd pe Newsom ca pe un politician care îl egalează sau îl depășește pe Trump în ceea ce privește carisma și încrederea.

A dovedit-o atunci când la învins pe guvernatorul Floridei Ron DeSantis într-o dezbatere.

Kamala Harris, vicepreședinta SUA

În calitate de vicepreședintă, ea a lucrat îndeaproape cu Biden în domenii variate precum dreptul la vot și politica externă.

Ea a fost anterior procuroare în districtul San Francisco, procuroare generală a Californiei și senatoare de California.

S-a remarcat recent în mod special ca principala purtătoare de cuvânt a luptei democraților pentru menținerea dreptului la avort.

Dar Harris a lansat anterior o candidatură prezidențială în 2020, care părea promițătoare, dar care, în timp, a fost respinsă de alegători, scrie Business Insider.

Guvernatoarea Gretchen Whitmer din Michigan

Guvernatoarea Gretchen Whitmer, care conduce de două mandate statul Michigan, este obișnuită cu luptele politice dure.

De-a lungul guvernării, ea a câștigat multe dintre aceste bătălii. În ultimii ani, democrații au înregistrat rezultate foarte bune în acest stat, deținând toate funcțiile de conducere la nivel de stat și preluând controlul asupra legislativului în alegerile din 2022.

Când Whitmer a candidat pentru realegere în 2022 împotriva republicanului Tudor Dixon, ea a câștigat cu aproape 11 puncte procentuale.

Senatoarea Amy Klobuchar din Minnesota

Amy Klobuchar, senatoare din 2007, a candidat la președinție în 2020 și a avut o prestație surprinzător de puternică în alegerile primare din New Hampshire – chiar depășindu-i pe Biden și pe senatoarea Elizabeth Warren din Massachusetts la momentul respectiv.

Dar campania sa nu a fost capabilă să mențină impulsul de care avea nevoie în alegerile primare din Carolina de Sud pentru a-și continua candidatura, iar ea a ieșit din cursă.

Cu toate acestea, Klobuchar ar fi o candidată de urmărit într-o competiție deschisă, deoarece și-a consolidat prezența la nivel național în cadrul alegerilor primare și ar putea face referire la un istoric îndelungat de realizări bipartizane reprezentând Minnesota în Senat.

Senatorul Cory Booker din New Jersey

Cory Booker a candidat la președinție în 2020, încheindu-și campania în luna ianuarie a aceluiași an.

Dar fostul primar din Newark a fost o figură națională de ani de zile și era văzut ca un posibil candidat pentru 2028.

În scenariul în care democrații ar trebui să aleagă un alt candidat decât Biden, acesta ar face probabil parte din discuție.

Guvernatorul Roy Cooper din Carolina de Nord

Roy Cooper nu este un nume important printre alegătorii democrați din afara Carolinei de Nord, cel puțin nu încă.

Fostul deputat din legislativul statal, fost procuror general al Carolinei de Nord și actualul guvernator cu două mandate a avansat în carieră și, de-a lungul timpului, a navigat printre diviziunile politice care i-ar bloca pe majoritatea politicienilor.

Într-un stat cu orientare republicană în care candidații democrați trebuie să concureze pe un teren dificil, Cooper, un moderat, a ieșit învingător.

Democrații nu au mai ales un guvernator din sud drept candidat la președinție de la Bill Clinton, în 1992.

Guvernatorul Wes Moore din Maryland

Wes Moore, un veteran al US Army care este, de asemenea, un bursier Rhodes, a fost ales pentru prima dată în postul de guvernator în 2022.

El s-a concentrat foarte mult pe abordarea unor probleme precum sărăcia în rândul copiilor și accesibilitatea locuințelor, două dintre cele mai dificile provocări de politică publică pentru liderii de la nivel statal și federal.

Guvernatorul, văzut de mulți ca un potențial concurent pentru 2028, a fost un aliat politic puternic atât al lui Biden, cât și al lui Harris.

Deși Moore poate fi relativ nou în politică, profilul său continuă să crească în cadrul Partidului Democrat.

Sanders, Pritzker, Polis, Shapiro

Un consilier al senatorului Bernie Sanders, care este cu un an mai în vârstă decât Biden, a declarat în 2022 că acesta nu exclude o candidatură la președinție în 2024 în cazul unor alegeri primare deschise, dar Sanders s-a angajat de atunci să nu participe la cursă și l-a susținut pe Biden în schimb.

Guvernatorul din Illinois J.B. Pritzker, guvernatorul din Colorado Jared Polis și guvernatorul din Pennsylvania Josh Shapiro sunt, de asemenea, menționați în mod regulat ca potențiale alternative la Biden.

Biden trebuie să se retragă singur din cursă

Lucrurile pot fi însă complicate. Fiecare stat și-a organizat deja alegerile primare prezidențiale. Regulile democrate spun că delegații câștigați de Biden au obligația să îl susțină pe acesta la viitoarea convenție națională a partidului, cu excepția cazului în care acesta le spune că părăsește cursa.

Biden, notează Associated Press, a indicat că nu intenționează să facă acest lucru, spunându-le susținătorilor din Atlanta la scurt timp după ce a părăsit scena dezbaterii: „Să mergem ai departe”. Purtătoarea de cuvânt a campaniei lui Biden, Lauren Hitt, a fost și mai clară, declarând vineri: „Bineînțeles că nu se retrage”.

Convențiile și regulile lor sunt controlate de partidele politice. Comitetul Național Democrat s-ar putea întruni înainte de deschiderea convenției pe 19 august și ar putea schimba modul în care vor funcționa lucrurile, dar acest lucru este puțin probabil atâta timp cât Biden dorește să continue să candideze pentru realegere.

Regulile actuale spun: „Delegații aleși la convenția națională care s-au angajat față de un candidat la președinție trebuie să reflecte, în deplină conștiință, sentimentele celor care i-au ales”.

INTERVIURILE HotNews.ro