Sari direct la conținut

Joe Biden susține că încă îl poate învinge pe Donald Trump în cursa pentru Casa Albă

HotNews.ro
Președintele american Joe Biden, care se străduiește să depășească prestația dezastruoasă de la dezbaterea prezidențială, a declarat vineri că încă îl poate învinge pe Donald Trump în alegerile din noiembrie, relatează Reuters.
Joe Biden susține că încă îl poate învinge pe Donald Trump în cursa pentru Casa Albă
Soții Biden pleacă spre Madison, Wisconsin, Camp Springs, SUA, 5 iulie 2024. Sursa foto: Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

În timp ce se îmbarca la bordul aeronavei Air Force One pentru o vizită în Wisconsin la un eveniment de campanie al democraților, Biden a fost întrebat de reporteri dacă îl poate învinge pe rivalul său republican.

„Da”, a răspuns președintele în exercițiu.

Capacitatea lui Joe Biden de a duce la îndeplinire un nou mandat de preşedinte al SUA a fost pusă sub semnul întrebării după dezbaterea electorală cu Donald Trump de la sfârşitul lunii trecute, existând voci în tabăra democrată care au cerut ca partidul să fie reprezentat de un alt candidat la scrutin.

Casa Albă: Biden a discutat cu medicul despre răceala sa

Tot vineri, Casa Albă a anunțat că Joe Biden a avut recent o scurtă discuție verbală despre răceala sa cu medicul lui principal, mai scrie Reuters.

Această verificare nu a fost un examen medical, le-a spus purtătoarea de cuvânt Karine Jean-Pierre reporterilor, după ce Casa Albă a oferit informații contradictorii cu privire la faptul dacă Biden a consultat un medic după dezbaterea sa împotriva rivalului republican Donald Trump.

Stoltenberg evită să se pronunţe dacă Biden este apt să candideze pentru un nou mandat

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a evitat vineri să se pronunţe dacă Biden este apt să conducă statul aliat cu cea mai mare putere nucleară şi respectiv să candideze pentru un nou mandat, afirmând că dacă ar începe să comenteze chestiuni politice interne ar slăbi Alianţa.

„Am lucrat cu preşedintele Biden timp de mai mulţi ani, şi înainte de a deveni preşedinte. A fost o cooperare foarte bună. M-am întâlnit cu el cu doar câteva săptămâni în urmă. Am avut întâlniri foarte bune pe durata întregului său mandat. Am făcut progrese în ceea ce priveşte pregătirile pentru viitorul summit NATO, în discuţiile despre Ucraina, securitate, apărare şi multe alte chestiuni. Salut puternicul său angajament personal în sprijinirea Ucrainei şi a NATO”, a răspuns Jens Stoltenberg numeroaselor întrebări ale jurnaliştilor privind modul în care percepe el starea de sănătate a preşedintelui SUA, la ultima conferinţă de presă de dinainte de summitul NATO de la Washington, potrivit Agerpres.

Apoi Stoltenberg a explicat că unul dintre motivele pentru care NATO este o alianţă de succes este „că am evitat mereu chestiunile politice interne”.

„Dacă încep să spun ceva care face posibil să fiu legat de dezbateri politice în curs în orice ţară aliată, atunci nu fac decât să slăbesc Alianţa”, a mai spus Stoltenberg.

Biden nu intenționează să se retragă

Joe Biden a continuat zilele trecute să lupte pentru a-și salva candidatura pentru un mandat la Casa Albă.

„El știe că, dacă va mai avea două astfel de evenimente, lucrurile vor fi foarte diferite”, a afirmat o sursă anonimă, citată joi de New York Times, potrivit AFP.

Aceeași sursă a mărturisit că președintele american, care a fost criticat chiar și de susținătorii săi pentru că nu ia măsura evenimentelor, se întreabă într-adevăr cu privire la viitorul candidaturii sale.

CNN a relatat, de asemenea, spusele unei surse apropiate democratului în vârstă de 81 de ani, care a declarat că Joe Biden este „lucid” cu privire la faptul că următoarele zile vor fi decisive pentru continuarea participării sale în cursa prezidențială din noiembrie.

„Acest lucru este absolut fals”, a reacționat purtătoarea sa de cuvânt, Karine Jean-Pierre, asigurând că președintele nu are „absolut nicio intenție” de a-și retrage candidatura.

El „continuă să facă campanie”, a precizat ea.

Interviu riscant

Dacă reuşeşte, nu va fi salvat, dar dacă ratează, candidatura lui pentru al doilea mandat va atârna într-adevăr doar de un fir de aţă: Joe Biden urmează să acorde vineri un interviu foarte riscant, notează AFP și Agerpres.

Într-o săptămână, democratul de 81 de ani nu a reuşit absolut deloc să şteargă impresia dezastruoasă cauzată de dezbaterea sa eşuată în faţa lui Donald Trump pe 27 iunie.

De la acest duel televizat, americanii nu l-au văzut exprimându-se liber, fără prompter şi pe o perioadă îndelungată de timp.

El va avea aşadar ocazia vineri, într-un interviu cu un jurnalist şi prezentator vedetă al postului ABC, George Stephanopoulos, care va fi înregistrat cu ocazia unei călătorii de campanie în Wisconsin.

Dovadă că interviul este foarte aşteptat, postul de televiziune a modificat programul difuzării acestuia.

Iniţial, ABC a plănuit să prezinte fragmente vineri, apoi sâmbătă, pentru o difuzare completă duminică.

În cele din urmă, sâmbătă seara, la ora locală 20:00 local (miezul nopţii GMT), telespectatorii vor putea vedea interviul în întregime, în cadrul unei emisiuni speciale.

Joe Biden va avea în faţa sa un jurnalist care cunoaşte funcţionarea comunicării politice ca nimeni altul.

George Stephanopoulos a lucrat pentru fostul preşedinte democrat Bill Clinton, atât în timpul primei sale campanii, cât şi apoi la Casa Albă, unde a fost unul dintre cei mai apropiaţi consilieri ai săi în timpul primului său mandat.

Împotriva lui Donald Trump, preşedintele american s-a chinuit timp de 90 de minute să se exprime, poticnindu-se de cuvinte şi pierzându-şi şirul gândurilor, ceea ce a declanşat un val de panică în rândul partidului său.

Cu patru luni înainte de alegerile prezidenţiale împotriva omului de afaceri republican, democraţii se îndoiesc de capacitatea lui de a câştiga, iar o majoritate covârşitoare a americanilor nu îl consideră capabil să mai guverneze patru ani în cazul victoriei.

Citiți și:

INTERVIURILE HotNews.ro