Sari direct la conținut

Josep Borrell: Un stat palestinian este o garanție pentru securitatea Israelului

HotNews.ro
Josep Borrell, Foto: Simon Wohlfahrt/ AFP/ Profimedia
Josep Borrell, Foto: Simon Wohlfahrt/ AFP/ Profimedia

Crearea unui stat palestinian este cea mai bună modalitate de a garanta securitatea Israelului, a declarat luni șeful diplomației UE, Josep Borrell, după o reuniune cu cei 27 de miniștri de externe, potrivit AFP,

„Cea mai bună garanție pentru securitatea Israelului este crearea unui stat palestinian”, a declarat Borrell într-un rezumat scris al videoconferinței cu cei 27 de miniștri, după un turneu în Orientul Mijlociu.

Aceasta este „o concluzie politică fundamentală” a discuțiilor sale în regiune, a susținut diplomatul de top al UE.

Președintele american Joe Biden declarase, de asemenea, la 18 octombrie, că războiul dintre Israel și Hamas i-a întărit „determinarea” pentru o soluție cu două state.

Borrell a insistat că Israelul nu ar trebui să ocupe Gaza după încheierea conflictului și că controlul teritoriului ar trebui transferat Autorității Palestiniene.

„În ciuda provocărilor enorme, trebuie să mergem mai departe cu gândirea noastră privind stabilizarea Gaza și viitorul stat palestinian”, a subliniat el.

Pe termen scurt, există un „sentiment de urgență” în regiune în ceea ce privește situația umanitară disperată din Gaza, a adăugat Borrel după ce a vizitat o serie de state arabe.

„Rezoluția Consiliului de Securitate al ONU care solicită pauze umanitare imediate este un mare pas înainte, dar trebuie să ne asigurăm că este pusă în aplicare rapid”, a declarat oficialul european.

O altă temere majoră este că acest conflict va inflama și mai mult situația explozivă din Cisiordania și va implica alți actori din Orientul Mijlociu.

„Având în vedere creșterea violenței din partea extremiștilor și a coloniștilor împotriva palestinienilor, există un risc real de escaladare a situației”, a declarat Borrell.

„Rapoartele privind deturnarea unei nave de către rebelii Houthi sunt un alt semn îngrijorător al riscului de propagare regională.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro