Sari direct la conținut

Justificările CNAIR pentru închiderea traficului pe Valea Oltului. În ce circumstanțe se va putea circula și pe timpul zilei

HotNews.ro
restrictii pe Valea Oltului, Foto: IGPR
restrictii pe Valea Oltului, Foto: IGPR

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) vine cu precizări suplimentare legate de închiderea circulației pe Valea Oltului pentru construcția autostrăzii Sibiu-Piteşti afirmând că realizarea celor două secţiuni care traversează Carpaţii nu mai poate fi amânată, transmite News.ro.

Circulaţia pe Valea Oltului va fi închisă pe timpul zilei, în intervalul orar 6.00 – 20.00, timp de o lună, anunț făcut miercuri de către ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Anunțul a provocat critici, iar CNAIR a dat publicității un comunicat în care prezintă pe larg argumentele acestei măsuri.

„Construcţia autostrăzii Sibiu – Piteşti este esenţială pentru România. În lungime de 122 de km, această autostradă face parte din Coridorul 4 Paneuropean (Coridorul Rin – Dunăre). Marea majoritate a transporturilor de persoane şi de mărfuri pe ruta Est – Vest (Constanţa – Nădlac) tranzitează acum această zonă pe DN7, în condiţii care nu oferă suficient confort şi siguranţă rutieră.

De aceea, construcţia celor două secţiuni care traversează Carpaţii nu mai poate fi amânată! Secţiunea 2 (Boiţa – Cornetu) este una dintre acestea, iar de operaţiunile de defrişare a versantului (derulate în perioada 08 iulie – 09 august) depind următoarele etape ale construcţiei care trebuie finalizată în 2028”, transmite CNAIR, joi seară.

CNAIR invocă riscul pierderii finanțării europene

Este vorba de versantul dintre Boița și Lazaret, adică o porțiune de 8 kilometri care va trebui defrișată. Fără această operațiune, există riscul ca deschiderea circulației pe autostrada Sibiu-Pitești să întârzie peste termenele contractuale, caz în care România va plăti penalități sau chiar va pierde finanțarea europeană pentru proiect.

„Întârzierile ar fi de minimum 6 luni şi penalizări financiare. (…) Avem două variante: fie construim autostrada, fie riscăm să nu o mai putem construi prin Programul Transport 2021 – 2027. Avem de ales între a plăti pentru construcţie sau a plăti penalizări de întârziere extrem de mari din cauza statului, fără să avem certitudinea că autostrada va fi construită”, subliniază CNAIR.

Compania precizează că, în anumite circumstanțe, va fi permisă circulația și pe timpul zilei, în intervalul 8 iulie – 9 august.

„Pentru accesul locuitorilor din zona Lazaret şi a personalului care lucrează la spitalul psihiatric din zonă vor fi stabilite două intervale orare, între 7.00 – 7.30 şi 16.00 – 16.30 în care se va putea circula doar însoţit. De asemenea, autovehiculele Poliţiei, pompierilor şi salvării vor avea acces în cazuri urgente, tot însoţite de reprezentanţi ai antreprenorului”, precizează CNAIR.

INTERVIURILE HotNews.ro