Sari direct la conținut

Jumătate dintre musulmanii din UE susțin că au fost victime ale discriminării. Țările cu cele mai mari procentaje

HotNews.ro
Femei musulmane purtand burka, Foto: Eve Hannah / Alamy / Profimedia Images
Femei musulmane purtand burka, Foto: Eve Hannah / Alamy / Profimedia Images

Aproape un musulman din doi este discriminat în viaţa sa cotidiană în Uniunea Europeană (UE), arată Agenţia Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) cu sediul la Viena, într-un raport publicat joi, citat de News.ro.

Această anchetă – denumită „A fi musulman în Europa” -, a treia la scară europeană, este realizată în 13 state membre UE – Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Spania, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda şi Suedia.

Aproximativ 47% dintre musulmani declară că au fost victime ale discriminării în ultimii cinci ani, faţă de 36% în 2016. Cel mai mare nivel al discriminării se înregistrează în Austria (71%), Germania (68%) şi Finlanda (63%), se arată în raport.

Femeile care poartă haine religioase – în principal vălul islamic – sunt „şi mai mult discriminate rasial decât cele care nu poartă, mai ales atunci când caută un loc de muncă (45% la 31%)”, se arată în raport. „Acest procent creşte la 58% în cazul tinerelor femei (din categoria de vârstă 16-24 de ani) care poartă veşminte religioase”, se arată în raport.

17% dintre femei poartă vălul islamic

Studiul „Traiectorii şi Origini” (TeO2) al Institutului Naţional francez de Studii Demografice (INED) arăta în 2024 că 17% dintre femeile musulmane, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, poartă vălul islamic. Categoria de vârstă care poartă cel mai mult vălul islamic este cea de 25-34 de ani.

Aceste discriminări afectează de asemenea raportul cu forţele de ordine, întrucât 49% dintre persoanele arestate în 2023 denunţau „o profilare rasială”. Alţi 27% dintre musulmani susțin că au fost hărţuiţi rasist în ultimii cinci ani.

Aproximativ 30% dintre musulmanii sondaţi declară că au abandonat o şcoală timpuriu, faţă de o medie de 9,6% în UE. Aproximativ 31% dintre gospodăriile chestionate se confruntă cu dificultăţi financiare până la sfârşitul lunii, faţă de o medie de 19% a gospodăriilor europene. Totodată 40% trăiesc în locuinţe supraaglomerate, faţă de o medie de 17% în populaţia europeană.

Studiul relevă o agravare a discriminărilor la căutarea unui loc de muncă sau la locul de muncă. În 2016, 31% dintre musulmani se declarau discriminaţi la căutarea unui loc de muncă, faţă de 39% în prezent. În 2016, 23% dintre musulmani se declarau discriminaţi la locul de muncă, iar în 2024 procentajul a ajuns la 35%.

„În plus, doi din cinci musulmani (41%) sunt supercalificaţi pentru meseria lor, faţă de 22% în populaţia generală”, se arată în raport. Peste o treime (35%) dintre persoanele intervievate declară că nu a putut închiria o locuinţă din cauza discrimnării, faţă de 22% în 2016.

Aceste date au fost colectate începând din octombrie 2021 şi până în octombrie 2022, înaintea atacului mişcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie 2023.

„Asistăm la o creştere îngrijorătoare a rasismului şi discriminării musulmanilor în Europa. Această situaţie este alimentată de războaiele din Orientul Mijlociu şi agravată de retorica antimusulmană dezumanizantă pe care o observăm pe întregul continent”, dă asigurări directoarea FRA Sirpa Rautio.

INTERVIURILE HotNews.ro