Jumătate dintre musulmanii din UE susțin că au fost victime ale discriminării. Țările cu cele mai mari procentaje
Aproape un musulman din doi este discriminat în viaţa sa cotidiană în Uniunea Europeană (UE), arată Agenţia Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) cu sediul la Viena, într-un raport publicat joi, citat de News.ro.
Această anchetă – denumită „A fi musulman în Europa” -, a treia la scară europeană, este realizată în 13 state membre UE – Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Spania, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda şi Suedia.
Aproximativ 47% dintre musulmani declară că au fost victime ale discriminării în ultimii cinci ani, faţă de 36% în 2016. Cel mai mare nivel al discriminării se înregistrează în Austria (71%), Germania (68%) şi Finlanda (63%), se arată în raport.
Femeile care poartă haine religioase – în principal vălul islamic – sunt „şi mai mult discriminate rasial decât cele care nu poartă, mai ales atunci când caută un loc de muncă (45% la 31%)”, se arată în raport. „Acest procent creşte la 58% în cazul tinerelor femei (din categoria de vârstă 16-24 de ani) care poartă veşminte religioase”, se arată în raport.
17% dintre femei poartă vălul islamic
Studiul „Traiectorii şi Origini” (TeO2) al Institutului Naţional francez de Studii Demografice (INED) arăta în 2024 că 17% dintre femeile musulmane, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, poartă vălul islamic. Categoria de vârstă care poartă cel mai mult vălul islamic este cea de 25-34 de ani.
Aceste discriminări afectează de asemenea raportul cu forţele de ordine, întrucât 49% dintre persoanele arestate în 2023 denunţau „o profilare rasială”. Alţi 27% dintre musulmani susțin că au fost hărţuiţi rasist în ultimii cinci ani.
Aproximativ 30% dintre musulmanii sondaţi declară că au abandonat o şcoală timpuriu, faţă de o medie de 9,6% în UE. Aproximativ 31% dintre gospodăriile chestionate se confruntă cu dificultăţi financiare până la sfârşitul lunii, faţă de o medie de 19% a gospodăriilor europene. Totodată 40% trăiesc în locuinţe supraaglomerate, faţă de o medie de 17% în populaţia europeană.
Studiul relevă o agravare a discriminărilor la căutarea unui loc de muncă sau la locul de muncă. În 2016, 31% dintre musulmani se declarau discriminaţi la căutarea unui loc de muncă, faţă de 39% în prezent. În 2016, 23% dintre musulmani se declarau discriminaţi la locul de muncă, iar în 2024 procentajul a ajuns la 35%.
„În plus, doi din cinci musulmani (41%) sunt supercalificaţi pentru meseria lor, faţă de 22% în populaţia generală”, se arată în raport. Peste o treime (35%) dintre persoanele intervievate declară că nu a putut închiria o locuinţă din cauza discrimnării, faţă de 22% în 2016.
Aceste date au fost colectate începând din octombrie 2021 şi până în octombrie 2022, înaintea atacului mişcării islamiste palestiniene Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie 2023.
„Asistăm la o creştere îngrijorătoare a rasismului şi discriminării musulmanilor în Europa. Această situaţie este alimentată de războaiele din Orientul Mijlociu şi agravată de retorica antimusulmană dezumanizantă pe care o observăm pe întregul continent”, dă asigurări directoarea FRA Sirpa Rautio.